2018. 04. 13.

Újabb mérföldkő a kínai kereszténység elnyomásában

A múlt héten lépett életbe az a szabályozás, miszerint a kínai kormány törvény alapján tiltotta be a Biblia online történő forgalmazását.

A rendelkezés összhangban áll a kormányzat immáron évek óta tartó, fokozatosan erősödő ellenállásával, ami a keresztény mozgalmak gyarapodásának és erősödésének szeretne gátat szabni – írja a The New York Times. Az online kiskereskedelmek korlátozása azért is tekinthető jelentős megszorításnak, mert Kínában nagyon elterjedt az online vásárlás, ezért a Biblia forgalmazására ezen a felületen már nem lesz lehetőség.

A hírek szerint a továbbiakban kizárólag „illusztrált, rövid ismertetők és röplapok” terjeszthetők legálisan, míg Bibliához csupán a templomokban lehet hozzájutni, ami egyfajta „szürke zónát” jelent az irányítás szempontjából, ugyanis a Vatikán és a kínai kormányzat már évek óta folytat tárgyalásokat a kínai keresztények hovatartozásával kapcsolatban. Xi Jinping elnök elgondolása szerint Kínában a tradicionális értékeket kell előtérbe helyezni, ezért a kereszténység egy háttérbe szorított szerepet kap a vallások tekintetében.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 2014 és 2016 között csak egyetlen tartományban 1500 keresztet szedtek le a templomokról. Hozzá kell tenni azt is, hogy míg taoizmus, a buddhizmus és más népi hagyományok előnyben részesülnek a vallásgyakorlást illetően, addig a muszlimokat is számos megszorítás éri, mint például a hosszú szakáll viselésének korlátozása, vagy a fejkendő viselete a nők esetében.

hirdetés

A fentiek tekintetében azért is elszomorító a helyzet, mert Kína jó úton halad afelé, hogy a világ legnagyobb keresztény népességgel bíró országa legyen.

A Council on Foreign Relations jelentése szerint a „földalatti” keresztény mozgalmakkal együtt a protestánsok száma valahol 58 és 115 millió között, míg a katolikusok száma 10-12 millió lehet.

Március végén a Vatikáni Sajtóiroda által kiadott közleményben cáfolták, hogy a Szentszék és Kína közötti tárgyalásokban bármilyen előrehaladás is történt volna a távol-keleti országban élő keresztényekkel kapcsolatban.

Az Aleteia cikke nyomán.
Kép: Reuters (via Christian Today)

Dallos Bence

Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz LotusTuus 2018. 04. 13. 12:53

    Koholmány az írás, csak a “rohadó” nyugaton üldözik a keresztényeket. Kína a mi illiberális berendezkedésű testvérállamunk, dinamikusan fejlődő kétoldali kapcsolatokkal.

    Egyébként, ha az európai kultúrára veszélyt jelent az iszlám, akkor Kína miért nem mondhatja el ugyanezt a kereszténységről? Kínának semmiféle történelmi köze nincs a kereszténységhez, néhány hittérítő erőszakolta be oda ezt a vallást.