2017. 05. 28.

Halld meg a hangot – Te vagy a Szeretett

„Te vagy az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik.” (Mk 1, 11) Sokszor hallottuk már vagy olvastuk ezeket a szavakat, mégsem biztos, hogy igazán megértettük a jelentésüket. Létezésünk alapigazsága, hogy szeretettek vagyunk. Erről szól a következő könyv: Te vagy a Szeretett.

„Valóban létezik a hang, mely felülről és belülről szól hozzánk, halkan suttogja vagy hangosan kimondja: Te vagy a Szeretett, akiben kedvem telik.” Biztosan nem könnyű meghallani ezt a hangot egy olyan világban, melyben egyfolytában azt kiáltozzák: „Semmire sem vagy jó, csúnya vagy, nem érsz semmit, hitvány alak vagy, egy nagy senki – hacsak be nem bizonyítod az ellenkezőjét!” /Henri J. M. Nouwen/

Henri J. M. Nouwen holland pap, aki több mint negyven könyvet írt az élete során, melyeknek középpontjában mindig ő maga állt. Henri számára a könyvírás fontos önkifejezési formává vált. Francia mintára ő is létrehozott egy Bárka közösséget, ahol ép emberek élnek egy fedél alatt fogyatékos társaikkal. Ezzel valami olyasmire talált rá, amit régóta keresett: egy olyan közösségre, amelyben a krisztusi tanítás a mindennapi életben megtestesül. Két évig élt a kanadai Torontóban működő, Daybreak nevű Bárka közösségben, ahol Adam segítője volt.

Idővel ráébredt arra, hogy a világban senkitől, még a legjobb barátjától sem várhat feltétel nélküli, örökké tartó szeretetet, ezt az érzést kizárólag az Istennel való mély kapcsolatban élheti át. Erről mesél a Te vagy a Szeretett című könyvében is.

hirdetés

Az életünk során mindig keresünk valamit vagy valakit, hogy meggyőzzön minket a szeretettségünkről. Henri Nouwen mondja könyvében, hogy olyan ez, mintha nem lenne hajlandó meghallani a hangot, ami azt mondja: „Te vagy az én Szeretett Fiam, akiben kedvem telik.” Pedig e hang mindig jelen volt a szívében, ám úgy tűnik, sokkal fogékonyabb volt a harsányabb hangokra, melyek így szóltak hozzá: „Bizonyítsd be, hogy érsz valamit! Tégy valami kimagaslót, látványosat vagy hatásosat, és azzal elnyered a hőn vágyott szeretetet!” Ezek között nehéz meghallani azt a halk hangot, mely mindig szól hozzánk a szívünk csendjében.

Isten szeretettjei vagyunk. Már azelőtt is bensőségesen szerettek bennünket, hogy szüleink, barátaink, testvéreink szerettek volna. Ez az életünk igazsága. Ezt kell magunkénak tudnunk.

„(…)nemcsak Szeretettek vagyunk, hanem azokká is kell válnunk; hogy nemcsak Isten gyermekei vagyunk, de azokká is kell lennünk; hogy nemcsak testvérek vagyunk, hanem azokká is kell válnunk (…).” /Henri J. M. Nouwen/

Ezt jelenti a Szeretett útjának bejárása. Henri Nouwen ebben a könyvében vezetőnkké szeretne szegődni abban, hogyan juthatunk el onnan, hogy Szeretettek vagyunk, oda, hogy teljesen azzá válunk.

E könyvét egy barátjának írta, de úgyanúgy szól hozzánk is.

A könyv beszerezhető a D18 keresztény kávézó és könyvesboltban (link: http://d18.hu/)! Ráadásul ha a fizetésnél ránk, a 777-re hivatkozol, 10% kedvezményt kapsz a könyv árából!

Gergely Kinga

Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás