2017. 12. 30.

A gyónás hatásosabb lehet a pszichoterápiánál

A pszichoterápiának (elme és ideggyógyászat) megvannak a határai, amit el kell fogadni. A katolikus pszichoterapeuta és teológus, Peter Tyler elmondása szerint Jézus képes arra, hogy behatoljon tudatalattink legmélyére és ott gyógyítson bennünket.

A szentgyónás bizonyos esetekben sokkal inkább elősegítheti a mentális egészség javulását, mint a pszichoterápiás kezelések, írta Peter Tyler katolikus pszichoterapeuta a 2017 decemberében zsebkönyvként megjelent „Confession: The Healing of the Soul” – „Gyónás: A lélek gyógyulása” c. könyvében.

A szakember ezt már számtalanszor megtapasztalta pályafutása során, hogy Jézus képes behatolni a tudatalattink legmélyére és ott gyógyítani bennünket. A leglényegesebb változások a szentgyónás alatt következnek be, jegyezte meg Tyler.

A pszichológia és pszichoterápia a lelki megbetegedések gyógyításának elengedhetetlen eszközei. A terapeutáknak azonban fel kell ismerniük és el kell fogadniuk a pszichológia határait. „A terápiák során határokba ütközünk. Ahol a pszichológia véget ér, elkezdődik a spiritualitás.” Talán a pszichológusoknak is kissé alázatosabbnak kellene lenniük– nyilatkozta Tyler a Catholic Heraldnak adott interjújában.

hirdetés

Könyvével hozzá szeretne járulni ahhoz, hogy a katolikus hívekben tudatosuljon a szentgyónás értéke és jelentősége. A gyónásra sokszor csak eszközként tekintünk, egy lehetőségre, hogy ismét tiszta lappal indulhassunk. A szentgyónás ennél azonban sokkal több: „Isten és az egyház csodálatos ajándéka a lelkünk gyógyulására”.

Pszichoterapeuta praxisa mellett Peter Tyler a pasztorálteológia és a spiritualitás professzora a londoni St. Mary’s Egyetemen.

 

Forrás: www.kath.net

Ezt a cikket D.R. önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás