2017. 08. 23.

Az angyali hangú ferences szerzetes

Friar Alessandro híres ferences énekes volt a Medugorjei Mladifest meglepetés vendége. A vele folytatott beszélgetést olvashatjátok, melyet a zarándokhely plébánosa vezetett. A tanúságtétel közben több énekkel is megajándékozott bennünket a testvér.

I: Padre Alessandro Assisiből.

A: Béke és jóság!

I: Alessandro, ferences vagy Aissiben, de nem vagy pap. Ez valahogy engem Szent Ferencre emlékeztet.

A: Nagyon jó ott élni, ahol Ferenc ott hagyta az ő szellemiségét. Megtiszteltetés és lehetőség, hogy megosszam mindenkivel a ferencesek küldetését: békét vinni a világba. Ez azt is jeletni, hogy amikor emberekkel találkozunk, akkor olyanokká kell válnunk, mint Ferenc.

hirdetés

Szent Ferenc Jézust követve mindenkinek a barátja akart lenni és ezért vagyok ennyire boldog, hogy mindenhol felfedezhetem a testvéreimet és nővéreimet, és ezért szeretlek benneteket.

I: Szent Ferenc mindent teremtményt szeretett és énekelt az Úrnak testével, hangjával és természetesen a szívével is. Éppen ez emlékezetett benned Szent Ferencre.

A: Igen, ez is egy küldetés. Átadni Jézus szépségét énekelve, a dalokon keresztül. Szent Ferenc költő volt, zeneszerző, táncolt, énekelt és az minden érzékével, amivel rendelkezett azt mutatta, hogy Isten mennyire szép.

Jézusnak köszönhetően ismerte a mennyországot és ezt nem tudta csakis magának megtartani. Ha én ajándékba kaptam, akkor az mindannyiunké, az összes testvéremé.

És én nemcsak, hogy ezt hangosan hírdessem, hanem még hangosabban, tehát énekelve. Hiszem, hogy ez volt Szent Ferenc szívében is. Ez egy megállíthatatlan öröm, amit nem tudott magában tartani és az egész világnak hírdetni akarta az evangélium örömét.

Életünkben leginkább azért teszünk dolgokat, mert az a kötelességünk, a feladatunk. Nem rossz ez így, de van ennél több is, ami mélyebbre hat. Egészen a mélységekbe azért, hogy a magasságokba emeljen, ez pedig a szépség. Ha én valamit teszek, mert az szép, akkor az a dolog még gazdagabbá válik.

Egészen szegényes lenne, ha azért szeretnénk testvéreinket, mert kell. Szánalmas lenne, ha azért imádkoznánk a rózsafűzért vagy mennék misére, mert kell.

Szánalmas biztosnak lenni a hitben azon kívül, hogy megélnénk annak szépségét. Ezért az ima szép, a mise szép, a rózsafűzér szép, és szép, ha szeretjük egymást. A szépség a mi útitársunk. A szépség a megtért szív jellegzetessége. És így meg tudjuk érteni Szent Ferenc szavait, amit La Vernában mondott Istennek: Te vagy a szépség!

 

 

I: Alessandro azt gondolom, hogy a te szavaiddal és énekeddel felfedeztük azt a kulcsot, ami a fiatalok életét nyitja meg.

A: Amikor a fiatal ember felfedezi ezt a kulcsot, akkor tudja, hogyan kell élnie az életét. Nagyon gyakran sok fiatal kérdezi tőlem: Hogy tudsz te boldog lenni? Hogyan éred el? Szerencse, hogy ez nem egy érzés. A boldogság érzése a szeretethez hasonlítható, de még ez sem egy érzés. A boldogság és a szeretet az egy igen. Ez a te választásod, a Szűzanyának egy Ámen mondása.

Amikor szomorú vagy, szomorú vagy azért, mert nem mondtad ki: Ámen. A bizonytalanság szüli a szomorúságot, a nyugtalanság. A szomorúság a félelemből születik. Attól félsz, ha elveszíted az egyensúlyodat, elesel és az ettől való félelem szüli a szomorúságot.

Most az Isten tőled azt kéri, hogy válassz és azt várja, hogy az élet, az igazság, a szeretet és a világosság mellett dönts. Ennek a választásnak van neve. Úgy nevezzük: Jézus Krisztus az Úr. Ámen pedig az Istennek kimondott igen.

Egy ilyen élet tudlajdonképpen oda vezet, hogy minden napon, minden pillanatban ki kell mondanod ezt az igent. Gondold át a saját életedet, a hétköznapjaidat, pillanatokat és meglátod, hogy nem hiányzik az az alkalom, amikor igent mondhatnál a szeretetre, az igazságra, az Istenre.

Most adok nektek egy házi feladatot, amit otthon végeztek el. Az Úr azt mondja, hogy jöjjetek és lássatok. Próbáljatok ki! Nekem ez azt jelenti: Nevess! A mosoly az, ami az arcodat széppé teszi. A mosoly azt jelenti, hogy a Szentlélek átöleli a személyiségedet. Kezdd ezt reggel, amikor felébredsz! Különíts el egy mosolyt Jézus nevében és mondd magadnak: Szia, örülök, hogy veled élek!

Vagyis, hogy saját magaddal vagy. Ezután majd emberekkel fogsz találkozni és ajándékozd nekik a mosolyodat Jézus nevében. Persze fogsz majd nehézségekkel is találkozni, szenvedéssel, keresztekkel és nekik is ajándékozd Jézus nevében a mosolyodat. Mindezekkel a mosolyokkal, amiket egész nap szórsz, minden irányba kimondod Jézus nevét ezerszer és felfedezed, hogy Jézus, az Úr, a te szépséged, a te szereteted, a te igazságod és ő a te ajándékod így minden nap.

 

 

I: Ferences vagy, de úgy döntöttél, hogy nem leszel pap. Hogyan lehet ezt a kettőt összeegyeztetni azzal, hogy híres vagy?

A: Az életemben volt egy kívánságom mégpedig, hogy magányos életet élhessek, akár a pusztában. Szeretek fával dolgozni, restaurálni régi bútorokat. De ferences életem egyik pillanatában az engedelmesség miatt az Úr azt kérte tőlem, hogy erre a misszióra induljak, hogy hírdessem az evangéliumot. Ez a dolog egy apró kereszt számomra, mert szeretnék úgy élni, mint a remete. De amikor látom a testvéreim arcát, akkor Jézust látom.

Elfogadom mindazt, ami ellenkezik a személyiségemmel. Nem szeretek például utazni, koncerteket tartani. Nem szeretem a népszerűséget és azt, hogy ismert vagyok. Nem szeretem, ha fényképeznek vagy autogramot kell adnom. De ilyen módon megtanultam az ima egy új formáját, amit úgy hívnak ajándékozó ima. Ez egy áldozat, egy böjt, az én böjtöm. Ezt úgy mutatom be Istennek, hogy ezzel lelkeket mentek, ahogyan mindeki más teszi ezt a hétköznapokban. Még egy lehetőség arra, hogy boldogok legyünk, áldozat.

Ha oda ajándékozod az életedet valakiért Jézus nevében, akkor a szívedben öröm születik, ami soha nem múlik el. Hogyha ez Isten akarata az életemben, akkor itt vagyok.

Kép:cbc.ca

Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás