2024. 08. 13.

Pio atya nem a csodák miatt volt nagyszerű – de akkor miért?

Miben rejlik a szentté válás titka? Mi jellemez egy szent embert? Mike Schmitz amerikai pap nyolc évvel ezelőtt az Ascension Presents YouToube csatornáján hívta fel a figyelmet arra, hogy ezekre a kérdésekre egyszerűbb a válasz, mint gondolnánk.

“Amikor a szentekről hallunk, hajlamosak vagyunk pusztán a csodatételeikre gondolni. Pio atya esetében a bilokációjára, vagy hogy az imái távollévő embereket is meggyógyítottak. Misztikus élményei voltak a keresztre feszített Jézussal, megkapta a stigmákat, Krisztus sebeit. Amikor ezekre tekintünk arra gondolhatunk, hogy ez lenyűgöző, de ez nem az én életem. Ez soha nem fog megtörténni velem. De ha nincs az én életemben, akkor mi a jelentősége számomra? Ha nem vagyok ilyen különleges, akkor nem is válhatok szentté?

Pio atya nem a csodák miatt volt nagyszerű. Nem a stigmák miatt vált szükségszerűen naggyá. Kapucinus szerzetesként történtek vele ezek a csodás dolgok és elöljárói azt mondták, hogy többé nem misézhet és nem prédikálhat nyilvánosan. Pio atya ahelyett, hogy azt mondta volna: “Várjunk csak. Ezek a csodás dolgok velem történnek, ne mondjátok meg mit csináljak!”, inkább alázattal és engedelmességgel egyszerűen tette, amit mondtak neki.

Ha van valami, egyáltalán bármi, ami Pio atya szentségét jelezte, az nem a bilokáció, nem a csodák, nem a gyógyítások és nem a stigmák voltak, hanem két egyszerű dolog: az engedelmesség és alázatosság.

Egyikünk sem rendelkezhet a gyógyítás, bilokáció vagy a stigmák kegyelmi ajándékáról, de mindannyian lehetünk alázatosak. Az alázatosság nem azt jelenti, hogy “rossz vagyok”. Az alázatosság egyszerűen az igazság kimondása. Az én igazságom, hogy kaptam bizonyos ajándékokat és vannak bizonyos gyengeségeim. Az adottságaimat Istentől kaptam, a gyengeségeimet pedig Neki kell felajánlanom. Ilyen egyszerű.

Mike atya szerint az engedelmesség erénye, hogy képesek legyünk felismerni: mindannyiunknak van valakink, akinek felelünk. Valaki, akit szolgálunk. Valaki, aki megmondja mit tegyünk.

Ilyen módon tudjuk gyakorolni az alázatosság és az engedelmesség erényét. Ez Pio atya szentségének a titka, és lényegében ez minden szent szentségének a titka. Mert szentnek lenni egyszerűen annyi, mint minden pillanatban Isten akaratát teljesíteni.

Nem számít milyen élethelyzetben vagyunk – legyünk akár kapucinus szerzetesek vagy édesanyák, egyedülállók, férjek, apák, papok – mindannyian teljesíthetjük Isten akaratát. Ami végső soron azt jelenti: Isten kegyelméből ma is élhetünk szentként.

Dudás-Kass Csenge

Borítókép - Fotó: Massimo Rivenci | Dreamstime.com
Egyéb
hirdetés