2017. 07. 22.

Miért kreténezik az Index?

Hosszú méltatást tett közzé az Index Marilyn Manson budapesti koncertjét követően, amivel több problémám is van, de ezek közül a legnagyobb: miért lehet az egyik legolvasottabb magyar híroldalon nyíltan kreténnek nevezni azt, aki imádkozik? 

Történt, hogy a sátánista rocker, Marilyn Manson Budapesten koncertezett, az Index pedig kulturális rovatában cikket közölt a fővárosi produkcióról. Azt a lap is jelezte, hogy Manson alapvetően megy szembe mindazzal, ami kicsit is konzervatív – én pedig szeretném hozzátenni: mindazzal, ami kicsit is keresztény. Az, amit az ő személye megjelenít, alapvetően a hagyományos értékekkel, a keresztény erkölccsel szemben fogalmazódik meg. A magam részéről ennélfogva már egyébként sem örülök annak, hogy Magyarországon jár, de ezzel nincs mit tenni.

Különösen azt sajnálom, hogy az általa képviselt szubkultúra jelen van a társadalomban: a feketébe burkolózó sátánista, értéktagadó attitűd megannyi életet tör derékba, nihilista, sehová sem vezet. Egy-egy ilyen koncert pedig csak ráerősít erre a jelenségre, ami hátráltatja a szellemi-lelki felemelkedést, éppen azt a felemelkedést, amelyet sokan annyira szeretnénk. Amely életigenlő, amely előre tekint, amely leveti a feketét és a sátán helyett Istent állítja középpontba. A cikk pedig egyfajta romantikával tekint arra légkörre, amit egy sátánista koncert teremt, ami ismét problémás.

hirdetés

Hasonló koncertek idején máskor is volt már arra példa, hogy imádságok szerveződtek a résztvevőkért, illetve mindazokért, akik a sátánizmus bűvkörébe kerültek. Nem feltétlenül szükséges ezzel persze bárkinek is egyetértenie, de Kovács Bálint a fent jelzett cikkben odáig merészkedett, hogy nemes egyszerűséggel kreténnek nevezte mindazokat, akik “menetrendszerűen” imádságot szerveznek a Manson-koncertek idejére.

Én pedig e helyen szeretném feltenni a kérdést: hogy engedheti meg magának egy ilyen cikk publikálását az Index felelős főszerkesztője? Hogyan lehet az, hogy az egyik legolvasottabb magyar híroldalon olyan cikk jelenik meg, ami kreténnek nevezi azokat, akik imádkoznak, akik imaalkalmakat szerveznek? Hogy lehet, hogy nem tiltakozunk ez ellen hangosan? Hogy lehet, hogy egy ilyen cikk szerzője megússza bocsánatkérés nélkül azt, hogy ilyet le mer írni?

Azok, akik ilyenkor imát szerveznek, imát mondanak egyáltalán nem kretének. Sőt, nagyon is normálisak. Ők képviselik a normalitást, a reményt a sátánizmussal szemben. Egy olyan világban, ahol Kovács Bálint lazán lekreténezheti őket. Én mellettük állok.

Vágvölgyi Gergely

Blog Vágvölgyi Gergely
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Elinor 2017. 07. 22. 21:58

    Hát, amit ő képvisel, az inkább polgarpukkasztás, mint sátanizmus, ezért felesleges imaalkalmakat szervezni, hisz neki pont ez a célja, a dalszövegeit meg pár meg nem értett tinilányon kívül senki sem veszi komolyan (még ő maga sem). Viszont az tényleg nagyon mocskos dolog, hogy az egyik legnagyobb magyar hirportál kreténnek nevezi azokat, akik imádkoznak. Hogy lehet ilyet megtenni az online sajtóban?

  • Válasz Elinor 2017. 07. 23. 08:19

    Azt tennem még hozzá az előző kommentemhez, hogy véleményem szerint felesleges Marilyn Mansonnal foglalkozni. Ez a kamu sátánista, polgárpukkasztó stílus szándékos, előre megtervezett, a célja, hogy beszéljünk róla, igenis akadjunk ki, tiltsuk a gyerekeinktől. Pont ez a cél, és szerintem a cikkíró is kicsit túlreagálta az esetet. Úgy vélem, Nicki Minaj Anaconda című klipje sokkal inkább sátáni, mint az ilyen nevetséges, kamu sátánista előadók.