2017. 01. 04.

Elhunyt az apáca, akit a nácik és a kommunisták is gyűlöltek

Kilencvenöt éves korában elhunyt Krakkóban Anna Magdalena Schwarzová cseh kármelita szerzetes, vallási aktivista és a náci és a kommunista rendszer politikai foglya.

Az 1985-től a krakkói sarutlan kármelita kolostorban élő apácának 2011-ben Václav Klaus akkori cseh elnök az egyik legmagasabb állami kitüntetést, a Tomás Garrigue Masaryk-rendet adományozta, ugyanabban az évben két másik  magas cseh  díjjal is kitüntették a demokráciért való hozzájárulásáért.  Az akkoriban a szerzetesi visszavonultságban élő apáca élettörténete széleskörű érdeklődést váltott ki Csehországban és Lengyelországban egyaránt.

Schwarzová 1921-ben született Prágában, egy asszimilálódott zsidó családban. Gimnazistaként katolikus hitre tért át, 1941-ben a családját a németek a theresienstadti koncentrációs táborba deportálták. Apját később az auschwitzi náci német haláltáborban gyilkolták meg.

hirdetés

Schwarzová 1948-ben kezdte el a karmelita noviciátust, az abban az évben bekövetkezett csehszlovákai kommunista fordulat után azonban a közösségét feloszlatták és kizárták a prágai Károly Egyetemről is. Mindvégig kapcsolatokat tartott hittársaival, a rezsim által internált papoknak élelmiszert és irodalmat vitt. 1953-ban az állambiztonság letartóztatta, az államellenes tevékenység vádja miatt 11 éves börtönre ítélték el. Az 1960-os amnesztia révén szabadlábra helyezték, csak munkásként dolgozhatott.

1978-ban titokban letette az örökfogadalmat, de továbbá is civil foglalkozásokat vállalt. Rendfelettesei döntéséből nem írta alá a Charta 77 ellenzéki nyilatkozatot, bár kapcsolatokat tartott fenn a mozgalom résztvevőivel. A kommunista titkosrendőrség megfigyelte, házkutatásokat tartottak nála, többször kihallgatták,  és a rendtársaival való kapcsolatait is akadályozták.

1970 végétől rendszeresen Lengyelországba járt, a cseh és a lengyel ellenzék között közvetített, de mindenekelőtt a krakkói karmelita kolostorban keresett lelki támaszt. A csehszlovák kommunista hatóságok 1985-ben engedélyezték, hogy a lengyelországi zárdába vonuljon, ennek fejében le kellett mondania állampolgárságáról, melyet csak az 1989-es rendszerváltás után szerzett viszza. Élete hátralévő részét a krakkói kolostorban töltötte.

Anna Magdalena Schwarzová hétfőn hunyt el, a nővért szombaton helyezik örök nyugalomra Krakkóban.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás