2018. 01. 18.

4 tipp, ha szürkének tűnik az élet

A teremtett világra való rácsodálkozás mindenféle formája az egyik legszebb időtöltés tud lenni számomra. Íme néhány ötlet nektek, amelyek segíthetnek tudatosan emlékezni arra, hogy Isten műve nem unalmas.

Kelj fel korán!

Bár sokáig azt hittem magamról, idővel be kell látnom, a reggelt nem nekem találták ki. Felkelni hatkor, hétkor, aztán egy kávé után maximális hőfokon pörögni… na ez nekem nem megy. Sokszor úgy érzem, hajnalban, tunyán szinte sejtenként kell összekaparni és értelmes működésre bírni a szervezetemet. Talán ezért is tölt el olyan gyönyörűséggel és izgalommal a csípős levegő, a még kihalt utcák, a napfelkelte látványa, ha olykor mégis kénytelen vagyok a korai órákba kényszeríteni napom indulását. Egészen más perspektívát kap minden, mikor olyannak látod a világot, amilyennek amúgy sosem szoktad. Érdemes kipróbálni.

Próbálj ki egy idegen konyhát!

A mindennapjaink részévé vált már a pizza, a gyros, vagy éppen az orosz hússaláta, de azért szeretünk mindent kicsit a magunk ízlésére formálni és elmondhatjuk, hogy elég európai, magyaros gyomrunk van. Ezért lehet az, hogy olykor ódzkodunk a nyers halas fogásoktól, vagy ha a tányérunkról egy még élő valami pislog vissza ránk. Számomra mindig fantasztikus tapasztalat (még a negatív élményekkel együtt is) egy távoli kultúra konyhájának a megismerése. Segít kicsit feldolgozni bolygónk mérhetetlen színességét, hogy a rengeteg – akár csak gondolatban – átrepült kilométer után, a Föld másik csücskében ugyanúgy élnek emberek, akik klíma, ízlés, szokások és minden egyéb elképzelhető módon különböznek tőlünk, akikért Krisztus ugyanúgy meghalt, és akik merőben más módon, de azért működnek, mint én.

hirdetés

Fedezz fel új utakat!

És ezt most szó szerint értem. A természetjárás mindig valami különleges Istentapasztalatra hív meg. Nem is kell messzire menni, Szlovákiában, Szlovéniában, pár óra utazás után már gyönyörű tájakon barangolhat az ember. Ha társasággal megy az ember, az útiköltség nem több pár ezer forintnál és a szálláshelyek közt is találni szép számmal olcsóbbakat, viszont aki nem szeretné az idejét más országok bájaira áldozni és jobban kedvelik a hazait, azok itthon is találnak gyönyörű útvonalakat, a Balaton-felvidéktől kezdve a Bükkön át mindenfele. Merjünk kilépni a komfortzónánkból, merjük felfedezni a világot! Az Isten nekünk teremtette.

Hódolj a művészeteknek!

A művészet számomra egy olyan dolog, amely valahogy képes megfoghatatlan módon az ember lelkét Istenhez emelni. A szépség és harmónia valami olyan rendjét és teljességét tükrözik, ami a hétköznapok során rejtve van az ember szeme elől. Szem nem látta, fül nem hallotta… Mégis olyan, mintha pillanatokra bepillantást nyújtanának Isten nagy alkotóvászna mögé. Menj el egy múzeumba vagy egy fotókiállításra! Ha esetleg borsódzik a hátad a komolyzene hallatán, azért a legnagyobb koncerttermeink szerveznek olykor akár interaktív eseményeket is kifejezetten „kezdőknek”. Érdemes egy esélyt adni ennek is, csak élvezd annak a rengeteg talentumnak a gyümölcseit, amivel az Isten megajándékozott minket.

Varga Gergő Zoltán

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Varga Gergő Zoltán
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás