2017. 02. 15.

Húsz éves csúcson a házasságkötések száma

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint húsz éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma Magyarországon, mint 2016-ban. Az egy évvel korábbi rekordot már novemberben megdöntötték a tavaly házasodó párok.

Az inforadio.hu számolt be róla: húsz éve nem történt annyi házasságkötés  hazánkban, mint 2016-ban. Tavaly január és november között közel 49.000 pár kötött házasságot Magyarországon: már ez, a decemberi adatot nélkülöző szám magasabb volt, mint a teljes 2015. évi statisztika.

A KSH munkatársa az InfoRádiónak elmondta: az 1970-es évektől kezdődően közel negyven éven keresztül folyamatosan csökkent a házasságkötések száma. A mélypontot 2010 jelentette, amikor 35 520 pár között házasságot (a ’70-es években még évente átlagosan 97 ezer házasság köttetett). Az elmúlt hat évben azonban, örvendetes módon, folyamatosan növekszik a házasságkötések száma.

Kevésbé jó hír azonban, hogy 2015-ben kissé emelkedett a válások száma az előző évihez képest: ’15-ben 20 315 házasságot bontottak fel.

A rádió honlapja beszámolt arról is: folyamatosan kitolódik az első házasságot kötők átlagéletkora – a növekedés a nők és a férfiak esetében is tapasztalható. Az utolsó, erre vonatkozó adatok 2015-ből származnak: a nők ekkor átlagosan 29,6, a férfiak 32,4 éves korukban köteleződtek el. Míg a hagyományos családtípus veszített súlyából, nőtt a házasságon kívüli együttélési forma népszerűsége.

Ezekben a napokban tartják a Házasság hetét, melyhez kapcsolódóan a központi rendezvények mellett országszerte számos különböző programra várják a házastársakat és a házasságra tudatosan készülő fiatalokat.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás