2017. 03. 24.

Lengyel-magyar két jó barát…

11. alkalommal ünnepeltük március 23-án a Lengyel–Magyar Barátság Napját.

2006. március 24-én Lech Kaczyński lengyel és Sólyom László magyar köztársasági elnök Győrben aláírták a győri nyilatkozatot, valamint átadták a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét. A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm március 16-án nyilvánította határozatban ünnepnapnak március 23-át, a lengyel-magyar barátság napját.

Idén Piotrków Trybunalski ad otthont a központi ünnepségnek. Az elevenen élő közösségi rendezvények az elmúlt években a politika színteréről a mindennapi emberek szintjéig is elértek. Egyre több településen emlékeznek a két nemzet több évszázados barátságára és igyekeznek elmélyíteni a kapcsolatot testvértelepülések létrehozásával, testvériskolai programokkal, szentmisék bemutatásával.

hirdetés

Ma, amikor egyre inkább háttérbe szorulnak a közösségi együttlétek, csupán a virtuális térbe sorvad el a társas, emberi kapcsolatok ápolása, fontos, hogy tudjunk határokon átívelő események részesei lenni. Közösen írni a két nemzet 21. századi történelmét és azt továbbadni a fiataloknak, küldetésünk és feladatunk.

   Tavaly 1050 éves kereszténységét ünnepelte Lengyelország, idén pedig a Fekete Madonna kegykép megkoronázásának 300. évfordulója újra megmutatja az értékválsággal küzdő Európának, milyen gyökereket kellene feltámasztani és megerősíteni.

Remélem, a közös programok elindítják a magyar fiatalokban is a vágyat, hogy barátaink példájára megtalálják önmagukat, hitüket és céljukat ebben a zűrzavaros világban.

Bese Gergő

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás