2017. 02. 28.

Kanyarójárvány Erdélyben: a keresztények tehetnek róla?

Ismét súlyosbodott a kanyarójárvány Romániában. A betegségben már 16 csecsemő halt meg, 2016 eleje óta pedig összesen 3109 esetet regisztráltak. Az áldozatok 1 év alatti csecsemők, akik még nem kaphatták meg a kötelező védőoltást.

A kanyaró ellen 1963 óta létezik oltás, ennek köszönhetően Európából gyakorlatilag eltűnt a betegség. Magyarországon legutóbb négy éve volt megbetegedés. Romániában azonban 2003 óta engedélyezett a védőoltás lelkiismereti okokból történő megtagadása. A döntés nem magánügy: az oltatlan gyerekek közössége teret ad a vírus terjedésére, ami így eljut a védtelen csecsemőkig. Az oltásellenesség tehát azokban a családokban is csecsemőhalált okozhat, akik egyébként a megfelelő időben gondoskodnak az oltások beadásáról.

hirdetés

Kanyarós esetek száma 2015 novembere és 2016 októbere között. Romániában 1011 megbetegedés volt, míg Magyarországon egy sem. Nálunk a kötelező oltás miatt az emberek védettek, így a betegség nem tud elterjedni. [EEC – Európai Járványügyi Központ]

Az oltásellenesség erősödéséért sokan a romániai ortodox egyházat teszik felelőssé. Meglepő vád: mi köze lenne az életet már a magzati kortól védő kereszténységnek ehhez a csecsemőgyilkossághoz? Hogyan lenne összeegyeztethető a védőoltás megtagadása a Ne ölj! parancsával? Az ortodox egyház gyorsan el is határolódott a kérdéstől.

A történelmi keresztény egyházak egyikében sincs olyan tanítás, hogy a védőoltást ne kellene beadni.

Sőt, egyházi fenntartású egyetemek és kórházak tucatjai dolgoznak újabb oltóanyagok kifejlesztésén. A “lelkiismereti okokból történő megtagadás” mégis általában vallási alapú. A kereszténység és az ezotéria találkozásából bizarr tanítások születnek, amiket vallásos hírességek, vagy akár pópák, orvosok népszerűsítenek. Például a Familia Ortodoxa honlapon olvasható egy furcsa interjú azzal a kolozsvári családorvossal, aki könyvet is írt az oltások állítólagos káros hatásairól, és aki egyébként egy ortodox életvédelmi szervezet tisztviselője. Állítólag még templomokban is prédikálnak az oltások ellen. A közösségekben terjedő káros tévhitek és a hivatalos orvosi-egyházi álláspont közül sajnos sokan az előbbit választják.

Az egyházak eddig nem léptek fel kellő eréllyel ezek ellen a tévtanok ellen, mert egyszerűen nem vették elég komolyan a problémát. Ahogy egyébként az egészségügy sem. Mégis ki gondolta volna, hogy a 21. század Európájában szülők tízezrei fogják önként kitenni gyermeküket a történelem legpusztítóbb gyermekbetegségeinek?

 

A 2016 őszi kanyarós esetek Romániában. Az egész Európai Unión belül Erdélyben a legsúlyosabb az oltásellenesség. [Vaccines Europe]

Egyéb
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Mészáros Zoltán 2017. 02. 28. 21:29

    A “horda immunitást” figyelmen kívül hagyó vagy kihasználó, a védőoltásokat elutasítók felelőssége egyértelmű. Sajnos a következményeket nem ők viselik.