2018. 03. 07.

Mennyit ér az életünk?

Egy fabatkát sem? A világ minden kincsét? Netán 100 hektárnyi őserdőt? Vagy csak egy tevét? De meg is fordíthatjuk a kérdést: hány életet ér az élővilág, a földi klíma megmentése? Hány gyermeknek kell meghalnia már az anyja méhében a mai kor eszméi, múló társadalmi gondolatok miatt?

Manapság divatos a nőket arra biztatni, hogy egy nem tervezett gyermek esetén nyugodtan válasszák az abortuszt, hiszen joguk van az életükhöz. Számomra mindig is furcsa volt, hogy erre miért nem jön csípőből a válasz: a születendő gyermeknek is joga van az életéhez. Pusztán, mert nem látjuk saját szemünkkel azt a csöpp kis életet, már nem is vesszük emberszámba? Pedig milyen hamar jelt adnak magukról, szívük verését már az első ultrahangkor meg lehet hallgatni! Manapság mégis divatos arra a parányi életre alkudozni a feje felett.

Vajon mennyit ér egy ilyen kis élet, de úgy igazából? Odaadnánk érte egy havi fizetésünk? Lemondanánk hátralévő életünk összes bulijáról? És az egészségünkről? És az életünkről?

Jó hírem van, legtöbbünknek nem kell lemondanunk az életünkről, hogy megszülethessen egy pici baba. De, azért megtennénk?

Könnyű indokot találni, hogy miért szükséges és jó döntés az abortusz, egy élet kioltása, egy emberi magzat meggyilkolása. Nehéz élethelyzet, veszélyeztetett egészségi állapot, kényelmetlen változások, új szokások kialakítása, vagy a környezet védelme… Igen, manapság már ilyet is hallani! Hiszen, ha kiszámoljuk, egy ember mennyi szén-dioxidot lélegez ki élete során, versenyre kelhet egy óvszergyárral. Azt pedig ugye, nem zárhatjuk be! Nem beszélve az őserdőkről, melyeket ki kell vágni, hogy helyükre kaucsukültetvényeket telepíthessenek, szintén az óvszer előállításának érdekében. De ez fontos dolog, megér pár emberi életet. Tehát, mint mondtam, indokot könnyű találni, de jó indokot már nem olyan egyszerű, legalábbis keresztény szemmel nem.

hirdetés

Mi, keresztények, ugyanis nem mehetünk el szó nélkül amellett a tény mellett, hogy valaki a saját életét is odaadta a miénkért cserébe. Volt valaki, aki a legnagyobb szenvedések közepette is igent mondott ránk. Ráadásul ez a valaki maga az Isten fia volt! Jézus mindnyájunkért vállalta a kereszthalált. Nemcsak a bar-micvókat, lakodalmakat és a barátokkal töltött estéket hagyta ki azért, hogy mi élhessünk, hanem az életét is odaadta. Nem állt meg számolgatni, hogy milyen érvek szólnak mellettünk és ellenünk, hanem megváltott bennünket.

Jézus pontosan tudta, mennyit ér egy emberi élet, hiszen Ő teremtette az Atyával. Ő teremtette a Földet is, annak élővilágát és mindezt az embernek adta, hogy gondozza és használja.

Van felelősségünk a Föld megóvásában, a klímaváltozással és az élővilág pusztulásával kapcsolatban, de az emberi életet Isten minden más élet fölé helyezte. A tiédet és az enyémet is, már a fogantatásunk pillanatától.

Lábánné Hollai Katalin

Fotó: femina.hu

Blog Lábánné Hollai Katalin
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás