2017. 04. 02.

Sancto

Nagyon elevenen él az emlékezetemben 2005. április 2-a, amikor a Megasztár műsorát félbeszakították, mert 21 óra 37 perckor a szentéletű pápa, II. János Pál, 27 évnyi pápaság után hazatért Alkotójához. Mindez az Irgalmasság vasárnapjának előestéjén volt, melyet Szent Fausztina nyomán ő maga „indított el”.

Az az éjszaka különleges volt, gyermekkorom Egyházfője meghalt. El sem tudtam képzelni, hogy mi történik ezután. A 20. század végén már többen a lemondását kérték romló egészségi állapota miatt, de ő kitartott. A legnehezebb órákban is viselte keresztjét. Nagypéntek estéjén a 12. állomás közepette a kezébe adott keresztet úgy szorította magához, hogy szinte egyé vált Jézus szenvedésével. Akkor már látszott, hogy napokon belül az Ő útja is véget ér, de felkészülni nem lehetett rá.

Az egész világ megrendülten gyászolt, a templomokban gyászmiséket mondtak, virrasztásokkal, imádságokkal emlékeztek az évszázad pápájára. Ezzel egy időben sok százezren keltek útra, hogy a temetésén részt vegyenek, leróják tiszteletüket a Szentatya földi maradványai előtt.

Bátyámnak köszönhetően én is eljutottam Rómába, és a több ezer lengyel között átvirrasztott éjszaka után a Szent Péter téren részt vehettem a temetési szertartáson. Az egyszerű fa koporsó és a szél által becsukott könyv képe örökre az emlékeim között marad. Egy emberként skandáltuk: “Sancto Subito!”, mert az senki számára nem volt kérdés, hogy II. János Pál pápa szent volt!

hirdetés

12 évvel halála után szülőföldjén, Lengyelországban még minden róla szól. Olyan elevenen él a lengyelségben az Ő tisztelete, hogy kevés település van, ahol tér, utca ne viselné az ő nevét. Templomaikban mindenütt felfedezzük a portréját, szobor formájában állított emlékét. Sokan pedig személyes emléket is őriznek róla (egy találkozás, egy mosoly, egy szentkép stb…).

De nagy feladat a 2005 után született nemzedékbe is elplántálni a Fiatalok Pápájának tiszteletét, megismerését.

Hitt a szeretet győzelmében, az ima erejében, Mária égi közbenjárásában, az emberekben lévő jóságban. Kérjük továbbra is életünkre égi közbenjárását:

Szent II. János Pál pápa könyörögj érettünk!

Bese Gergő atya

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás