2016. 04. 11.

Szabad félni?

2013-ban, mint frissen felszentelt újmisés „nászúton” jártam Brazíliában, az Ifjúsági Világtalálkozón. A földrész egyik legveszélyesebb városának tartott metropoliszban egyedül jártam az utcákat, utaztam a különböző tömegközlekedési eszközökön és persze más és más negyedeken át. De nem féltem. Sőt még a három millió fiatal láttán sem riadtam meg. Együtt voltunk, együtt a pápával, együtt közösségben.

Amikor Ferenc pápa a szentmise végén bejelentette, hogy 2016-ban Krakkó vár majd bennünket megdobbant a szívem, hiszen Európa egyik utolsó, keresztény bástyájára figyel majd a világ és a lengyelek hitéből mi is tanulhatunk. A sok szenvedés és vértanúk vérével áztatott föld ebben az esztendőben ünnepli 1050 éves kereszténységét, ami további lehetőséget kínál arra, hogy ünnepeljünk.

Azonban az örömünket, készületünket beárnyékolja azon eszmék árnyéka, mely mindig talál okot és módot, hogy a keresztényekbe belerúghasson, papjait lejárathassa. Ezt már megszoktuk. Azonban az elmúlt napokban tapasztalt „módszer” egészen új. A terror fegyveréhez nyúlva, az emberi félelmet akarja felébreszteni, igen alattomos módon.

A sajtó nagy lendülettel hozta nyilvánosságra a CIA állítólagos jelentését (amit persze minden érintett állam titkosszolgálata cáfolt), mely szerint a nyári Ifjúsági Világtalálkozó célpontja az Európába beszivárgó ISIS sejteknek.

hirdetés

Mindez mikor került nyilvánosságra? Amikor a találkozó szervezői bejelentették, hogy több millió zarándok, akár 3 millió is érkezhet a városba. Sok millió katolikus hívő egy helyen, a liberális Európában? Sokan megrettennek attól, hogy a középkorból visszamaradottnak minősített Egyház még mindig olyanra képes, amire senki más.

A katolikus megújulásnál, azonban sokkal nagyobb félelme a szabadelvű gondolkodóknak, az 5. paranccsal szembeni markáns kiállás. Ne ölj, ami azt jelenti a keresztények életében, hogy védeni kell az életet, fogantatástól kezdve a természetes halálig. Na ez az a téma, ami kiveri a biztosítékot azoknál, akik másképpen gondolkodnak az életről.

Az abortuszt legalizáló lobbi hatalmas támadást indított a lengyel egyházzal szemben és persze a kormány ellen. Nem riadnak vissza semmilyen módszertől sem, a látványos tüntetésektől, a szentmiséről drámaian kifutó asszonyok beszervezésétől, de a megfélemlítéstől sem. Vagyis attól, hogy FÉLJ elutazni a találkozóra, FÉLJ együtt lenni azokkal a fiatalokkal, akik hisznek abban, hogy van értelme a 21. században Krisztus útját járni, FÉLJ megismerni egy olyan társadalmat, ahol nem szitokszó a család, a haza szeretete és a hit.

Én megfogadom annak a szentnek a szavait, aki 1978. október 16-án a Szent Péter téren azt a következőt kérte a hallgatóságtól: Ne féljetek!

Én NEM félek!

Bese Gergő atya

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás