2016. 12. 20.

Szükségünk van példaképekre!

Bese Gergő atya a karácsonyi készülődés közepette ajánl nekünk egy olyan példaképet, aki mindig büszkén és örömmel vállalta értékeit és hitét.

Amikor karácsonyra készülődve a diákokkal az ünnep mai üzenetét próbáljuk megfejteni sok minden szóba kerül. Elmondják, mennyire hiányzik nekik a normális családi élet. Persze nem így fogalmaznak, csupán álmaik felsorolásában az ember felismeri mi rejtőzik lelkük mélyén: a békés ünneplés, a család egysége, az apa szeretete, a testvér hiánya stb… Sok mindennel lehetne folytatni a sort, ami tovább „színezné” a társadalom mai szomorú valóságát.

Az álmaik mellé elkezdenek keresni olyan példaképeket, akikkel pótolni szeretnék hiányérzeteiket. Lehet híres énekes, ismert színész, profi futballista vagy egy szalmaláng ismeretségű „celeb”.

hirdetés

A ma fiataljainak szükségük van példaképekre!

Ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezért felelősségünk olyan embereket megismertetni velük, akikre felfigyelhetnek és akár példaképnek is választhatnak. Ezért is örültem, hogy jövőre Brenner János emlékév lesz a Szombathelyi Egyházmegyében. Már 60 éve lesz annak, hogy a fiatal pap vértanúhalált halt Rábakethelyen. A legnagyobb „bűne” az volt, hogy éles elméjű, kiforrott jellemű és a hivatását becsülettel végző pap volt.

A hívek szerették őt, fiatalsága pedig vonzotta a gyermekeket szentmiséire, hittanóráira. Az 50-es években ez azonban nem tarthatott sokáig. A rendszer ellenségévé vált és mindössze 28 évesen, brutális kegyetlenséggel ölték meg (harminckét késszúrás). A híveket megdöbbentette a tragédia, de szólni nem lehetett. Az atya a 20. századi keresztényüldözés ifjú mártírja lett.

Papi jelmondata azonban hirdeti a megbocsátást és elfogadni tudást: “Az Istent szeretőknek minden a javukra válik” (Róm 8,28). Fiatal diákként felnéztem Brenner János életszentségére, papként pedig imádkozom azért, hogy a lengyel Jerzy Popjeluszko atyához hasonlóan őt is boldogként, szentként tisztelhessük, példaképül adva a ma útját kereső ifjúságunknak.

Bese Gergő
(fotó: youtube.com)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás