2017. 07. 24.

Szent Kingára emlékezünk

A mai napon egyházi naptárunk szerint Szent Kingára emlékezünk. A lengyel-magyar barátság egyik emblematikus személyisége volt. Lengyelország és Litvánia patrónája szentéletű családból származik a 13. századból. Testvére Szent Margit és Boldog Jolán, nagynénje Szent Erzsébet példája mellett szülei vallási élete is hozzájárult, hogy hitét mélyen megélhesse.

Fiatalon elhatározta, hogy szüzességi fogadalmat tesz és Istennek szenteli életét. A család politikai okokból azonban a lengyel fejedelem lánykérését elfogadta és Boleszlávhoz adták feleségül 1239-ben. Kinga azonban a házasságban is meg tudta őrizni tisztasági fogadalmát.

Az Árpád-ház lányát nagyon megszerették a lengyelek, így számos csodatévő legenda kapcsolódik nevéhez. Ilyen a Wieliczkai sóbánya története is. A só a monda szerint Kinga szavára és gyűrűjének kíséretében Máramarosról egyenesen Wieliczkába „vándorolt”. Így lett később Kinga a sóbányászok védőszentje és az UNESCO védelme alatt lévő bányában az ott dolgozó mesteremberek keze munkáját dicsérve pedig hatalmas templom épült szintén Kinga tiszteletére.

Boleszláv azonban 1279-ben meghalt, Kinga pedig klarissza nővérnek állt és szintén özvegy húgával Ószandecbe került. Álma, az Istennek szentel élet, idős korára megvalósult. Karizmatikus alakja volt a közösségnek, melynek hamarosan előjárója lett, a tatár pusztítás után a teljes kolostorerőd újjáépítését is irányította.

1291-ben hunyt el július 24-én, boldoggá avatása 1690-ben volt, szentté pedig 1999-ben avatta II. János Pál pápa. A lengyel pápa az ünnepség alkalmával felszentelte azt a székely kaput, melyet Háromszéki mesterek készítettek kifejezve tiszteletüket Kinga és a lengyel nép iránt.

 

Bese Gergő Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás