2018. 02. 19.

Legyél új teremtmény!

Elérkezett a böjt ideje, és a templomokban máris egyre-másra hangoznak el a megtérésre felszólító igehelyek és prédikációk. Ilyenkor a megszokásban kissé megfásult keresztény lélek jobbára arra gondol, hogy “jóvanna, hát akkor elmegyek gyónni”. Szerinted ez elég?

Amikor a Biblia megtérésről beszél nemcsak egyszerű bűnbánatot vár el, hanem a teljes ember megtérését, átalakulását, 180 fokos fordulatát. Pál megfogalmazásában: “aki Krisztusban van, új teremtmény” (2Kor 5,17). Nem elég tehát egy szokásos, “sima” bűnlista. Itt az idő, hogy hagyd, hogy Isten kegyelme egész személyiségedet, annak minden dimenzióját átformálja! A személyiséged ugyanis öt dimenzióból épül fel:

  1. testi
  2. érzelmi
  3. szociális
  4. szellemi
  5. lelki

Isten mind az öt területen változásra hív! Mit jelent ez?

Testi

A testről elég keveset (és azt is szégyenkezve) szoktunk beszélni, maximum az önsanyargatásról vele kapcsolatban, mert valahol még mindig azt gondoljuk, hogy a testhez csak bűnös dolgok kapcsolódnak. Pedig a test a Szentlélek temploma, és mint ilyen, megérdemli, hogy jól bánjunk vele. Ahogy Futó Károly atya mondta egyszer: “A szentség ott kezdődik, hogy időben fekszel le!”. A tested egészsége kihatással van a lelki életedre. Ha kialvatlan vagy, gyengébb leszel a kísértésekkel szemben, és türelmetlenebb a szeretteiddel. Határozd el, hogy nagyböjtben minden nap lefekszel időben! Emellett, ha ellustultál, kezdj el heti 2-3X sportolni, ez szintén segít az önfegyelemben a lelkiek terén is, mert erősíti az akaraterődet.

Érzelmi

A bűnről sokszor leegyszerűsítve gondolkodunk, valahogy így: megtettem vagy nem tettem meg? Pedig Isten, aki a “szívek és a vesék vizsgálója” (Jer 17,10) látja a belsődet is, a vágyaidat, szándékaidat, motivációidat. Megszabadulni a bűntől nem csak azt jelenti, hogy már nem követem el. Az igazi szabadság az, ha  már nem is vágyom rá. Kérd Isten kegyelmét, hogy a bensődet is tisztítsa meg, hogy te is olyan tiszta szívű lehess, akik “meglátják az Istent” (Mt 5,8)!

Szociális

Talán a legtöbb bűnt a kapcsolataink területén követjük el. A lehetőségek tárháza igen nagy: gondolattal, szóval, cselekedettel, mulasztással. Nagyböjt kezdetén gondold át: van-e olyan kapcsolatod, ami a folytonos kritika, a harag vagy megbocsátatlanság miatt kihűlt, vagy esetleg van olyan ismerősöd, aki azért magányos, mert már nem figyelsz rá, nem hívod fel, nem látogatod meg? Az is lehet egy elhatározás, hogy békejobbot nyújtasz (még akkor is, ha nem te voltál a hibás), vagy felveszed a telefont. 

Szellemi

Ha össze kéne szedni a ma egyházának 10 legnagyobb problémáját, sok egyéb mellett ott lenne, hogy sokszor a felnőtt keresztények nem ismerik hitük tanításait, mert megragadtak kábé elsőáldozós szinten. A szellemi terület megújítása azt jelenti, hogy vállalod az önképzés feladatát, és tudatosan fejlődsz a hitbeli tudásodban: olvasod a Bibliát, a Katekizmust. Fogadd meg, hogy a negyven nap során minden nap olvasol ezekből a könyvekből! Tudd, hogy mit és miért hiszel! Így amikor legközelebb a haverok kérdeznek valamit a hiteddel kapcsolatban, nem fogsz össze-vissza dadogni.

Lelki

Nem azért került a végére, mert lényegtelen, sőt igazából innen indul ki minden. A személyiség lelki dimenziója az Istennel való kapcsolatod, az imaéleted. Az utóbbi hetekben úgy alakult, hogy többször, több helyszínen is előadást kellett tartanom az imaéletről. Minden esetben egy kérdéssel kezdtem: tegye fel a kezét, aki napi 1,5 órát imádkozik! Az összesen kb. 150 főből egy sem emelte fel a kezét. Ahogy csökkentettem az időintervallumot, lassan egy-egy kéz felemelkedett. A legnépszerűbb a 10 perc volt. De most őszintén: voltál már olyan randin, ami 10 perc után véget ért, mert meguntátok? Nem hiszem. Nincs kapcsolat kommunikáció és minőségi idő nélkül. Nincs több kifogás! Készülj a Húsvétra! Kezdj el intenzíven imádkozni!

Hodász András

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Hodász András
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Dr.Leitner Tünde 2018. 02. 20. 05:14

    Amint indultam a kapu felé,
    -a munka sürgetett,a perc szaladt-,
    nádszál roppant meg a talpam alatt.

    Visszanéztem. Ki ejtette oda
    jelnek utamba a „megrepedt nádat”,
    hogy azt hirdesse némán: „BŰNBOCSÁNAT!”?

    S odavigyem az Ő színe elé,
    Aki megrepedt nádat nem tör el,
    s a mélységből is Magához emel.

    Bár úgy segítene mindenkinek,
    megrepedezett nádszál életem,
    ahogy az az elejtett nád nekem.

    Túrmezei E.: Megrepedt nád

  • Válasz Ács Mihály 2019. 02. 04. 08:07

    Köszönöm, ez a szép vers most jókor került elém!