2024. 10. 08.

Hogy tanított meg a Chosen elfogadni, hogy Isten nemet mondott az álmomra?

Sorozatnézés közben folyton az az érzés fog el, hogy mennyivel hasznosabb dolgokkal tölthetném az időm. Ez alól egyetlen kivétel van: a Chosen. Ez a sorozat közelebb visz Istenhez. Azt azonban sosem gondoltam volna, hogy egy életre szóló leckét ad. Hogy megtanít arra, hogyan fogadjam el, amikor Isten nemet mond egy álmomra. 

A Chosen Jézus három évig tartó földi szolgálatát mutatja be a tanítványok szemszögéből. Az egyik szál Tamás tanítvány lehetséges történetét mutatja be. Az alkotók egy olyan előzmény storyt kreáltak számára, amely magyarázatot adhat arra, hogyan vált ő hitetlen vagy kétkedő Tamássá. 

Az ő történetében egy szerelmi szál játszotta a főszerepet. Az eddigi évadok alatt együtt izgulhattuk végig, hogyan alakul a kapcsolatuk Jézus egy másik tanítványával, Rémával. Szerelmük a negyedik évadban teljesedett ki, amikor is az apja akarata ellenére Réma és Tamás eljegyezték egymást. 

Csakhogy amikor a következő részben Rémát megöli egy római praetor, minden, amit addig Tamás megálmodott az életére nézve, egy pillanat alatt összeomlott.  És ez volt az a pont, ahol az én hitbeli meggyőződésem fenekestül felfordult. Éppen egy szigorlatomra készültem. Mindent megtettem érte, keményen tanultam és imádkoztam minden nap, hogy ötös legyen. Mégsem sikerült jól. 

Mégis hogy lehetséges ez? Ha én mindent megteszek, Isten miért nem adja meg a sikert? És azt miért nem engedi meg, hogy két követője, akik szereti egymást, együtt éljék le az életüket? Miért ad gyermeket egy megerőszakolt kislánynak, és miért tagadja meg olyan pároktól, akik bármit megadnának érte?

hirdetés

Miután megnéztem ezt a részt, forgolódtam az ágyamban és csak sírni tudtam. Nem azért, mert egy olyan szereplő halt meg, akire példaként tekintettem. Hanem mert összetört bennem az a hit, hogy ha hűségesen követem Istent, akkor ő sikerre fog vinni a dolgaimban. Azt gondoltam, hogy ha eljárok istentiszteletre vasárnaponként, a megfelelő könyveket olvasom és mindig helyesen cselekszem, akkor minden álmom valóra válik majd, és egy afféle Jézus-oltást kapok, amely megvéd az élet minden bajától.

Istennek van egy különleges tulajdonsága. Van, hogy összetör bennünk valamit, hogy aztán olyanná tudjon formálni, amilyenné megálmodott minket. 

Ez az eset arra késztetett, hogy Istenhez forduljak a kérdéseimmel. Ahogy pedig több minőségi időt töltöttem Vele, Ő lassan, lépésről lépésre rávezetett az igazságára. 

Tamás elvesztette élete szerelmét. Nekem nem sikerült ötösre a szigorlatom. Döntenem kellett: Miben fogok reménykedni? A reménységem tényleg egy álom lenne, amelyet dédelgettem? Vagy engedem, hogy Isten maga legyen az én reménységem?

De még mindig nem értettem, hogyan lehet Isten legjobb terve, ami történt. Ezért ezt az imát fogalmaztam meg:

Tudom, hogy a Te akaratod a legjobb terved az életemre nézve. De lehet, hogy ebben a földi életben sosem fogok rájönni, miért az a legjobb. Attól még tudom és hiszem, hogy mindent okkal teszel. 

A Te tulajdonod vagyok. Te látod, mik az álmaim és mennyire vágyom rájuk. De én nem az álmaimba akarom vetni a bizalmam, hanem Beléd. Te hordozod az álmaim, Te rendelkezz velük. Te légy az első! Nem az álmaim vannak előrébb, hanem Te vagy előrébb az álmaimnál. Mert akár úgy alakul, ahogy megálmodtam, akár nem, Te látod a nagy képet. Nem azért bízom Benned, mert feltétlen az én akaratom szerint fogsz cselekedni, hanem azért, mert Te szeretsz engem mindennél és mindenkinél jobban ezen a világon. Annyira, hogy az életed adtad értem.

Akkor is elhiszem ezt, ha nem értem. Bízom benned, mert ez akkor sem változik, ha a dolgok nem a számításaim szerint történnek. Végtelenül többet tartogatsz nekem. Azt mondod: „Bármi történjék, hidd el, hogy a legjobban szeretlek, és mindent ezért teszek!” Akármi történjék, nincs aki Kezedből kiragadjon. A Te akaratod valósuljon meg, csak maradj velem!

A keresztény élet nem arról szól, hogy mindig minden rendben lesz. Hanem arról, hogy bízol Istenben, hogy meg tudja adni, amit kérsz Tőle, de Rá bízod, hogy meg is akarja-e adni.

Ha szükséged van rá, megadja, ha nincs, akkor nem. Ő tudja a legjobban. Jézus teljesen tudatosan enged vagy nem enged meg dolgokat. 

Tudom, hogy nehéz, de talán itt az ideje átadnod életed festővásznát Istennek, hogy azután Ő fessen arra valami újat. Amikor Istennel töltünk időt és megengedjük Neki, Ő rá tud világítani a fájdalmaink gyökerére, hogy azután végre gyógyulást hozhasson. Ez az egyetlen módja annak, hogy tisztán lássuk, mi az oka állandó álmodozásba menekülésünknek. Csak így fogjuk tudni átadni életünk festővásznát a jóságos Istennek, aki minden elvárásunkat felülmúló jövőt tud festeni nekünk.

Ha vakon bízol Istenben és nem az álmaid bálványozod, csak akkor lesz a sötétség előtted világossággá, a göröngyös út simává. Ezt Isten nem mulasztja el, de nem feltétlen úgy kivitelezi, ahogy te elképzelted. De hidd el, hogy megvalósítja, sokkal jobban, mint megálmodtad! 

Mire volt jó, hogy Isten nemet mondott az álmomra? Rájöttem, hogy Ő maga akar elvinni engem arra az útra, amit megálmodott az életemre nézve. Megértettem, hogy

Ő valóban jó, Benne mindig megbízhatok,

az Ő tervei mindig jók, és hogy a körülöttem zajló események ezeket a tényeket soha nem befolyásolják. Hogy bármi történjék, Ő megmenti a Tőle kapott álmomat. 

„Amikor teljes szívvel Jézust keresed, Ő ott van. Amikor megtört szívvel sóvárogsz utána, Ő már ott van. Amikor vagy olyan bátor, és kinyitod a szíved – pedig hányszor összetörték! – Ő belép. 

Történhet bármi – és történik is, mert az ellenség fél ettől és igyekszik a maga módszereivel megakadályozni – valójában semmi nem tud elválasztani Isten szeretetétől. A fájdalom sem. A szétesettség sem. A magunkba fojtott, megfogalmazni-sem-lehet kétségbeesés sem. Semmi.

Miért? Mert Ő ezt már mind-mind elhordozta a kereszten. A szégyenedet is. A bűneidet is. A traumáidat is. A haragodat is. Őiránta és magad iránt. Ő túllát mindezeken, és a szíved látja. A tiszta, megváltott szívedet – ha elfogadod.” (Részlet Szilágyi Anna cikkéből)

Hajlandó vagy kitárni a karodat és átadni Istennek az összetört álmodat?

Nagy Vanda 

Borítókép - Fotó: Pinterest
Blog Nagy Vanda
hirdetés