2017. 07. 26.

A mai nap a nagyszülőké! – Szent Annára és Joachimra emlékezünk

Gyermekkorom egyik kedvelt ünnepét üljük a mai napon: Szent Annára és Szent Joachimra, Szűz Mária szüleire, Jézus nagyszüleire emlékezünk.

Erre az ünnepre minden esztendőben Nógrádsipek településről gyalogosan indultunk el Mátraverebély–Szentkútra, hogy 30-35 km megtétele után köszönthessük a kegyhely csillagát.

Az úton imádkoztunk, énekeltünk, jókat beszélgettünk és nevettünk. Különösen is nagy ajándék volt, amikor 60–70 éves nagymamák is velünk ballagtak az úton. Az ő gyermekkori történeteik máig az emlékezetemben élnek. Teljesen elvarázsoltak a 60-70 évvel ezelőtti zarándoklatok történetei, vagy az akkori települések mindennapi élete. Elmondásaikból tudom, hogy minden korban meghatározó szerepet töltöttek be a nagyszülők.

De nem csak az elbeszéléseik maradtak meg emlékezetemben, hanem azok az imádságok és énekek is, melyeket megtanítottak nekünk a zarándoklat során. Ők voltak azok a hősök, akik a megérdemelt pihenés helyett a templomban végigvirrasztották az éjszakát.

Ezeket a csodanagyikat ünnepeljük ma. A nagyszülők ünnepén értük imádkozunk. Hiszen ki ne emlékezne a drága nagyszüleire? Ki ne mesélne örömteli szívvel a gyermekkori nyaralásokról, az elmaradhatatlan sütikről és finom ebédekről, a mama mosolygós tekintetéről, a nagypapa viccelődéseiről?

hirdetés

Tőlük tanuljuk meg az élet legfontosabb bölcsességeit, a sütés–főzés fortélyait, a családi anekdotákat, de a népdalok gazdagságát is.

Számomra azért még ezeknél is fontosabb, ami nélkül igazán szegények lennénk: a hit átadása. Imádságos lelkületű nagyszülők nélkül elveszünk! Mi lesz a következő generációval, ha nem látja imádkozni, temploma járni nagyszüleit?

Nagy szükségünk van a jelenkori Annákra és Joachimokra. Nélkülük életünk szegényebb és jövőnk szürkébb lenne.

Ha teheted, öleld meg nagyszüleidet, vagy hívd fel telefonon őket és mondd el, hogy mennyire szereted őket! Ha pedig már elköltöztek ebből a világból, nézz fel az ég felé és mondj el értük egy imát, és kérd égi közbenjárásukat, hogy belőled is igaz szülő, nagyszülő válhasson!

Bese Gergő

Bese Gergő Egyéb
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz dfghjk 2017. 07. 27. 08:15

    „Imádságos lelkületű nagyszülők nélkül elveszünk! Mi lesz a következő generációval, ha nem látja imádkozni, temploma járni nagyszüleit?”

    Hát igen. És nem látja… Egyre többen már úgy mennek el közülük, hogy nem hisznek. Akkor mi lesz a gyerekeikkel, unokáikkal? Isten tudja…

  • Válasz K Mária 2017. 07. 27. 11:50

    Ma épp jön az unokám. Megyek főzök valami nagyon finomat! :-))))