2017. 04. 27.

Mi a neved, démon?!

Egyre több szó esik egyházi körökben is az ördögtől való megszállottságról. A korábban tabu témának számító démontól való megszállottság mára életünk részévé vált. Ez persze elsősorban a média által felkapott eseteknek és TV-sorozatoknak is köszönhető.

A következőkben egy rövid részletet olvashattok a César Truqui atyával készült interjúból, aki a démon nevén nevezéséről mondja el tapasztalatait.

“Csak kevés ember van gonosz szellemtől megszállva azok közül, akik segítséget kérnek. A veszélyt azonban nem lehet lebecsülni. Minden mágiával, okkultizmussal és hasonló dologgal való kapcsolat közelebb visz minket a gonoszhoz,” -mondja César Truqui ördögűző.

“Aki tudja egy dolog nevét, hatalma van fölötte. Ezért törekszik az ördögűzés rituáléja arra, hogy a pap megkérdezze a gonosz szellem nevét, akit ki akar űzni. Ha a démon megmondja a nevét, ez egy jel arra, hogy már eléggé gyenge” mondta az atya az Aleteia-nak adott interjúban.

hirdetés

Truqui hozzátette: a megszállottságnak négy ismertető jele van:

  • a szent tárgyak elutasítása, viszolygás tőlük;
  • ismeretlen vagy holt nyelven való beszéd;
  • szokatlan testi erő;
  • rejtett dolgok ismerete.

A megszállott emberek gyakran egészen normális életet élnek, mondja saját tapasztalatból. A démon nem aktív folyamatosan, csak meghatározott alkalmakkor.

“Azok közül, akik segítséget kérnek, nagyon kevesen vannak valójában a megszállottság állapotában. Ugyanakkor a veszélyt nem lehet alábecsülni. Minden, ami a mágiához, okkultizmushoz, boszorkánysághoz, kártyavetéshez kapcsolódik, közelebb viszi az embereket a gonoszhoz. Az ima, a böjt, a szentmise látogatása Istenhez visz minket közelebb. A fekete mise, a sátánista rítusok, valamint az ilyen tartalmú filmek és zenék felforgató hatással bírnak” –  hangsúlyozta az atya.

Forrás: kath.net

Ezt a cikket Tóth Letícia önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Szemle
hirdetés

10 hozzászólás

  • Válasz Emi 2017. 04. 27. 12:08

    Sziasztok! Ha valaki bővebben szeretne olvasni a témáról, akkor ajánlom Don Gabriele Amorth: Egy ördögűző tapasztalatai című könyvet. Annyit még róla, hogy nem szívet melengető olvasmány, de a témát igyekszik pontosan, hitelesen körüljárni.

  • Válasz Ari 2017. 04. 27. 12:39

    Egy dolog nem világos előttem. Hogyan különböztethetjük meg az ördögi megszállottság által előidézett “ismeretlen vagy hol nyelven” való beszédet a Szentlélektől indított “nyelvek adományától”?

    • Válasz M. 2017. 04. 27. 19:40

      A Biblia azt írja, hogy minden ember más adományt kap. Valaki a prédikálás adományát, vagy a nyelveken való beszéd adományát, de minden Istentől kapott áldás egy célt szolgál: az Ő dicsőségére szóljon, Őáltala. Így ismeretlen vagy holt nyelven megszólaltatni valakit Istennek nem lehet célja, hisz a nyelveken való beszéd adományának pont az a lényege, hogy mások megértsék és legyen értelme annak, amit mondasz. Hogy közelebb tudd vinni ezzel az embereket Istenhez, hogy emberekhez tudj szólni vagy akár a saját hited erősödésére szolgáljon. Ezek a nyelvek ma is létező, élő, beszélt nyelvek, ami lehet angol, német, spanyol vagy bármi, de nem ember által ismeretlen vagy holt nyelv. Legalábbis én így értelmezem, ha valaki pontosabban és jobban el tudja magyarázni, az kérem tegye meg nyugodtan. 🙂 Én csak egy hívő fiatal vagyok, nem teológus. 🙂

  • Válasz ibanez 2017. 04. 27. 13:54

    Ari: A megszállott nem “halandzsázik”, hanem olyan – élő vagy holt – nyelven beszél értelmesen, amit egyébként nem ismer, nem tanult. A nyelveken szólás általában nem egy létező emberi nyelven szóló szöveg, kívülről nézve inkább hangzik halandzsának. Persze megesik, hogy létező emberi nyelven szól a szöveg – ez általában olyankor történik, ha valakinek, aki hallgatja, Isten ezáltal akar üzenni (egy olyan nyelven, amit csak a célszemély ért, a beszélő nem). Ezenkívül a megszállottságnak számos kritériuma, látható és tapasztalható jele van – egy megszállott tombolását semmiképp nem lehet összetéveszteni egy Szentlélek által betöltött ember ujjongásával és dicsőítő imájával.

  • Válasz ibanez 2017. 04. 27. 14:08

    Meg kell még különböztetni az egyes szektákban és pünkösdi(nek mondott) gyülekezetekben tapasztalható őrjöngést, amit a “Szent Szellemre” hivatkozva adnak elő: hörhés, ugatás, kukorékolás, földön fetrengés és rángatózás, botrányosabb (és szerencsére csak nagyon-nagyon elvétve előforduló) esetekben nyilvános önkielégítés, stb. Ezeknek nyilvánvalóan semmi közük a Szentlélekhez. De nem is ördögi megszállottság okozza őket, hanem majdnem mindig egyszerű tömegpszichózis. Ezeknek a viszonya a valódi Szentlélek-tapasztalatokhoz ég és föld. Szó szerint. 🙂

  • Válasz Soros György 2017. 04. 27. 19:17

    Amiről itt szó van, azok pszichiátriai betegségek.
    Látott már valaki olyan emberet “megszállva” aki egyébként nem hisz Istenben, Sátánban, nem kapott keresztény nevelést?
    Érdekes lenne tanulmányozni a Szentlélek által “megszállt” híveket is, mert nem vagyok biztos benne, hogy őket pl. normálisnak nyilvánítaná a pszichiátria.
    Ajánlom Szendi Gábortól az Isten az agyban című könyvet.
    Korábban keresztény iskolákba jártam, ahol ilyenekkel etettek minket – természetesen nagyságrendekkel jobb az életem, mióta nem hiszek ilyen hülyeségekben. 🙂
    Mindenkinek ajánlom, hogy térjen vissza a VALÓSÁGHOZ.
    A Bibliát és a hasonló könyveket jelképesen érdemes értelmezni, nem szó szerint.

    • Válasz M. 2017. 04. 28. 19:48

      Tudtommal minden ördögűző pap pszichiáterekkel és mentális betegségek szakértőivel együtt dolgozik. A pszichológus/pszichiáter az, aki a kezelések során kizárja a lehetőségét minden mentális betegségnek vagy épp megállapítja és diagnosztizálja azokat. Vannak azok az esetek, amikor kizárható minden pszichiátriai betegség és itt jön képbe a megszállottság lehetősége, ami már a felszentelt ördögűző pap hatásköre. Egyébként még hívőként is sokszor elképesztőnek tűnik, hogy a mi valóságunk, amennyit szabad szemmel látunk és felfogunk belőle, mennyire csak egy töredéke a VALÓSÁGNAK. 🙂
      A Bibliában vannak valóban olyan részek, melyeket a Biblián belül is magyaráznak, mert tartalmazhat más jelentést a fordításból adódóan vagy bizonyos kifejezéseknek van szimbolikus tartalma is. De maga a Biblia egésze nem egy kitalált mese, amit “jelképesen érdemes értelmezni”. A Bibliát annak kell értelmezni, ami: szentírásnak. Ettől és Istentől nincs valóságosabb valóság, még hogyha emberi aggyal szinte felfoghatatlan is ez a nagyság.

  • Válasz Rozálka Testvér 2017. 04. 27. 23:16

    A megszállottságnak több ismertető jele is van, nemcsak az ismeretlen nyelveken való beszéd. Pl. emberfeletti erő, a szent dolgok elutasítása, vagy pl. egy nő mély férfi hangon szólal meg. Ehhez társul még az idegen nyelven való beszéd vagy az automata írás is.

    A Szentlélek adományával rendelkező általában szent életet él. Szentmisére, imacsoportba jár, nem viszolyog a szent dolgoktól, imádkozik….. Ha van a közösségben olyan ember akinek már megadta a Szentlélek a nyelvek értelmezése karizmát akkor a Szentlélekről jövő nyelveket tudja értelmezni. Míg a megszállott nyelvét nem.

  • Válasz ibanez 2017. 05. 08. 00:09

    “Soros György”: Ha valakit ördögűzőhöz visznek, a papnak első dolga pszichiáterrel konzultálni, meg az illetőt korábban kezelő orvosokkal – mert a mai világban mire valaki eljut az ördögűzőhöz, általában már sok orvosnál járt, akik nem tudtak vele mit kezdeni. A szakemberek segítségével el lehet dönteni, hogy a tüneteket betegség vagy démoni behatás okozza, esetleg a kettő együtt.
    És igen, sokszor a nem keresztény, vagy akár ateista emberek is lehetnek megszállva, csak ők többet szenvednek, mert a környezetük vagy nem tudja, hogy katolikus ördögűzőt kellene hívni, vagy sejtik, de valamiért nem akarják (pl. “utáljuk a csuhásokat, mert…” – és itt jöhet ezerféle ok). Aztán ha az orvosok nem tudnak segíteni, akkor mennek a mindenféle “rontáslevevő” kuruzslóhoz, akik persze csak még több kárt okoznak a szerencsétlennek, hiszen ugyanattól a sátántól remélnek segítséget, akinek a “kollégája” a megszállottat kínozza. Sok megszállott ezeken a körökön már mind túl van, mire végre eljut egy igazi ördögűzőhöz, aki aztán segíteni tud rajta.

  • Válasz Violet 2018. 02. 02. 19:41

    Talán nem teljesen ide tartozik,de hol találok parapszhiologust ?