2017. 06. 20.

Életbevágó létkérdések

Elindítjuk a 777 keretében az „Életbevágó létkérdések” rovatot. Cikksorozatunkban nemcsak az emberi élet kezdetéről, hanem az ezt megalapozó kapcsolatokról, a házasságról és a családról is írni fogunk. Tervünk, hogy minél több oldalról megvilágítsuk azokat az emberi kérdéseket, igazságokat, amelyeken emberi sorsok, életek múlnak. Ezért többünk tollából fognak megszületni az emberi élettel, a házassággal és a családdal foglalkozó írások.

Amikor először meghallottam az életvédelem szót, bevallom, a rendőrség Életvédelmi Osztálya jutott eszembe. Mi köze van a gyilkosokat kommandós ruhában üldöző rendőrosztagnak a rózsafüzért morzsolgató kendős nénikhez? Hát, rá kellett jönnöm, hogy az életvédelem, ahogyan mi gondoljuk, mindkét véglettől távol van. Ne anyákra ujjal mutogató, gyilkost kiáltó anti-feministákra vagy fotelben elnyúló, nyakkendőben a nők feladatairól moralizáló professzorbácsikra gondoljunk. Inkább jusson eszünkbe az a kiutat kereső lány, aki a szülei szigora, a barátja elutasító magatartása, az iskolai órák és a reggeli rosszullétek rendszerének szorításában mégiscsak azon gondolkozik, hogy nem kellene megszabadulni a szíve alatt fejlődő élettől. Talán mert ő is érzi, hogy valaki számít rá, és ennek a valakinek az élete múlik az ő döntésén. Én az ilyen helyzetbe került anyák és babák segítését nevezem életvédelemnek.

Persze szorosan összefügg ezzel az ide vezető út. Hogyan került ilyen helyzetbe? Hogyan kerül napi 85-90 nő ma Magyarországon ebbe a „választásnak” csúfolt szorult helyzetbe? Talán nincs kire számítani otthon vagy a környezetében? Hol a gyermek apja, aki megajándékozta őt az új élettel? Kicsúszott a talaj a lába alól, nem tud most mire építeni. A vak is látja, hogy őrült tempóban bomlanak fel a házasságok, már amelyek megköttetnek, de maga a házasság sem jelenti ugyanazt, mint régen. Egyre több variánssal találkozhatunk Nyugat-Európa utcáin. Szótárunkban hiába keresgéljük, hogy mit jelent a „marriage”, a „matrimonio” vagy az „äktenskap”, már nem ugyanarra gondolunk, mint 10-15 évvel ezelőtt. A változó házasság-értelmezésekkel is olvashattok majd rovatunkban.

hirdetés

Egy kismama egyszer ezt válaszolta a „mégis miért tartotta meg ezt a gyereket?” kérdésre: „Mert valaki másnak is fontos volt.” Szívszorító, hogy csak ennyi kell. Nem a szuper babakocsi vagy a legmenőbb rágóka. Hanem a támasz. Elég a támasz. Ezt a funkciót tölti be többek között a család, ami szintén változóban van a világban. És amiről szintén fogunk itt írni.

Miért indítjuk el ezt a rovatot? Azért, mert tényleg életbevágó kérdésekről van szó, amik emberi életeket, sorsokat befolyásolnak. Nemrégiben meghívtatok egy 777 Offline beszélgetésre, amin számomra meglepően sokan jelentek meg. Még az erkélyről is lógtak a fiatalok… Gondoltam is magamban, hogy az anyukájuk hogy aggódna, ha látná őket a mélység felett csücsülni. Szóval elfogadtam a meghívást, így vendége lehettem a legmenőbb keresztény internetes portálnak. A ’Mi a baj a genderrel?’ kérdésre keresgéltük a választ, amit remélem le is szűrtetek az előadás végére. Ha nem, nézzétek meg az estéről készült felvételeket! És tartsatok velünk, gondolkodjunk együtt életünk legfőbb létkérdéseiről!

Frivaldszky Edit

a szerző az Emberi Méltóság Központ igazgatója

Életbevágó
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás