2017. 01. 18.

Egy mélyen vallásos hitetlen: Albert Einstein

Akik szoktak vallási kérdésekről vitatkozni, gyakran találják magukat abban a versenyben, hogy ki tud több hívő, vagy éppen ateista tudóst felsorolni. Csak úgy repkednek a mértékegységek: Newton, Bohr, Ampére, Curie, Kelvin… A végeredmény pedig már önmagában mutatja, hogy mennyire értelmetlen a kérdés: valahol 42,5 – 42,5-nél szokott megállni a licit. A „fél” nem más, mint Albert Einstein.

Einstein sokat foglalkozott a vallás és tudomány viszonyával. Több esszét is írt arról, hogy egyik sem zárja ki a másikat, sőt, kölcsönösen kiegészítik egymást. Innen ered híres mondata:

hirdetés

A tudomány vallás nélkül sánta, a vallás tudomány nélkül vak.

Mégsem mondhatjuk azt, hogy Einstein vallásos lett volna. Zsidó származású volt, katolikus iskolába járt, de nem követte egyik vallást sem. Az ateizmustól viszont még távolabb állt. Nagyon tisztelte, az egyén és a társadalom fontos rendező erejének tekintette a vallásokat. Egész életében kereste Istent a természetben, és meg volt győződve valamilyen végtelen értelem létezéséről. A keresztények és zsidók személyes istenképét azonban babonának, gyermeteg elképzelésnek nevezte.

Még ma is csak kevesen értik a gondolatait

Einsteinnek nem csak a tudományos eredményeit, hanem a hitét is nehezen értették meg a kortársai. Sokat szenvedett attól, hogy ki-ki megpróbálta saját táborába beskatulyázni. „Állandóan azt a hazugságot írják rólam, hogy valamelyik valláshoz tartozom. Már többször kifejtettem, hogy nem hiszek semmilyen személyes Istenben.” Máshol viszont épp az ellenkezőjétől határolódik el: „A kozmosz harmóniáját látva érthetetlen, hogy egyesek szerint nincs isten. De igazán az dühít, amikor ezt rám hivatkozva terjesztik.

Einstein világnézetét gyakran szokták pánteistának nevezni. Ő maga agnosztikusként, vagy “mélyen vallásos hitetlenként” definiálta magát. Leginkább azonban kereső volt. Kiragadott idézetek helyett érdemes egy-egy írását végigolvasni: egy végtelenül nyitott, az Igazságot és a világot mozgató erőt rendíthetetlenül kereső tudós képe rajzolódik ki előttünk. Aki nem volt ugyan keresztény, de mégis sokat tanulhatunk tőle – nem csak a fizikáról.

Leelőssy Ádám

(Kép forrása: Youtube.com)

Egyéb Leelőssy Ádám
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás