2017. 12. 28.

Mondj igent az életre!

Hetek óta újra és újra felbukkan a hír, hogy eltűnt fiatalt keresnek. Ilyenkor rendszerint példaértékű a közösségi összefogás, ahogy jórészt ismeretlen emberek is bekapcsolódnak a keresésbe, hogy még időben megtalálják a csellengőt. Sokan közülük hazatérnek, de évi 80-100 fiatalról sosem derül ki, hogy mi történt vele. Talán legtöbbször kétségbeesett menekülési kísérlet ez az otthoni problémák elől, ami magában hordozza az öngyilkosság veszélyét, aminek a kamasz korosztály különösen is ki van téve. Ez a cikk neked szól, ha már neked is megfordult ez a lehetőség a fejedben! 

Fiatalnak lenni sosem volt egyszerű, ma sem az. Gondolj bele: eddig annyi volt az összes gondod az életben, hogy hogyan csórhatnád el a dömpert a tesód elől, és hogy a családi ebédnél minél nagyobb mennyiségű nutellás palacsintát termelj be. Amikor gimibe kerülsz, hirtelen kitágul előtted a világ. Rájössz, hogy csomó minden nem úgy van, ahogy eddig elképzelted. A szüleid nem mindenhatóak és főleg nem mindentudók, a világ nem is annyira tündibündi hely, bizony tele van szemét alakokkal (és egy jó részük épp a te osztályodba jár), és ráadásul ott vannak azok a súlyos dilemmák, amik újabban foglalkoztatnak: ki vagyok én, mi dolgom a világon, lesz-e nekem is párom, és egyáltalán mit kezdjek magammal gimi után?

És ha ez még nem lenne elég a hormonjaid  is megbolondulnak: néhány közülük ezerszeres növekedést mutat (ez ahhoz kell, hogy a kisgyerekből felnőtt nő/férfi lehessen, hogy átalakulhasson a tested), emiatt hirtelen érzékeny leszel, akár teljesen váratlanul és indok nélkül is rád tud törni a nyomott hangulat vagy a sírás. Ezek közül  a tapasztalatok közül egy is bőven elég lenne ahhoz, hogy elbizonytalanítson, vagy összezavarjon, nemhogy így, együtt. Könnyen azt érezheted, hogy az élet nagyobb falat, mint gondoltad, és fogalmad sincs hogyan birkózz meg vele, emiatt viszont hirtelen magányosnak, meg nem értettnek érezheted magad. Így aztán természetes, ha ilyenkor apátia, kedvetlenség vagy éppen dührohamok gyötörnek, és nem látod a kiutat.

Mit lehet ilyenkor tenni?

hirdetés
1. Várj!

Először is tudnod kell: a rossz hangulat nem tart örökké, sőt a problémák sokszor önmaguktól megoldódnak, tehát amit most érzel, az el fog múlni. Ha semmi mást nem teszel, csak kitartasz,  amíg ez megtörténik, már nyertél! Az, hogy most nem látod a kiutat, még nem jelenti, hogy néhány hét vagy akár néhány nap múlva nem száll fel a sötétség, vagy nem kapsz egy jó ötletet az életed nagy kérdéseire, ami segít továbblendülni. 

2. Kérj segítséget!

Egy jó beszélgetés sokat segít, még ha nem is oldja meg az összes problémát, pusztán az, hogy elmondhatod valakinek, enyhíti a fájdalmat. Szinte bárki alkalmas beszélgetőpartnernek, akiben megbízol, és aki meghallgat. A szüleid, a bátyád, a tanárod, a papod, vagy akár valamelyik haverod. Merj kilépni önmagadból!

3. Alkoss!

Rajzolj, fess, táncolj, írj verset, zenét, ami jön! Ősidók óta tudjuk, hogy ezeknek a tevékenységeknek gyógyító hatása van! Nem véletlenül mondjuk, hogy “kiírom magamból/kitáncoltam magam stb.”. Ráadásul az érzések művészi kifejezése segít pontosabban megfogalmazni, hogy mi van benned, ami a megfelelő megoldás megtalálásában nagy segítség! (És ha mindennek a tetejébe kiderül, hogy te vagy a 21. század költőfejedelme, akkor minden csaj veled akar majd járni!)

4.  Sportolj!

A sportnak rengeteg jó hatása van! Sportolás közben csupa olyan hormon szabadul fel, ami a boldogságérzésért felelős: pl. adrenalin, a dopamin, az endorfin és a szerotonin. Ezek önmagukban is jó hatással vannak a hangulatodra. Fokozza az élvezetet, ha jó társaságban sportolsz, mert az összetartozás érzését adja. Ráadásul a sport jó hatással van az önbecsülésedre, mert sikereket élsz meg: ügyesebb leszel, jobban érzed magad a bőrödben, növekszik a teljesítményed, alakul a bicepsz és a kockahas.

5. Éld meg az élményeidet!

Amikor sötét hangulatban vagy, általában csak egy dologra tudsz gondolni, azaz a gondolkodásod beszűkül. Ha ki tudsz lépni ebből az örvényből, ha ráveszed magad, hogy kilépj a szobádból és csinálj valamit, az újra kitágítja a világot, rájössz, hogy a problémákon túl is van élet. Lépj ki a komorságból: csinálj valamit, ami feltölt! A pozitív élmények életerővel töltenek el, és segítik elterelni a gondolataidat. Fontos! Ilyenkor ne lógj a Facebookon, Instagramon, mert ezek csak fokozzák a rossz hangulatot! Ezekre ugyanis az emberek általában a vidám hangulatú eseményeket töltik fel, ami azt a látszatot kelti, hogy az életük tökéletes és boldog, ez viszont benned fokozhatja a magány és az egyedüllét érzését. Inkább találkozz személyesen a barátaiddal, és akkor látni fogod, hogy ők is emberek, nekik is pattanásos az arcuk, és megvannak a maguk küzdelmei, tehát nem vagy egyedül!

Ha úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Vagy olvasd el ezt az oldalt! Ha te olyan vagy, aki másért aggódik, akkor ez az oldal neked szól!

 

Hodász András

Blog Hodász András
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Dr.Leitner Tünde 2017. 12. 30. 15:11

    Az ÉLET egyetlen esély – vedd komolyan,
    Az ÉLET szépség – csodáld meg,
    Az ÉLET boldogság – ízleld meg,
    Az ÉLET álom – tedd valósággá,
    Az ÉLET kihívás – fogadd el,
    Az ÉLET kötelesség – teljesítsd,
    Az ÉLET játék – játszd,
    Az ÉLET érték – vigyázz rá,
    Az ÉLET vagyon – használd fel,
    Az ÉLET szeretet – add át magad,
    Az ÉLET titok – fejtsd meg,
    Az ÉLET ígéret – teljesítsd,
    Az ÉLET szomorúság – győzd le,
    Az ÉLET dal – énekeld,
    Az ÉLET küzdelem – harcold meg,
    Az ÉLET kaland – vállald,
    Az ÉLET jutalom – érdemeld ki,
    Az ÉLET élet – éljed!
    Kalkuttai Szent Teréz anya