2018. 01. 29.

Tudod mit imádkozol? – A Miatyánkról – Könyvajánló

Sokszor gyorsan eldaráljuk, nem is figyelünk oda, mit imádkozunk. Úgy teszünk, mintha imádkoznánk, de közben a gondolataink máshol járnak. A Miatyánk a leggyakrabban mondott ima, amit Jézus tanított nekünk. Jézus azt mondja a Miatyánk szövegéről, hogy így imádkozzatok: ennek alapján, példájára, ehhez hasonlóan; ennek szellemében és lelkületével tanuljunk imádkozni. Cseri Kálmán Miatyánk című könyvét ajánlom most nektek.

„Méltán kérdezhetné bárki, hogy miért tanulmányozzuk azt, amit a legtöbben könyv nélkül ismerünk? Éppen ezért szeretnénk tanulmányozni, hogy ne csak kívülről tudjuk, hanem belülről is. Hogy szívvel-lélekkel ismerjük. Ne csak idézzük, hanem valódi imádságként mondjuk. Hogy benne legyen a lelkünk és az értelmünk is.” /Cseri Kálmán/

Cseri Kálmán magyar református lelkipásztor, Kecskeméten született. A Budapesti Református Teológiai Akadémián tanult. 1971-től a pasaréti gyülekezet lelkipásztoraként szolgált 39 éven át. Arra törekedett, hogy az evangéliumot a mai ember számára is érthetően hirdesse. Sokfelé szolgált az országban és a határon kívül is, munkássága meghatározó erejű volt. Cseri Kálmán 2017. februárjában költözött vissza Teremtőjéhez.

Talán ha jobban értjük, mit jelent egy-egy kifejezés, vagy kérés a Miatyánkban, akkor jobban tudjuk majd imádkozni is. Jézus nemcsak egy imát hagyott ránk, hanem összefoglalta azokat az alapszempontokat, amelyek imádsággá tesznek valamit. A Miatyánk mintaként szolgál, modell, mely rávilágít azokra az ismérvekre, amelyek miatt imádságnak tekinthető az, amit Istennek címezve mondunk.

Cseri Kálmán igehirdetéseit csokorba gyűjtő kötetében a Miatyánk szövegén halad végig, magyarázza és arra törekszik, hogy az Úr imádságát mélyebben megértsük, illetve tanulságait beépítsük Istennel való napi párbeszédünkbe.

A könyv arra ösztönöz, hogy megújítsuk imaéletünket; átgondoljuk, hogy mikor és hogyan szoktunk imádkozni:

Milyen az imaéletem? Imádságom magam körül forog? Mi jellemzi imádságomat? Ilyenkor csak benyújtom a rendelést, vagy letudok egy kötelességet, hogy megnyugodjon a lelkiismeretem? Imádságom alapja a kétségbeesés vagy az Isten iránti bizalom és tisztelet? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket gondolhatunk végig a könyv segítségével.

 

 

Gergely Kinga

A könyv beszerezhető a D18 keresztény kávézó és könyvesboltban. Ha a fizetésnél a 777-re hivatkozol, 10 % kedvezményt kapsz a könyv árából!

 

 

 

Kép: juan1010.com

Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás