2017. 09. 02.

A papi fehér gallér története

A „római gallér”, azaz a fehér szalag, amit a pap (vagy néhány protestáns gyülekezet lelkésze) nyaka körül hord, a papi öltözék legmegkülönböztetőbb eleme. De honnan is ered pontosan?

Divatnak indult, és később lett mélyebb spirituális jelentése. A papok csak a XII-XIII.században vették át a római reverendát mint megkülönböztető ruhadarabot, ami láthatóan elkülönítette őket a világi emberektől. Néhány századdal később írták elő, hogy a reverenda színe fekete legyen, és ekkor jelent meg a fehér gallér.

A kor divatja szerint vászongallért hordtak a felsőruha fölött. Matthew Bunson szerint „Elfogadott szokássá vált, és a XVII. századra sok formában létezett a vászongallér, mint például a díszes római változata, a collarino, amely csipkéből készült és díszítésekkel is ellátták, illetve a francia nemesi osztályok körében is megjelent a gallér, vászonból és finom csipkéből egyaránt.”

Végül 1624-ben VIII. Orbán pápa tovább szigorította a gallér viseletét, megtiltva bárminemű díszítés vagy a csipke használatát.

Az évek során a római gallér különféle változatai fejlődtek ki. A protestánsok saját hagyományt hoztak létre, hogy elhatárolják magukat az Egyháztól, mégis egyesek úgy vélik, hogy a XIX. században éppen egy protestáns lelkész nevéhez köthető a modern, levehető gallér, melyet az Oxfordi Mozgalom népszerűsített tovább.

Lelki értelemben a pap Istennek szentelt életét jelzi; azt a tényt, hogy az illető igent mondott a papi hivatásra. Néhány pap úgy tekint rá, mint az Istennek való „szolgai lét” szimbólumára, mely megmutatja a világnak, ki az ő igazi Gazdájuk.

Emellett, mivel sok pap kényelmetlennek tartja, a gallér az Istennek való mindennapi vezeklés egy módja lett, felajánlva az áldozatot azokért, akiket a pap szolgál.

A gallér megkülönböztető jele lesz a pap megközelíthetőségének, és a Szent Parancsok örök természetének. A pap „nem önmagáé”, hanem Jézus Krisztus látható jele, a mindennapi élet kellős közepén megmutatkozva, készen arra, hogy megbékéltesse a bűnösöket, és az embereket visszavezesse Istenhez.

Forrás: aleteia.org; kép: Alan Rudnick

Fordította: Gyarmati Szilvia

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás