2018. 04. 24.

Tíz tanács pesszimistáknak

Fontos tudni azt, hogy az optimizmus egyes személyiség típusnál inkább fellelhető, bár a tanulmányok kimutatták, hogy a derűlátó emberek többet élnek, és jobb egészségnek örvendenek, mint a borúlátók. Némelyikünknek többet kell dolgoznia meglátni a dolgok derűs oldalát, és leszedni a boldogság gyümölcseit. Ennek érdekében megkérdeztünk néhány szakembert és hétköznapi nőt a derűlátás bevált titkairól.

1)  Kapcsold ki a híradásokat!

Ez nem jelenti azt, hogy soha ne nézd meg a híradót, de fontos nagymértékben szüneteltetni azt. Így számba vehetsz más, boldogságot adó tevékenységeket, legyen az klasszikus zene vagy egy vidám film a Netfixen. 

Dr. Sanam Hafeez, okleveles klinikai szakpszihológus magyarázata szerint: „Amint felébrednek az emberek máris nyúlnak az okostelefonjuk után, hogy elolvassák a friss híreket.  Közösségimédia oldalakon politizálnak, vagy egyszerűen az autójukban hallgatják meg a híreket. A munkahelyükön megtudakolják a cégükkel kapcsolatos újdonságokat. Majd hazamennek, és otthon kapcsolják be a híreket. A tévén csüngnek elalvás előtt a híradót hallgatva. Nem csoda, hogy kevésbé optimisták! Ne felejtsd el, a jó hír nem kelendő…és az, amit megnézel, meghallgatsz igencsak befolyásolja a hangulatodat.”

2)  Vedd körül magad optimista emberekkel! 

Volt már úgy, hogy valamelyik barátoddal ebédeltél, majd a végén rosszabbul érezted magad mint előtte? A hangulat, akár jó, akár rossz, futótűzként terjedhet. Vigyázz, kivel töltesz időt, és mennyit. Dr. Helen Odessky pszihológus, aki egyben a Stop Anxiety From Stopping You (Állítsd le a szorongást, hogy ne az állítson le téged) könyv szerzője, mondja: „Járj együtt az általad ismert legoptimistább emberrel – az optimizmus ragályos.” Készülj vacsorázni a legvidámabb barátoddal, vagy kávézz együtt az örömtől sugárzó unokatestvéreddel. Julia Pannell szerint a legjobb mód az optimizmusra „kézenfogni a társamat, és egyszerűen csak együtt nevetgélni”. Ez nagyon hasonlít ahhoz, amit az orvos felírt a receptre. Hát még a kuncogás…

3)  Nevess többet! 

A nevetés endorfint szabadít fel, és pozitív társításokat képez. Egyszerűen csak nagyszerű érzés. Christy Wayne megjegyzi: „Évekkel ezelőtt éppen egy különösen nehéz időszakon mentem át, amikor egy vicces rajzra találtam. Nevetésre indított, ugyanakkor bátorított arra, hogy ne adjam fel, ezért olyan helyre tettem, ahol mindig szem előtt van.”

Ágyazd be a humort a mindennapjaidba: hallgass vicces adomákat, nézd a kedvenc komédiásaidat a neten, vagy olvass humoros könyveket és cikkeket. Meglátod, nehezebb pesszimistának lenni nevetgélés és kuncogás közben. Ne felejtsd el: Nevess, és a világ veled fog nevetni!

4)  Gyakorold a hálát!

Patty Hall vallja, hogy ő akkor optimista, amikor „időt szánok a hálára – az élet forgatagában könnyű megfeledkezni a hálára késztető dolgokról. Amint reggel kinyitom a szemem, hálát adok Istennek minden tervéért, amit aznapra nekem szánt”.

Számos szakember említi a hála fontosságát abban, hogy rátalálj az optimizmusra, és megtartsd azt. Elaine Taylor-Klaus szerző és szülői tanácsadó megjegyzi: „akár hálanaplót vezetsz, akár minden este három hála felemlegetésével térsz nyugovóra,  fontos kapcsolatban lenned mindazzal, ami igazán lényeges számodra.”

5)  Légy tudatos! 

A tudatosság ott kezdődik, amikor megfigyeled az érzéseidet és a tested válaszreakcióit az eseményekre és az emberek viselkedésére. Lisa Bahar terapeuta szerint „az önmagadról való gondoskodás alapvető fontosságú az elme sérülékenységének az enyhítésére”.

Azt tanácsolja, hogy „növeld a pozitív eseményeket a  mindennapi életedben – legyenek azok bármilyen egyszerűek, jelentéktelenek. És próbálj ki új dolgokat. Amikor valami pozitív dolgot teszel, vagy valamit, amit már régóta nem tettél, ez leleményességet igényel, ami idővel növeli benned a pozitív gondolatokat és érzéseket. Tedd ezt napi gyakorlattá.”

6)  Testedzés 

Krista Streeter, edző és tanár a helyi YMCA-nál vallotta, hogy a testedzés (és az órák megtartása) táplálják az optimizmusát. Eszerint találj olyan tevékenységeket, melyek nem untatnak, legyen az zumba, kocogás, biciklizés, úszás vagy „gyerekpesztrálás”. A lényeg  a mozgás.

Aviva Patz a Prevention Magazine-tól úgy véli: „mialatt az előbbi kutatások összekapcsolják a szabadidős fizikai tevékenységeket a jobb mentális egészséggel…beleértve a szorongás és a depresszió csökkenését, még nem egyértelmű az, hogy a boldogabb emberek aktívabbak lennének, vagy ha valaki aktív, akkor egyben boldog is.  Mindenképpen a jókedvből végzett mozgás jobb mentális állapotot hoz létre azokéhoz képest akik mellőzik a mozgást.”

7)  Segíts az embereken! 

Az élethez való pozitív hozzáállást elősegíti  a másoknak nyújtott segítség. Bonnie Case vallja: „Mások segítése révén találtam rá újból az optimizmusra…legyen az egy étel elkészítése, beteglátogatás vagy egy ételbankhoz való hozzájárulás.”

8)  Engedd el a gondokat – ragaszkodj a hithez 

Dr. Hafeez szerint: „a pesszimizmus és az aggodalom akkor üti fel a fejét, amikor valamilyen helyzetnek a legrosszabb kimenetelét vetítjük elő. Ez szorongáshoz vezet, mintha hatalmunkban állna helyzeteket és embereket irányítani.

Mérd fel mire van szükség, és milyen lépéseket tudsz megtenni. Majd minden amit nem tudsz hatalmadban tartani, engedd el. Hidd el, hogy mindennek jó vége lesz.” Írj listát arról, amit megtehetsz, és hagyd magad mögött a többit.

A dr. Hafeez által említett „legyen hited” kifejezés kulcsfontosságú.

A hit és a remény lelki fegyvertáradnak olyan eszközei, melyekkel hatalmat vehetsz a negativizmus és a pesszimizmus fölött. Betty McKethan mondja: „optimista vagyok, mivel tudom, hogy Krisztus megy előttem és mellettem bármilyen helyzetben is legyek. Az Ő szeretete és kegyelme folytán van hitem.”

9)  Tölts időt a Szentírással 

Hogyan lehet a hit (és ezáltal kevesebb pesszimizmus) a mindennapjaid része? Pam Farrel előadó és szerző ihlető idézeteket és igeverseket ír kis cetlikre, amiket látható helyekre ragaszt fel a nap kezdetén.

Még papírra és ceruzára sincs szükséged azon örömteli szavak megjegyzéséhez amiről Connie Lewis Leonard beszél, aki elmondja a For Her-nak: „Isten ígéreteinek a memorizálása, megvallása és igénybe vétele segít nekem megtartani a reményt, és bármilyen kilátástalannak is tűnjön a helyzet, Isten mindenek fölött ott van, és mindent a javunkra fordít.”

10)  Tervezd meg (és élvezd) az örömteli pillanatokat 

Dr. Hafeez arra bátorít minket, hogy tudatosan építsük be az örömöt az életünkbe. Igen, ez azt jelenti, hogy megtervezzük azt.

Dr. Hafeez ezt így magyarázza: „amikor rokonlátogatást tervezünk, kiállítást vagy mozifilmet szándékozunk megnézni, vagy utazni készülünk, mindez valamilyen pozitív várakozással tölti el a tudatunkat, úgyszintén reménnyel és optimizmussal. Minden hónapban tervezz három  olyan dolgot, ami örömmel tölt el. Majd vágj bele! Izgalommal várni az eltervezett eseményeket, és előre megbeszélni a ránk váró jó dolgokat, segít optimistának maradni.”

Lényegében az örömteli tevékenység annyira egyszerű mint csillagokat szemlélni az est tiszta égboltján. Ez vált be Madalyn Cano-nak, aki vallja: „szeretem nézni a napfelkeltét és a naplementét. Szeretem bámulni az éjjeli égboltot. Arra a Valakire gondolok, aki mesterien mindent a helyére tesz, és Aki körülöttünk mindent csodálatosan egybeilleszt.”

Forrás: Aleteia

Fotó: VitaMedica

 

 

Ezt a cikket Deák Melinda önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Életmód Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás