2017. 06. 22.

Kocsis Fülöp: Európa lelkét vesztette

Tanulságos interjút adott a Hajdú Online magazinnak Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája. Egyebek mellett arról beszélt: kézzel foghatóvá vált, hogy Európa elvesztette a hitét, amiből hamarosan komoly gondok lehetnek.

Kocsis Fülöp az interjúban arról beszélt: noha a szíriai egyházi vezetők számos üzenetet küldenek az üldözött keresztények érdekében, nem kapnak kellő figyelmet,

“talán mert a nagy nemzetközi médiumok jelentős része olyanok kezében van, akiknek érdeke, hogy a káosz folytatódjék”.

Az érsek-metropolita szerint a migrációs krízis közepette jelentős problémát jelent, hogy “még maguk az európai egyházfők sem feltétlen mérik fel, hogy a migránsok egységes problémahalmazkénti kezelésével pont a keresztények azok, akik kipotyognak a rendszerből. A keresztények ugyanis nem vegyülnek a muszlimok közé, azaz nagyrészt a menekülttáborokban sem jelennek meg.” A keresztények jóval kevesebben vannak, a menekülttáborok feszült légköre pedig potenciális veszélyforrás lehet számukra.

Kocsis Fülöp hangsúlyozta: az egyházi vezetők a nyugatiak támogatását kérik annak érdekében, hogy a hazájukban maradhassanak, vagy oda visszatérhessenek. Tapasztalata szerint “az emberekben megvan a jóság és szeretnének segíteni, de egymásra kell találjon a kettő”. Közben

hirdetés

“Szíriában nagyra értékelik, hogy egy kicsi és távoli ország foglalkozik velük.”

Helyben szerzett tapasztalatiról mesélve Kocsis Fülöp megjegyzi: “a kereszténység építeni akar, az erőszak rombolni”. A helyi keresztényekkel való találkozásai kapcsán említi: “Az iszlámban benne van a bosszú, míg Jézus azt tanítja, hogy ha megütik a jobb arcodat, tartsd oda a másikat is. Ezt mi sose merjük szó szerint venni, legfeljebb poénból. De ott él, hogy a gyűlöletre nem gyűlölettel válaszolok. Boulad atya az alexandriai virágvasárnapi prédikációján kifejezetten ezt fogalmazta meg: nem fogtok rávenni minket a gyűlöletre.”

Az Európa jelenlegi lelki-szellemi helyzetét firtató kérdésekre válaszolva Kocsis Fülöp úgy fogalmazott: “Európában elhagytuk a kereszténységet. Ez már nem keresztény Európa, sajnos deklaráltan nem az. (…) Azt mondom, mint sok más gondolkodó, hogy ha ez a folyamat valami egészen különleges hatásra meg nem fordul, akkor húsz év múlva Európa muszlim lesz. (…) Félünk a nagycsaládtól, Európa iszlamizálódásának folyamatához ez is hozzátartozik.

Európa lelkét vesztette, nincs tartása, miközben az iszlám a maga módján hihetetlen erős lelki tartással rendelkezik. Ha mi, keresztények fel nem ébredünk, és azt nem mondjuk, amiről Böjte Csaba is beszél, hogy helyben meg akarjuk élni a hitünket, akkor nem lesz változás.”

A teljes interjú itt olvasható.

Bashar Warda iraki káld katolikus érsek volt a vendégünk a 777 Offline májusi alkalmán. A beszélgetés itt tekinthető meg. A menekültek világnapja alkalmából írt cikkünk itt olvasható.

A kép forrása a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapja.

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás