2017. 04. 07.

A migránsáradat egy katasztrófa – állítja a közel-keleti pátriárka

Megdöbbentő, őszinte sorokat idézett a valasz.hu tegnapi cikke Gregorios III. Lahhámtól, Antióchia és az egész Kelet, Alexandria és Jeruzsálem görög-melkita katolikus pátriárkájától. A vele készült interjúkötetből összegyűjtött gondolatok tragikus képet mutatnak a “Nyugat” helytelen hozzáállásáról és a közel-keleti keresztények üldöztetéséről.

Ne hagyjátok, hogy eltűnjünk címmel, a Sarutlan Kármelita Nővérek gondozásában immáron magyarul is olvasható kötet hiánypótló aspektusát mutatja meg a nyugati átlagember számára rendkívül kaotikusnak tűnő közel-keleti helyzetnek. De innentől adjuk is át a szót a pátriárkának:

„Adok Önnek egy nagyon konkrét példát arról a tiszteletről, ami nálunk él, és ami, úgy tűnik, önöknél már veszendőben van. Karácsonykor az angol és a francia nagykövet nekem »boldog év végi ünnepeket« kíván, míg Irán nagykövete boldog karácsonyi ünnepeket kíván, s ezt a Koránnak Jézusról szóló néhány versével toldja meg. Minthogy nincs nagy véleményem az »év végéről«, egyszerűen azt állapítom meg, hogy az Irán nagykövetével folytatott dialógus sokkal érdekesebb!”

„Ugyanakkor határozott is vagyok a muszlimokkal. Nemrégiben levelet fogalmaztam meg számukra, amelyben felsoroltam az Egyház hivatalos dokumentumait – legyenek azok pápai vagy egyéb –, amelyek meghatározzák az iszlámmal való kapcsolatot (amint egyébként más vallásokkal is.) Ezekre a szövegekre támaszkodom, hogy megmagyarázzam az irántuk való gyűlölet hiányát, s részletesen kifejtsek egy tanítást, ami a szeretetre hív. S ez után megkérdezem őket: „És ti? Hol vannak az erre a kérdésre vonatkozó hivatalos szövegeitek?”

hirdetés

„Az egész világ számára rossz volt ez az európai politika: az európai országok szinte azt a benyomást keltették, mintha meghívták volna az embereket, jöjjenek csak hozzájuk! Körültekintőbbnek kellett volna lenniük!”

“Ez a migránsáradat egyszerűen katasztrófa. A muszlim nem tudja megérteni ezt a vallástalan, laikus világot, a keresztényeket sokkolja a követelődző muzulmán jelenlét.”

„Hogy ne érezném azt, hogy valamennyi nyugati kormány elárult minket; békéről beszélnek, miközben sorra látogatják Szaúd-Arábiát, azt az országot, amelyik milliárdokat költött Szíria lerombolására? Mit jelent ez? Ha ez csak erkölcsi szinten történne, de tudjuk, hogy támogatják a terroristákat is! Hogyan fegyverezték fel a lázadók seregét? Ez egy hadsereg lett, melyet külső támogatás nélkül lehetetlen fenntartani. Az önök kormányainak képmutatása gyilkol, és folytatja az öldöklést.”

„Létezik egy nemzetközi elnéző, cinikus magatartás: hogy élni hagyják az Iszlám Államot! Számos országot egyetlen dolog érdekel: fegyverszállítás az iszlamistáknak, akár közvetett módon is. Valamennyi fegyvergyártó ország evidens érdeke e háború meghosszabbítása. (…) még tágabban fogalmazva, a velünk közvetetten szemben álló összes nagyhatalom érdekeiért halunk meg.”

„A nyugati országok keze is benne van, akik tágra nyitják kapuikat, és ezt tudatják is. Mindjárt kezdetben arról kellett volna dönteniük, hogy kizárólag azokat fogadják meg, akiket közvetlen halálveszély fenyeget. Ennek a mostani migrációs politikának ugyanis az a következménye, hogy eredeti hazájában minden egyes ember komolyan eltöpreng azon, hogy én vajon miért ne mennék, és ez katasztrófa!”

„Azokhoz is beszélek, akiket megkísért a távozás gondolata: az emigráció drámája komoly aggodalomra ad okot jövőnkre vonatkozóan: milyen az az ország, ahol nincsenek férfiak, hogy azt megvédjék vagy újjáépítsék? Férfiak nélkül hogyan lehet családokat alapítani?”

 

(A valasz.hu cikke nyomán)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás