2016. 09. 20.

5 érv, hogy elkezdj közösségbe járni

Keresztény körökben szerencsére nagyon sok közösség van, amik közül választhatsz. Sokan nem is egy helyen tagok! Nem érdemes kihagyni ezeket a szuper lehetőségeket! Barátok, programok, hit-erősítés, és még sorolhatnánk. Akkor soroljuk! 🙂

1. Együtt könnyebb!
A közösség egyik legfontosabb előnye, hogy erősíti a személyes hitedet. Legalább heti rendszerességgel találkozol a tagokkal, így van kivel együtt imádkozni, énekelni, megosztások vannak, imádkoztok egymásért is. Nagyon erős kapocs az Istennel és a többiekkel is, amikor mély dolgokat, istenélményeket, vagy akár hitéleti válságokat oszthatsz meg.

A közösségben feltöltődsz, így egyedül is erősebb leszel.

Tudod, hogy a többiek is megélik a hitüket, evangelizálnak, misére, szentségimádásra, istentiszteletre, imaalkalmakra, dicsőítésekre járnak. Persze ez nem verseny, de akkor is jó motiváció!

És ami az imát illeti, ne felejtsük el: “Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt18,20)

2. Olyanok vagytok, mint két tojás! Vagy sok tojás!
Tartozol valahova! Közénk! A közösségben olyan barátokra lelsz, akik biztos azt hiszik és vallják, mint te. Akikkel nem ciki a tisztaságról beszélgetni, akik veled éneklik a kedvenc énekeidet, és akiket bármilyen programra elhívhatsz, ahova a kollégáidat vagy csoporttársaidat nem mernéd.

Egy ilyen megtartó közeg nagy erő a hétköznapokban!

Párkeresés szempontjából sem utolsó szempont, hogy itt hasonló értékrendű és beállítottságú embereket ismersz meg, tehát biztos nem fogsz nagyon mellélőni. 🙂 Előbb tudod meg, hogy milyen amikor imádkozik, mint hogy mi a kedvenc itala…

3. Felelősség-teljesség
“Hogyhogy tegnap nem jöttél?” – kérdezné tőlem a “közösségi párom”, ha nem mentem volna el a csütörtöki alkalomra. Be vagyunk osztva párokba, aminek ez a legfontosabb szerepe: figyelni a másikra, érte külön is imádkozni, és érdeklődni, hogy hogy van, miért nem tudott jönni.

Fontos vagy, számítanak rád, felelősséged van. Nélküled nem kerek az egész! Rendszert ad az életedbe, hogy fix programod van a hét egyik estéjére, amit Istenre szánsz.

Ezzel mindig tudsz tervezni, sőt, kell is! Régen különóra volt, amire vittek a szüleid – most neked kell tenni érte. Főleg ha még feladatot is vállalsz!

4. Programtömeg, tömegprogram
A közösségben a legizgalmasabb, hogy olyan színes programokat kínál, hogy alig bírsz választani és ráérni! Persze egyedül is talál az ember dolgokat, feldobja a Facebook meg minden.

De azért más a többiekkel menni, más garantáltan jó programon részt venni, más úgy válogatni, hogy ismerősök tapasztalatait hallgathatod meg előtte.

Arról pedig fontos külön szót ejteni, hogy sok program leginkább közösségileg nagy élmény, hiszen például egy Ifjúsági Világtalálkozó vagy a medjugorjei Mladifest tömegprogram, egyénileg szinte elveszik az ember egy ilyen fesztiválon.

5. Új (tan)év, új kezdet!
Ugye nem lepődsz meg, hogy minden most indul? Az év eleji újratervezés a legjobb alkalom a bekapcsolódásra! Legyen szó csoportos jegyesoktatásról, bérmálkozás előkészítőről vagy “sima”  fiataloknak szóló közösségről:

Ilyenkor minden kapu nyitva áll!

A teljesség igénye és a reklámozás szándéka nélkül álljon itt néhány (budapesti) példa, ahova Te is bekapcsolódhatsz, ha úgy érzed, Neked is szükséged lenne közösségre:

Emmánuel, Fúzió, Chemin Neuf, Nyolc Boldogság, CsüCsop, MKK, Fokoláre, Szentjánosbogár, plébániai hittancsoportok, közösségek, Regnum, PálFeri – és még sorolhatnánk.

(Ha tudsz még jó közösséget Budapesten vagy vidéken, kommentbe nyugodtan írd meg nekünk és a többieknek!)

Sárdi Tímea & Téglásy Nóra

 

Ha nem tudod hogyan válassz közösséget, akkor az alábbi cikk Neked szól:

3+1 szempont a megfelelő közösség kiválasztásához

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Pontokba szedve Segítő tippek
hirdetés