2018. 01. 19.

Keresztények a világ körül – Jordánia

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság szervezésében a tegnapi napon William Hanna Shomali jordániai püspök tartott előadást a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ahol többek között arról is beszélt, hogy napjainkban átlagosan 5 vallása miatt üldözött emberből 4 keresztény.

Míg a XX. század elején a Közel-Keleten 14 százalékot tett ki a keresztények száma, ez mára már csupán 4,5 százalék. Azonban az abszolút számokat tekintve nőtt a keresztények száma, de számarányuk folyamatosan csökken. Jordánia lakkosságának 2 százalékát adják a keresztények és ebben az országban – a jordán kormánnyal való jó kapcsolat miatt is – békében élhetnek és gyakorolhatják vallásukat, mert itt nincsenek kitéve üldöztetésnek.

Ez mindenképp jó hírnek számít, hiszen a környező országokban már korántsem ilyen rózsás a helyzet. Az elmúlt időszakban és korábban is (az arab-izraeli háborúk során) rengeteg menekült érkezett Jordániába, köztük sok keresztény is, ami viszont súlyos problémát jelent az országban. A palesztin, szír és iraki menekültek elhelyezése és integrálása nehéz feladat elé állítja a jordán kormányt, ugyanis a szociális ellátórendszer nem képes felfogni a több milliós menekültáradatot.

hirdetés

A Jordán Caritas minden lehetséges módon igyekszik segíteni és rendkívül széles tevékenységi körében támogatni helyi keresztény felekezeteket. 

A kulcsmegoldás egyrészről a izraeli-palesztin viszony megoldása lenne, amely konfliktust már több, mint fél évszázada nem sikerült feloldani. Shomali püspökatya azt is elmondta, hogy nagyon fontos megerősíteni és megtartani azt az ott élő keresztények élethivatását, miszerint az ő küldetésük ott maradni és megőrizni az identitásukat és keresztény mivoltukat.

Ebben nagy szerepe van a külföldi segítségnyújtásnak is, aminek keretében kiemelte, hogy nagyra értékelik a magyar részről nyújtott mindennemű támogatást, mert a segítségre direkt módon, ott helyben van szükség.

A püspök az előadása végén kiemelte, hogy szükség lenne a keresztény felekezetek közötti ellentétek felszámolására is, mert az egység hiánya nehezíti a üldözött keresztények ügyének megoldását, emellett meg kell erősíteni a muszlimokkal való párbeszédet is. Sokan vannak, akik félnek visszatérni a hazájukba, de hittel és kitartással ez lehetséges a jövőjüket illetően.

Kép: Middle East Eye, Kelly Lunde

Dallos Bence

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás