2016. 11. 11.

Mit várhatnak Trumptól a katolikusok? – Szilvay Gergely helyszíni tapasztalatai

Szilvay Gergely újságíró néhány hónapja New Yorkban tartózkodik. Az elnökválasztási kampány utolsó időszaka, a meglepő választási eredmény, valamint az amerikai katolikusok politikai hovatartozása, Trump elnökségének lehetséges hatásai a helyi katolikus egyházra – Szilvayt ezekről a témákról a Párbeszéd Háza kérdezte.

Milyen hatása van Trump megválasztásának, hogyan látod ezt közelről?

Csodálkozás, kiábrándultság, sokk – ezek a reakciók érkeznek a hírre, hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Még azok sem jósoltak volna ilyen eredményt, akik mindenképp Hillary Clinton ellen szavaztak, és Trump volt számukra a kisebbik rossz.  Rá kell mutatnunk, hogy akik még most is csürhézik Trump szavazóit, azok azok, akik miatt a demokrata Hillary, és a Republikánus Párt időközben elvérzett többi jelöltje elvesztette ezt a választást. Ha demokráciát játszunk, nem csürhézhetjük le a választók jelentős tömegét, jelen esetben az Egyesült Államok középső részét és majdnem az egész vidéket.

A pánik azonban alaptalannak tűnik New Yorkból. Donald Trump egy bejáratott intézményrendszer élére fog kerülni. Nem tud majd akármit megtenni, és talán ha a kemény odaszólások nem is fognak hiányozni a részéről, számos beígért intézkedést csak módjával fog tudni végrehajtani. Remélhetőleg többé-kevésbé hallgatni fog a tanácsadóira – és az alelnökére. Szerintem ugyanis Trump „megmentője” alelnöke, Mike Pence lesz.

hirdetés

Mire építed ezt a véleményt?

A New York-i milliárdos, akinek semmiféle kormányzati tapasztalata nincsen, jól választott: az indianai kormányzó jó ember és tapasztalt politikus. Ahogy Pence mondani szokta: ő keresztény, konzervatív és republikánus, ebben a sorrendben. A konzervatívnak és kereszténynek sem igazán mondható, korábban akár a demokratákat is támogató showmannek tehát tapasztalt, a valóban konzervatív és a valóban vallásosabb választókat megszólítani képes alelnöke lesz.

Pence a Kongresszusban a földművelésügyi és a külügyi bizottságok tagja volt, kormányzóként pedig egy nehéz helyzetben lévő államban kezdett rendet csinálni. Ellenzi az LMBT-jogok kiterjesztését, az abortuszt, az őssejtkutatást, adókat csökkentett, hogy a munkahelyteremtő vállalkozások Indianában maradjanak, és gyakran a saját pártja fősodrával is szembement hagyományosabb konzervatív elképzelései keresztülvitele érdekében. Kemény, de jó ember. Vele együtt azt gondolom, hogy a Trump-kormány elsősorban pragmatikus gazdasági kérdésekre fog koncentrálni.

***

Az interjú folytatását itt olvashatjátok.

(Forrás: Párbeszéd Háza)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás