2016. 09. 27.

3+1 szempont a megfelelő közösség kiválasztásához

Múlt héten arról írtunk, miért is fontos, hogy közösséget találjunk magunknak, ahol megélhetjük a hitünket és erősíthetjük az istenkapcsolatunkat. Ha megfogalmazódott Benned a vágy, hogy közösséget keress, akkor most adunk néhány szempontot, hogyan is érdemes nekilátni. Még nem késő!

Talán nem túlzás azt mondani, hogy keresztény közösségek százai várják nyitott kapukkal az érdeklődőket év elején, vagy akár év közben is. Főleg Budapesten számos lehetőséged van, de biztos, hogy vidéken sem maradsz egyedül.

Ami fontos: Ne keress tökéletes közösséget! Ahogy az egyik közösségi testvérem mondani szokta, “mint ahogy munkahelyből sincs tökéletes, egy közösség sem tud minden kritériumodnak megfelelni”, így fontos, hogy ne támassz irreális elvárásokat. Ha a felállított szempontjaid közül 5-6 teljesül, akkor már jó helyen vagy.

 1. S, M, L, XL
Gondold át, milyen közösségre vágysz! Egy kisebb imacsoportra, ahol hetente páran összegyűltök és imádkoztok, vagy inkább olyan helyre, ahol rengeteg fiatal van, és egy picit eltűnhetsz a tömegben anélkül, hogy megszólalnál. Vagy esetleg olyan közegre, ahol nem csak fiatalok vannak, – hiszen sajnos Te sem leszel örökké fiatal – és hosszú távon gondolkozva akár házasként, családosként, vagy netán papként/szerzetesként is megtalálhatod a helyed.

2. Csendesülős, szembecsukós-dicsőítős
Mi a leginkább Hozzád közel álló ima forma? Csendes szemlélődő imádság? Kitárt karokkal való dicsőítés? Megosztás és beszélgetés? Keress ilyen közösséget! Vagy azért is választhatsz közösséget, mert úgy érzed, nyitott vagy új módokat is megismerni, hogyan kerülhetsz még közelebbi kapcsolatba Istennel. Ha eddig nem próbáltad még a dicsőítést, de úgy érzed, a zene könnyen ráhangol Istenre, keress bátran karizmatikus közösséget! Ha pedig a lecsendesedés az, ami nehezebben megy, de úgy érzed, szükséged lenne rá, kipróbálhatsz egy ilyen jellegűt, például egy taizéi imaóra keretén belül.

3. Felekezeti vagy ökumenikus
Érdemes azt is átgondolnod, hogy milyen beállítottságú közösségre vágysz.
Valaki kizárólag a saját felekezetéhez kötődik, és “tiszta”, csak katolikus vagy csak református vagy csak evangelikus közösségben érzi otthon magát.
Ha ennél nyitottabb, kíváncsibb vagy, akkor nyugodtan keress ökumenikus keresztény közösséget. Lesznek újdonságok, eltérő szokások és szertartások, vagy dolgok, amiket hiányolni fogsz (pl.: katolikusként ne várj szentségimádást ökumenikus közösségben), de félned semmiképp nem kell, áttéríteni nem fognak sehol!

+1 Hetente találkozós vagy ritkább
Amikor közösséget választasz, érdemes átgondolnod, mennyi időt tudsz a közösségi alkalmakra áldozni. Ha hetente el tudsz járni, akkor annak nagy előnye, hogy könnyebben megismered a közösséget, és a hitbeli fejlődésben is gyorsabban haladhatsz. De ha látod, hogy nem fog menni a heti rendszeresség betartása – például a munkád miatt -,  keress olyan közösséget, ahol csak havonta vannak találkozási alkalmak.
Több időt mindig tudsz beletenni, mert szinte minden közösségben garantált a szolgálati lehetőség – unatkozni biztosan nem fogsz!

A szempontok után fogadj még el két tippet, amit érdemes észben tartanod, ha elkezdesz közösségbe járni:

Puding próbája az evés!
Szerencsére azért egy közösségi alkalomra való ellátogatás még nem házasság, nem életre szóló döntés, és ezt nem is várja tőled senki.
Így hát bármelyik közösség mellett is döntesz, nagyon fontos, hogy merj elmenni, “kipróbálni”. Nézd meg, milyenek az alkalmaik, a tagok, és ha első blikkre még úgy is érzed, hogy ez nem teljesen a Te világod, akkor se add fel rögtön, hanem adj időt magadnak és a közösségnek is! Menj el a következő alkalomra, és az azt követőre is! Légy nyitott a többi emberre, és ismerd meg a közösség tagjait és a működés alapjait, csak mikor már egy teljesebb képet kapsz, akkor határozd el Magad!
Merj odalépni a vezetőkhöz, központi szereplőkhöz, és beszélgetni velük arról, hogy kik ők és mit keresel te.

Ne félj az elköteleződéstől!
Talán közhelyes, de a közösségi létre is igaz, hogy “annyit veszel ki belőle, amennyit beleadsz”…sőt, talán a keresztény közösségek esetén Isten még azt is megadja, hogy sokkal többet tudsz kivenni belőle, mint amennyit képes vagy beletenni. Szóval ha néha fáradtnak is érzed Magad, vagy egy haverod sokkal jobb programot kínál pont aznap estére, Te csak azért is menj el, és ne lepődj meg, ha Isten valami fantasztikussal fog Téged megajándékozni. Ahogy Pál is mondja: “Nem számít sem az, aki ültet, sem az, aki öntöz, hanem csak a gyarapodást adó Isten.” (1 Kor 3,7)
Mint az életünk minden területén itt is fontos a döntés. Érdemes nem csak úgy sodródni a történésekkel, hanem, eldönteni: ebben a félévben minden héten eljárok, és aztán majd döntök, hogyan legyen tovább.
Amit még mindenképp érdemes észben tartani, hogy a közösséget, vagy a kijelölt vezetőt tájékoztasd, ha úgy döntesz, mégsem folytatod. Nem veszi ki jól magát, ha egyszer csak úgy elmaradsz a közösségi alkalmakról “majd feltűnik nekik” jeligére. Keresztény berkekben úgyis elkerülhetetlen, hogy a későbbiekben valahol találkozzatok, de ha őszintén elmondod, hogy úgy érzed, nem itt van a helyed, biztosan nem fog senki megharagudni, és így talán a későbbiekben is megúszhatod a kellemetlen szitukat.

Az a fontos, hogy megtaláld a közösségedet, hiszen ahol ketten vagy hárman összegyűlnek… 🙂 Sok sikert!

Sárdi Tímea & Téglásy Nóra

A cikk előző része: 5 érv, hogy elkezdj közösségbe járni

Képek: godshotspot.files.wordpress.combusiness2community.com

 

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Pontokba szedve Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás