2017. 05. 24.

Ferenc pápa fogadta Donald Trumpot

Ferenc pápa szerda reggel a vatikáni Apostoli Palotában fogadta Donald Trump amerikai elnököt. Kettejük megbeszélése fél órán át tartott.

Első ízben találkozott egymással Ferenc pápa és a tavaly ősszel megválasztott Donald Trump amerikai elnök. A katolikus egyházfő szerda reggel a vatikáni Apostoli Palotában fogadta az első külföldi körútján részt vevő Trumpot, aki az előző napokban a Szentföldön is járt: Szaúd-Arábia után felkereste Izraelt és a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló területet.

Az elnöki konvoj reggel nyolc óra körül ért a pápai állam területére, majd a Szentatya magánkihallgatáson fogadta az elnököt. Kettejük megbeszélése – zárt ajtók mögött – mintegy fél órán át tartott. A pápa később találkozott az amerikai delegáció néhány tagjával, így Melania Trump first lady-vel, Ivanka Trumppal és Jared Kushner elnöki főtanácsadóval is. A pápa Trumpnak ajándékozta első önálló körlevelének a Laudato Si (Áldott légy!) kezdetű enciklikának, valamint újévi békeüzenetének egy példányát és egy olajágat ábrázoló medált. Amerikai kommentátorok azonnal hangsúlyozták:  a pápa által adott szimbolikus ajándékok éppen Trump politikájának szöges ellentétét jelenítik meg. Az amerikai elnök Martin Luther King néhány könyvét ajándékozta az egyházfőnek.

Donald Trump a pápai audiencia után találkozott a Vatikán bíboros államtitkárával, Pietro Parolinnal, valamint a Szentszék külügyeiért felelős Paul Gallagher érsekkel. Az amerikai elnököt körbevezették Szent Péter bazilikában, valamint a Szixtus-kápolnában.

Forrás: MTI, Vatikáni Rádió, Catholic News Agency
Kép forrása: Vatikáni Rádió, AFP

Néhány, a témába vágó cikk:

Egy beiktatás után  Mit várhatnak Trumptól a katolikusok?  Trumpnak üzentek a katolikus püspökök
Donald Trump az életvédők oldalán

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás