2017. 12. 29.

„Ez nekem többet ért, mint egy győzelem!” – Fair Play-díj 15 évesen, majd tanúságtétel a hitről

Fair Play-díjjal jutalmazta a 15 éves Tomka Boáz kerékpárost a Magyar Olimpiai Bizottság, miután a fiatalember egy debreceni versenyen az eleső sporttársához visszagurult, ezzel feladva győzelmi esélyét. A díjátadót követően hitéről is tanúságot tett a püspökladányi tehetség a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában.

Ritkán kap Fair Play-díjat egy 15 éves sportoló, főleg a Magyar Olimpiai Bizottságtól, de Tomka Boáznál kevesen érdemelték meg jobban a megtisztelő kitüntetést! A püspökladányi fiatalember az 55 kilométeres Tour de Debrecen országúti kerékpárversenyen indult az U19-es kategóriában – tehát nála négy évvel idősebbek ellen kellett helytállnia. Ez olyannyira jól sikerült, hogy másfél kilométerrel a célba érés előtt közvetlenül az élbolyban volt, minden esélye megvolt arra, hogy fiatal kora ellenére akár meg is nyerje a versenyt, ezzel hatalmas bravúrt végrehajtva.

Azonban ekkor az első helyen tekerő kerékpáros csúnyán elbukott. Az élbolyban lévő versenytársak nem foglalkoztak az esettel és megkezdték a hajrát, kivéve Tomka Boázt: a 15 éves fiú visszagurult a földön fekvő társához, ezzel feladva a győzelem lehetőségét. Felsegítette, elgurult kulacsát odaadta neki, és együtt tekert be vele a célba, több perces lemaradással a győzteshez képest. A Kossuth Rádiónak a díjátadót követően nyilatkozott a szimpatikus fiatalember:

„Amikor elesett a társam, akkor gondolkoztam azon, hogy továbbmenjek-e vagy megálljak. Belül egyértelműen azt éreztem, hogy meg kell állnom és segítenem kell rajta. Pont előttem esett el, nagyon örültem, hogy nekem nem esett bajom, a Jóisten megőrzött.

hirdetés

„Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek”

– mondja Jézus Krisztus, aki itt van a szívemben. Ez nekem többet ért, mint egy győzelem!”

A nemcsak sportszerű, de rendkívül tehetséges Boáz nyilatkozott a terveiről is:

„A célom a Tour de France, el szeretnék indulni rajta, de majd meglátjuk, hogy a Jóisten mit szeretne az életemben.  Minden nap komolyan edzek, illetve minden verseny egy nagy élmény a számomra”

A sportágat behálózza a dopping, erről is kérdezték a püspökladányi sportolót:

Szerintem dopping nélkül is lehet valaki sikeres! Ha az Úr is úgy akarja, akkor miért ne lehetne? Én erre teszem fel az életemet: soha nem csaltam, de biztos megpróbálnak megkísérteni, ám akkor se szedném!

Fotó: Sportmenü, Facebook

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás