2017. 10. 03.

Las Vegas után: a halál kultúrája helyett válasszuk az életet!

A híradások szakadatlanul közlik a szörnyű tragédia részleteit: egy 64 éves férfi szállodai szobájából tüzet nyitott egy zenei fesztivál résztvevőire Las Vegasban, több mint hatvan ember életét kioltva és több százat megsebesítve, mielőtt önmagával is végzett. Egyes nyilatkozatok egyenesen erőszakhullámról szólnak.

Az Egyesült Államokkal gyakorlatilag egyidős az az amerikai jogértelmezési vita, ami a fegyvertartáshoz való jog körül zajlik, s amely a magántulajdonhoz való jog radikális kiterjesztésén alapul. Az ügy védelmezői szerint a fegyver mint magántulajdon éppúgy alkotmány által biztosított mint az autó, vagy bármi más – gondoljunk csak bele, ha a lakhatáshoz való jogot védenék ilyen elszántan! Az azonban, hogy majd’ mindenki, boldog-boldogtalan viselhet fegyvert, jelentősen megkönnyíti, hogy labilis idegállapotú, vagy csak szimplán féltékeny diákok időnként iskolai vérengzéseket rendezzenek, hogy szomszédok fegyverrel intézzék el a hangos fűnyíró okozta vitát, de lehetőséget ad arra is, hogy Las Vegasban egy idősödő férfi önkényesen tömeggyilkosságot hajtson végre.

Az amerikai társadalom vitája a konföderációs szobrokról talán most átterelődik a fegyvertartás témájára, amely, mint látjuk, sokkal égetőbb. Itt emberéletekről van szó.

hirdetés

Az élet védelme pedig messze megelőzi a fegyvertartáshoz való jog védelmét.

Erre már csak a világ legnagyobb gazdaságának kell ráébrednie. Reméljük, amerikai keresztény testvéreink élen járnak majd ebben a küzdelemben és megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy megakadályozhatók legyenek a hasonló véres incidensek.

Nyugati társadalmunk újabb betegségjegyével állunk szemben. XVI. Benedek pápa pontifikátusa alatt számos alkalommal figyelmeztetett a halál kultúrájának terjedésére és arra a szükségszerűségre, hogy a keresztényeknek következetesen az élet kultúráját kell választaniuk és népszerűsíteniük.

Rajtunk is múlik, mit olvasnak fiataljaink. Rajtunk is múlik, milyen üzenetet hordozó hollywoodi produkcióból lesz kasszasiker, hogy milyen irányt vesznek társadalmi vitáink, hogy milyen mintát látnak társaink. A mi választásainkon is múlik, mi lesz velünk. Nem ülhetünk tétlenül. A felelősségünk talán nagyobb is, mint gondolnánk!

Vágvölgyi Gergely

Fotó: Steve Marcus/Reuters

Blog Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás