2016. 08. 10.

Katolikus misén vettek részt a csehországi muszlimok, és elítélték a terrorizmust

Katolikus szentmisén vett részt egy prágai templomban szerda este többtucatnyi muszlim, akik ezt követően közös nyilatkozatban elítélték a közelmúltban Európában elkövetett terrorcselekményeket, és aggodalmukat fejezték ki a kontinensen tapasztalható növekvő erőszak felett – tudósított az eseményről az MTI.

A történelmi városközponthoz közeli Podjebrád György téri (kostel Jirího z Podebrad) katolikus templomban megtartott akciót a cseh fővárosban működő Al Firdaus muszlim vallási központ szervezte meg katolikus és evangélikus papok segítségével.

A rendezvény keresztény és muszlim résztvevői zsúfolásig megtöltötték a legnagyobbak közé tartozó prágai templomot, s a templom előtti téren is nagyon sokan voltak.

A csehországi muszlimok képviselői a szentmise előtt és után cseh nyelvű plakátokon is elítélték a terrorizmust, és a felmerült problémák megvitatására párbeszédet ajánlottak vallási és kulturális központjaikban a cseheknek. Mindnyájan egy hajóban evezünk! vagy A terroristák halált akarnak, mi az életet választottuk – volt olvasható egyebek között a plakátokon.

hirdetés

564307-top_foto2-4do1y

Romana Cervenková, az Al Firdaus központ képviselője újságíróknak elmondta: előzőleg több prágai katolikus templomot is megkerestek, de azok nem mertek szentmisét vállalni muszlimok részvételével arra hivatkozva, hogy ehhez a prágai érsekség engedélyére van szükségük.

“A katolikus templomok minden jóindulatú ember előtt nyitva állnak” – reagált a helyzetre a prágai érsekség. A nyilatkozatban ugyanakkor megjegyezték: a katolikusok és a muszlimok közös istentisztelete, ahogy azt a muszlimok eredetileg szerették volna, teológiai okokból nem lehetséges.

(MTI)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás