2017. 02. 24.

Hiába utasította el a többség – legális a melegházasság Szlovéniában

Tíz hónappal elfogadása után hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában, amely azonban nem engedi meg, hogy a párok gyermeket fogadjanak örökbe.

Ksenija Klampfer, a maribori anyakönyvi hivatal vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: az első házasságkötés szombaton, február 25-én lesz.

„Nagyon boldogok vagyunk és büszkék arra, hogy összeadhatjuk az első azonos nemű párt” – mondta az anyakönyvvezető, hozzátéve: ezek a házasságok hozzájárulnak ahhoz, hogy kialakuljon egy nyitott társadalom, ahol minden embernek egyenlőek a jogai. A szlovén parlament még 2015 márciusában szavazta meg az azonos neműek házasságát legalizáló törvényt, akkor a jogszabály egyben megteremtette a párok örökbefogadási jogát is.

hirdetés

A Koalíció a gyerekekért civil szervezet a katolikus egyház támogatásával nem sokkal ezután aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy népszavazást kezdeményezzenek a rendeletről. A 2015. december 20-án rendezett referendumon a szlovének többsége elutasította az azonos nemű párok közötti házasságot engedélyező törvényt. A parlament 2016 áprilisában ismét szavazott a törvényről, amely már nem tartalmazta, hogy a párok gyermeket fogadjanak örökbe.

A 2 milliós, az EU-hoz tartozó Szlovéniában a törvény 2006 óta engedélyezi a bejegyzett élettársi kapcsolatot az azonos neműek között, valamint az örökbefogadási jogot, ha az a gyermek valamelyik fél korábbi kapcsolatából származik.

(MTI)

 

Borítókép: 478450828
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás