2018. 03. 25.

Milyen a te Virágvasárnapod?

Pálmaágak, tömeg, üdvrivalgás. Jézus bevonulása igazi diadalmenet. Ez a rengeteg ember nem is ismeri egymást, talán néhányan még Jézust magát sem. Nagyon különböző okokból lehetnek ott, de egyben megegyeznek: látni akarják őt. Elég ennyi?

Kiket látunk a tömegben?

A tanítványok valószínűleg elöl mennek. Kicsit nekik is jut az ujjongásból. Kicsit talán hízik a májuk, amikor körbenéznek. Ha te Jézus tanítványa vagy, és örülsz, hogy Vele lehetsz, készítsd fel szívedet, hogy a Virágvasárnap után nem sokára eljön Nagypéntek is! Készülj rá, hogy a tanítványság olykor kereszthordozás, üldöztetés is! Ne hagyd cserben a mestered!

Biztos, hogy vannak, akik most látják először, csak a tömeg, a felhajtás miatt mennek oda, a celeb, az esemény kell nekik, ami megtöri a hétköznapok szürkeségét. Ha te az élményt várod a Húsvétban, ha azon gondolkodsz, hogy melyik templomban díszesebb a liturgia, meghívlak rá, hogy lépj közelebb, és találkozz Jézussal, a Megváltóddal, aki ott lesz a legkisebb templomban is.

hirdetés

Látják a tömeget a papi vezetők is, akik szívükben haraggal figyelik Jézus bevonulását, és talán ezen az ünnepi alkalmon is morognak az orruk alatt. Sokan vannak, akik bár ott ülnek a templomban, a szívük mélyén  mégis neheztelnek Istenre, mert talán valami trauma érte őket, vagy valami nem úgy történt, ahogy szerették volna. Ismerd fel, ha harag van benned, és légy bátor megbocsátani Istennek!

A gonosztevők, akiket majd Jézussal együtt feszítenek keresztre, már biztos, hogy a börtönben várják ítéletüket. Talán ők is hallják a rácsos ablakon át a tömeg ujjongását. Talán épp most bánja meg bűnét a jobb lator, és talán épp most keményedik meg a szíve a bal latornak. Ha a bűn börtönéből szemléled a húsvét eseményeit, neked szól Jézus üzenete: ne keményítsd meg a szíved! Itt az idő Őt választani!

Arimateai József is ott van talán a tömegben. Messziről figyel, még nem meri felvállalni, hogy szimpatizál Jézussal. Amikor azonban Jézus meghal a kereszten, összeszedi minden bátorságát, és kiáll Pilátus elé, ország-világ előtt vállalva hitét Jézusban. Ha te eddig rejtegetted a hitedet a világ előtt, itt az idő, hogy elhatározod: ezen a Húsvéton kilépsz a fényre, és tanúságot teszel!

Egy hét van hátra. Te honnan szemléled Húsvét eseményeit?

 

Hodász András atya

Blog Hodász András
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Benkő Mária 2018. 03. 26. 07:13

    Köszönöm András atya!