2016. 11. 11.

“Mindig is a barátaink voltatok” – függetlenségét ünnepli Lengyelország

November 11-e nemzeti ünnepnap Lengyelországban: 98 évvel ezelőtt ezen a napon vált ismét szabaddá az ország, 123 évet követően. Lengyel barátainkra Andrzej Duda köztársasági elnök október 23-i, budapesti beszédének egy felemelő részével emlékezünk!

Lengyel-magyar barátságot! Jólétet és szabadságot!

[…] A másik jelszó, ami szintén ott volt a röpcédulákon a jólét és a szabadság követelése mellett, a lengyel-magyar barátság követelése! Mit is jelentett ez a jelszó? Visszaemlékeztünk a mi több száz éves barátságunkra, és arra a sok kötelékre, ami felvirágozott ez alatt, viszont ezzel egyidejűleg meghazudtolta azt az óriási hazugságot, ami a szovjetbarátságból állt, nem lehet egy megszállóval, egy ellenféllel barátkozni. Mi lengyelek pontosan így gondoltuk, éppen ezért is, amikor Önöknél kitört a forradalom, és azt elfojtották, a lengyelek spontán módon elkezdtek vért adni, pedig ezek nehéz pillanatok voltak számunkra, hiszen mi is ugyanolyan szegény ország voltunk. Negyvennégy tonna egészségügyi kötözőszert küldtek Lengyelországból Magyarországba, és 800 liter vért, a testvérek vérét! S szeretném Önöknek elmondani, nagyon hálásak vagyunk Önöknek, hogy akkor elfogadták Önök a mi lengyel vérünket.

hirdetés

Most büszkék vagyunk rá, hogy legalább szimbolikus jelleggel számos magyar hős gyermeke, unokája ereiben egy kicsike lengyel vér is csörgedezik ma. S ez az, ami megpecsételte a barátságunkat!  

dwnld1083171450
A lengyelek sohasem fogják elfelejteni a magyaroknak, nemcsak a csodaszép királynőket, akik Magyarországról jöttek Lengyelországba, Szent Kingát, Szent Hedviget […] Mindig is barátaink voltak! Ezért sosem hagyunk el Titeket, számíthattok Lengyelországra, a legnehezebb pillanatokban együtt megyünk! Két ország, amely a keresztény alapokra épült fel, és ma szabadok vagyunk, függetlenek az egyesült Európában, de mi együtt visszük be most Európába az ezeréves keresztény hagyományt! Hagyományainkat nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk, és a szabadságunkat semmi áron nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk!

Isten áldja meg a lengyeleket, Isten áldja meg a magyarokat!

Andrzej Duda,  a Lengyel Köztársaság elnöke
2016. október 23., Budapest

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás