2017. 09. 22.

Kereszt-tűzben: hallható segélykiál(lí)tás Budapesten

Történelmi jelentőségű kiállítás, amely kilép a történeti keretekből és új megközelítést alkalmaz. A keresztényüldözés véres valóságát kortárs mártírok sorsán, tárgyi emlékeken és erőteljes képi világon keresztül bemutató tárlat. Ilyen a Magyar Nemzeti Múzeum Kereszt-tűzben – Keresztényüldözés a Közel-Keleten című kiállítása, mely e hét folyamán nyílt meg Budapesten.

Ha valaki végtelen folyosókon és termeken áthaladó, amolyan „bolyongós” kiállításra számít, alighanem csalódni fog. A tárlat jelentőségét ugyanis nem térbeli kiterjedése adja, sokkal inkább az, hogy – miként azt Varga Benedek, a múzeum főigazgatója megfogalmazta – a Kereszt-tűzben kilép a történelem keretei közül, ugyanis nem történeti kiállítás, hanem napjaink egy politikai folyamatát dolgozza fel. A keresztényüldözés, amely Európában jó esetben lágy szívű szolidaritást vált ki, nehezebb sorsú vidékeken a hétköznapok húsbavágó valósága. Az iszlamista milíciák rémtetteit pedig el kell mondani, hogy korunk társadalma ráébredjen: a szép szavak és megváltoztatott profilképek nem elegendők többé, valós politikai akaratra van szükség a súlyos problémák megoldásához. Miközben ma már szinte naponta olvasunk az Iszlám Állam elleni harc eredményeiről, nem szabad szem elől téveszteni a szenvedés realitását, amit megannyi hittestvérünk vállal fel, megtagadva az áttérést, sokszor életét is kockára téve.

A kiállítás tehát valóban tabudöntögető, ahogy Rétvári Bence fogalmazta meg. Felszólítás, hogy a segítséget helybe kell elvinni, várni pedig nem szabad. A megnyitón elmondott beszédében az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese kitért arra is: a formabontó, Európa-szerte is egyedi tárlat egyik nagy erénye, hogy alkalmas az ország beutazására, mivel pedig minden leírás kétnyelvű, akár külföldön is bármikor a közönség rendelkezésére állhat. A tárlat modern eszközökkel is segíti a helyzet súlyosságának felismerését: érintőképernyők, videók, hanganyagok válnak elérhetővé, a képi világ pedig nagyszerűen tükrözi a rombolás rettenete mellett az újrakezdés reményét is.

hirdetés

Azbej Tristan helyettes államtitkár a 777-nek úgy fogalmazott: a tárlat segélykiáltás, egyben a magyar keresztények szolidaritásának szimbóluma. Jelképe mindannak, hogy nem csupán együttérzünk, de készek vagyunk segíteni is.

A kiállítás október 31-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Vágvölgyi Gergely

A képek a szerző felvételei.

Programajánló Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás