2016. 09. 26.

Egy csepp Taizé Pannonhalmán

Szombaton tartották Pannonhalmán a Szent Márton Év keretében az Ökumenikus Ifjúsági Találkozót, melyen sok száz fiatal vett részt az ország minden részéből és határon túlról is. A találkozót a Taize közösség priorja, Alois testvér és társai vezették, a házigazda bencés atyák és testvérek mellett. De mi van Taize-ben, és mi volt most pontosabban Pannonhalmán? Bese Gergő atya beszámolója következik.

Ökumenikus, mert az alapító Roger testvér a második világháború idején a kiengesztelődést csak a különböző felekezetek összefogásában látta. A közösség ma mintegy 100 testvért számlál, akik kb. 30 különböző országból származnak.

Ma Taize, a kiengesztelődés és a béke szigete Franciaországban. Évente több ezer fiatal keresi fel a kisvárost, hogy bekapcsolódjanak az ottani imaéletbe és töltekezzenek. Találkozásra azonban nem csak Taizében van lehetőség, hiszen a szerzetesek évente több nagy találkozót is szerveznek szerte a nagyvilágban.

hirdetés

Taizé szombaton egy pár órára Pannonhalmára érkezett. Az énekek, a tornacsarnok berendezése, a mécsesek fénye, a képek, festmények segítették a külvilág és a belső zajok az elcsendesítését. Igyekeztünk a felolvasott szentírási szakaszokat az életünkre levetíteni, majd a kiscsoportos beszélgetések formálták az egyéni hitbeli épülést, erősödést.

A fórumbeszélgetések témái pedig a jelen magyar társadalom égető kérdéseit feszegették. Ilyen volt a cigányság helyzetéről történő diskurzus vagy a menekültek helyzete. A fiatalok érdeklődő jelenléte mutatta, hogy van nyitottság a megoldás keresésére.

Az est zárásaként közösen imádkoztunk a fiatalokért, hazánkért és jövőnkért.

Kép: ej-pforzheim.de

Bese Gergő Blog Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás