2016. 09. 06.

Egy látogatás emlékére

A mai napon emlékezünk meg arról a csodálatos eseményről, hogy 1996. szeptember 6-án Pannonhalmára látogatott Szent II. János Pál pápa. A Szentatya Várszegi Asztrik főapát meghívására érkezett, az alapításának 1000. évfordulóját ünneplő monostorba.

A terv az volt, hogy II. Alekszij orosz pátriárka is ellátogat az egyházszakadás előtt alapított kolostorba, mely hatalmas lépés lett volna az ortodoxia és a katolikus egyház közeledésében. A nagy találkozás azonban elmaradt, egészen 2016. február 12-ig kellett várni.

A pápai helikopter a pannonhalmi focipályán landolt. (Ott a helyi közösség keresztet állított és minden esztendőben az érkezés napján megemlékezést is tartanak.) Ezt követően a rossz idő ellenére II. János Pál a pápamobilon érkezett meg Szent Márton hegyére emberek sorfala között.

A helyieknek elevenen él az emlékezetében a mosolygós pápa tekintete. Sokan mai napig ereklyeként őrzik a pápai zászlócskát, amit lengettek az érkezésekor, és a személyes emlékek mellett a családi szentélyekben felfedezhetünk szentképeket, fényképeket, melyek a nagy pápát ábrázolják.

hirdetés

A várba érkezve a bencés közösség fogadta a belső udvarban az Egyházfőt, aki megérkezése után együtt ebédelt a konventtel. A napot az apátság falai között töltötte, találkozott a köztársasági elnökkel, külföldről érkezett egyházi méltóságokkal.

05_II_JanosPal_papa_latogatasa1996

Este hét órakor a bencés közösség latin nyelvű imaóráján vett részt, ahol a következő szavakat intézte hozzájuk: “És te, pannonhalmi közösség, légy továbbra is – mint hegyre épült város – fényforrás e vidék és az egész nemzet számára”.

A Szentatya szeptember 7-én, 150 ezer hívő jelenlétében ünnepi szentmisét mutatott be a győri ipari parkban, majd délután ellátogatott a székesegyházba és lerótta tiszteletét a Könnyező Mária kegyképe előtt.

ii_janos_pal_papa_latogatasa_1996_pannonhalma-001_518586_31094

20 év alatt sok minden megváltozott. A kis településből város lett, a monostor a Világörökség része lett, a bencések egyre inkább kiveszik a részüket a környék gazdasági, idegenforgalmi életéből és az oktatás területén pedig újabb fejezeteket nyitottak meg maguk számára.

Éppen 20 évvel a híres esemény után a település általános iskolája szeptember 1-jétől már a Szent Benedek nevet viseli. A közösség fenntartásába került, és mint egyszerű hittanár segíthetem, hogy a pápa által megfogalmazott feladatot, – a magam módján – átadhassam a jövő nemzedékének: fényforrássá válni.

Bese Gergő atya

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás