2016. 12. 22.

Három tuti ajándéktipp Jézusnak!

Már csak pár nap és itt a karácsony. Rend van a szobádban? És a lakás hogy áll? Fa megvásárolva? Megvan minden ajándék? Nem hagytál ki senkit? És az ünnepelt mit kap? Gondolom rá is gondoltál. Ha mégsem, akkor karácsony előtti, utolsó blogomban adok neked három tuti tippet, hogy mit ajándékozz Jézusnak.

Egyszer találkoztam egy atyával, aki keresztesháborút folytatott minden karácsonykor, azért hogy a hívek ne ajándékozzák meg egymást. Ezt már akkor is nem kicsit éreztem túlzásnak, viszont igazat adok neki abban, hogy ilyenkor könnyen elfeledkezünk arról, hogy ki az igazi szülinapos. Na jó, mondhatnád erre, ez jól hangzik, de mit adhatnánk neki? Hiszen mindene megvan. Vagy mégis tudunk adni neki valamit? Szerintem igen! Amikor megszületett, aranyat, tömjént és mirhát kapott. Én azt mondom, hogy ne változtassunk a jól bevált recepten! Biztos vagyok benne, hogy ma is örülne ennek a három ajándéknak. Azonban mielőtt rohannál a zálogházba inkább olvass tovább!

1. Adj neki aranyat!

Nem a nemesfémre gondolok, ilyen olcsón nem úszod meg! Valami sokkal nehezebbre: ezen a karácsonyon gondold át: mi az életed aranya? Amit a legfontosabbnak tartasz, ami nélkül, úgy érzed, nem tudnál élni? Mi az, amire ha valaki rámutatna, hogy add oda neki, felháborodnál? Jó eséllyel az a te aranyad, sőt valószínűleg egyben a bálványod is.

hirdetés

Tudniillik, ha van valami az életedben, ami előrébb van, mint az Istennel való kapcsolatod, azt keresztény körökben bálványnak szoktuk nevezni.

Lehet ez egy tárgy, egy kapcsolat, vagy akár az életednek egy aspektusa: egészség, anyagi biztonság, az életterved, ilyesmi. Az ószövetség egyik legerősebb tanítása Ábrahám és Izsák története. Sokáig nem is értettem, és nem hiszem, hogy ezzel egyedül voltam. Mi történik? Isten megígéri Ábrahámnak a gyermeket, majd amikor végre megszületik, elkéri tőle. Mindig is megdöbbentett Ábrahám hite és bizalma Istenben. Nem tudom, hogy meg tudtam volna-e tenni azt, amit ő tett. Persze tudjuk, hogy a történet végül jól végződik: Isten lefogja Ábrahám kezét, és megáldja Izsákot, aki végül a választott nép atyja lesz, de ezt Ábrahám nem tudhatta előre. És azt sem, hogy Isten nem akarta őt elvenni, csupán meg akarta tanítani Ábrahámnak, hogy semmi és senki ne legyen fontosabb az életében Nála. Mi pedig Ábrahám történetén keresztül tanuljuk meg a leckét. Így hát te se félj odaadni a kincsedet! Látod? Nem elveszi, hanem megáldja! Szóval az első ajándékod legyen a kincsed, amit őrizgetsz, amit talán még Istentől is féltesz.

2. Adj neki tömjént!

A tömjén az illatáldozat kelléke, az imádat jeleként égették, így dicsőítették Istent. (Amúgy a liturgiában mai napig jelen van például az ünnepi miséken vagy a szentségimádásokon.) Éppen ezért második ajándékként írd össze azoknak a dolgoknak a listáját, amiért hálás vagy az életedben, azokat az adományokat, amiket Istentől kaptál, és tedd a listát a fa alá, azután pedig dicsőítsd Őt érte!

Vigyázz! Ne légy szűkmarkú! Ne elégedj meg egy köszönömmel!

Akár 20-30 percen át is dicsőíthetsz! Énekelj dalokat, mondj dicsőítő zsoltárokat, imádkozz a saját szavaiddal! A dicsőítő imádság sajnos sokak imaéletéből kikopott, pedig nagyon is fontos! Abba kell hagynunk a panaszkodást az imáinkban, és újra meg kell tanulnunk dicsőíteni! Kezdd el most! Tehát a második ajándékod legyen a dicsőítés!

3. Adj neki mirhát!

A mirha Arábiából szállított, vörösgyantából készített balzsam volt, amit Jézus idejében, sok mindenre használtak. Főképp illatszerként, mondjuk menyegzőkön, de még temetéskor is volt szerepe, megkenték vele a halottat. Ezek mellett volt egy érdekes hatása: borral keverve növelte a bor kábító erejét. Így aztán adták betegeknek, haldoklóknak is, mintegy fájdalomcsillapításként.

A harmadik ajándékod tehát lehetne ezen a karácsonyon az életednek azon területe, ahol fájdalmat, nehézséget élsz meg, vagy úgy érzed keresztet hordozol. Lehet ez egy rossz kapcsolat, egy nehéz tulajdonság önmagadban, vagy másban, amit nem tudsz elfogadni, egy emlék, ami szomorúságot okoz, esetleg egy jövőbeni esemény, ami félelemmel tölt el. Szinte bármi. Vigyáznunk kell, mert amikor nehézségek törnek ránk, hajlamosak vagyunk befelé fordulni, elzárkózni, és főleg elfelejteni, hogy Isten az életünknek minden területén szeretné kiárasztani a kegyelmeit, tehát azokon a területeken is, amiket szégyellünk, vagy félünk tőlük. Gondold át: van-e olyan dolog, amit keresztként hordozol, ami megnyomorít? Itt az ideje odaadni Jézusnak! Talán ezt sem veszi el, de biztos, hogy megáldja, és megerősít téged a kegyelmével. Máté evangéliumában azt mondja:

“Jöjjetek hozzám, akik fáradtak vagytok, és terheket hordoztok, és én felüdítelek titeket!” (Mt 11,28)

Látod? Nem ígéri, hogy sose lesz nehézséged, de azt igen, hogy nem kell egyedül megküzdened vele, sőt: megígéri, hogy a kegyelmével meg fog erősíteni. Butaság lenne megakadályozni azt, hogy segítsen, nem igaz? Pedig gyakran megtesszük, hiszen a szabad akaratunkat sosem veszi el: ha nem kérjük, vagy egyenesen elutasítjuk őt, tiszteletben tartja. Ha tehát van olyan dolog az életedben, ami nehézség, és kizártad belőle Jézust, harmadik ajándékként bátran add oda neki! Hidd el, örömöt szerzel vele!

Tudom, hogy ezek nem “olcsó” ajándékok, elsősorban az idődbe és az őszinteségedbe kerülnek (ezek pedig drága dolgok), sőt, mi több, nagy adag bizalmat igényelnek, de egyben biztos vagyok: az ünnepelt nagyon örülni fog nekik!

Hodász András

kép: Pinterest

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Hodász András
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Géza 2017. 12. 19. 17:41

    Sziasztok!
    Valaki el tudná pontosan magyarázni a dicsőítés értelmét/jelentését? Ugyebár ha egy ember (mondjuk egy diktátor) kérné azt, hogy ő dicsőítsék az emberek, akkor az egy igen negatív töltetű dolog lenne. Miben más, ha Isten kéri ugyanazt?