2018. 01. 09.

Ferenc pápa a világ legnépszerűbb vezetője

A Gallup szokásos év végi közvélemény-kutatásában Ferenc pápa bizonyult a világ legnépszerűbb vezetőjének, megelőzve Emmanuel Macron francia elnököt és Angela Merkelt. A legnépszerűtlenebb vezető – nem nagy meglepetésre – Donald Trump lett.

Globálisan a válaszadók 56%-ának volt kedvező, és csak 18%-nak kedvezőtlen véleménye a pápáról. Persze a népszerűség akár kritika is lehet, mert jogos kérdés, hogy a pápa vajon inkább a katolikusok, vagy éppen a kívülállók körében népszerű. Ezért érdemes országonként is megvizsgálni az eredményeket.

A leggyűlöltebb és a legkedveltebb globális vezető [WH]

hirdetés

A legnagyobb népszerűséget a pápa a hagyományosan konzervatív, keresztény országokban élvezi: Kolumbiában (89-9%), Horvátországban (88%-5%), a Fülöp-szigeteken (87%-7%), Lengyelországban (79%-9%), és természetesen Olaszországban (86%-10%). Hazájában is rendkívül népszerű, bár érdekes módon itt már komolyabb ellenzéke is van (80-19%). 

A legtöbb pápaellenes vélemény olyan nem katolikus országokból érkezett, mint Pakisztán (55%), Szerbia (48%) és Törökország (45%). A pápa a katolikus gyökerű európai országok közül Hollandiában, Csehországban és Franciaországban a legkevésbé népszerű, de még itt is mindenhol többségben voltak a pozitív vélemények. 

A felmérésben egyértelműen a katolikus vallásról alkotott vélemény jelenik meg a pápa népszerűségén keresztül.

Az adatokban egyáltalán nem érhető tetten az az egyházon belüli pápakritikus hangulat, amit különböző fórumokon gyakran érzékelhetünk. A pápa sokkal népszerűbbnek bizonyult a konzervatív katolikus országokban, mint a szekularizáltabb vagy más vallású területeken. 

(A felmérés során 55 országban végeztek reprezentatív kutatást a világ vezető politikusairól alkotott véleményről. Az eredmények itt böngészhetők.)

Borítókép: Tânia Rêgo/ABr

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás