2024. 08. 13.

“Életemben először megtanultam szeretni a csendet” – ilyen belülről megélni egy katolikus tábort

A Lelkes Napok egy egyhetes katolikus karizmatikus tábor, ahol mi, fiatalok, közelebb kerülhetünk Jézushoz, befogadhatjuk Őt az életünkbe, közösséget találhatunk, és meggyökerezhetünk a hitükben. Idén 16. alkalommal került megrendezésre július első hetében Vajtán, a Zichy-kastélyban az életeket átformáló program.

Az idei tábor mottója a “jelenlétedben” szó volt. „Mi is arra vagyunk hívva, hogy belépjünk ebbe a jelenlétbe, Isten mindent átható személyes terébe, ahol egyre jobban és jobban megismerhetjük Őt. (…) Ebben a jelenlétben tud átformálni minket a Szentlélek napról napra, azzá, akinek Isten megálmodott minket” – írta a Lelkes Napok 2024-es katalógusa. És azt mondhatom, hogy éppen erre volt szükségem idén. Az év közbeni zsongás, pörgés, folytonos tennivalók mellett hatalmas feltöltődést jelentett ez a hét.

Életemben először megtanultam szeretni a csendet. Nagyon extrovertált, izgága és beszédes vagyok, de itt sikerült felismernem, hogy az Isten jelenlétében töltött csendes, nyugodt időnek mekkora ereje van.

Idén én már harmadik alkalommal vettem részt és remélem, hogy még rengetegszer fogok tudni. A nyár egyik legjobban várt programja ez az egy hét, amit hasonló korú keresztény fiatalokkal tölthetek.  A tábor ideje alatt szinte kézzel fogható Isten jelenléte. Mind a szervezők, mind mi, résztvevők, óriási szeretettel fordulunk egymás felé. Itt nincs olyan, hogy valaki egyedül érzi magát, vagy nem talál barátokat. A közvetlenség, nyitottság és elfogadás mindenkinek biztonságot nyújt.

A közös programok során korosztályunknak megfelelő, mély és színvonalas előadásokon vehetünk részt. Főelőadóként velünk tartott Gájer László atya, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán tanít filozófiát, és a Vigilia katolikus folyóirat felelős kiadója, és Ferenczy István, aki 12 évet szolgált a Cor et Lumen Christi közösség cherstey-i házában, jelenleg a Törökbálinton alapított közösségi házat vezeti. Ők a napi imaidőről, és a személyes Istenkapcsolat fontosságáról tanítottak nekünk, és tanúságot tettek saját tapasztalataikról. Hangsúlyozták, hogy az Isten jelenlétében töltött idő formál minket, és változást hoz. Ezeket a történeteket, és tanácsokat azóta is gyakran idézem fel, és használom a Jóisten segítségével a mindennapjaimban.

De velünk volt még Riesz Beni frissen szentelt pap, Kunszabó Zoltán, az Új Jeruzsálem Katolikus Közösség egyik alapítója, Törőcsik Juli szociális testvér, és még sokan mások, akiknek rengeteg hasznos gondolatot, és szórakoztató percet köszönhetünk.

Fotó: Lelkes Napok

A Lelkes Napok sokszínűségét bizonyítja az is, hogy külföldi előadóktól is volt szerencsénk előadásokat hallani. Samuel Tussing egy német fiatal, aki 20 éves kora ellenére már számos missziós úton járt, többek között Afrikában, és John Hoving, aki Michigan államban a Christ the King katolikus plébánián az ifjúsági misszió vezetője. Minden egyes tanításba a szívüket-lelküket beletették, és szabad idejükben is nyitottak voltak a kérdésekre. Az ő fő témájuk az Isten hívásának meghallása, és ennek a gyakorlati kivitelezése volt.

Bátorítottak minket, hogy merjünk Istenre hagyatkozni, és az ő terveiben bízni.

Samuel tanítása az Evangélium továbbadásáról, az Örömhír terjesztéséről rendkívül hasznos volt számomra, és különösképpen jól jön, amikor egy-egy nem hívő baráttal, családtaggal beszélgetek.

Az előadások mellett délutánonként műhelyeken volt lehetőség részt venni. Idén is rengeteg érdekes téma közül válogathattunk. Ilyen volt például az evangelizáció, a hivatáskeresés, a keresztény párkapcsolatok, keresztények az interneten, de a művészek iránt érdeklődők festőműhelyen is részt vehettek. Egyik kedvencem a nyelvima műhely, ahol a Szentlélek egyik adományáról, a Lélek által indított, az Istennel való személyes kapcsolatunkat erősítő imát sajátíthattuk el a Lélek segítségével, és ennek az Apostolok Cselekedeteiben lévő forrásait is tanulmányoztuk.

A ,,Szentek és Mária” elnevezésű foglalkozáson rengeteg kérdésemre választ kaptam, és az Egyházhoz is közelebb kerültem ezáltal. Nagyon jó volt hallgatni a többi résztvevő megosztásait a témával kapcsolatban, amikor bérmaszentjeinkről, vagy a Máriával való kapcsolatunkról beszélgettünk. Érdekes volt, hogy itt beszélgettünk a híres Mária kegyhelyről, Medjugorjeról, ahova előző  nap mondtam le a jelentkezésemet. Azonban az egyik résztvevő említette, hogy mennyire zseniális ott a nyaranta megrendezett ifjúsági fesztivál. Nem sokkal ezután kaptam egy üzenetet, hogy felszabadult egy hely, és én azonnal lecsaptam rá ezek után.

Nagyon hálás vagyok Istennek, hogy mégis „meggyőzött”, hogy menjek el, mert csodálatos embereket ismerhettem meg, és maradandó élményeket szerezhettem.

Fotó: Lelkes Napok

A mindennapi szentmise, az Oltáriszentségben lévő Krisztussal való találkozás még intenzívebbé teszi az Isten-élményeinket. A prédikációk során a papok saját tapasztalatokat, történeteket osztanak meg velünk, amikből mindannyian tanulhatunk, és Jézus egy új arcát ismerhetjük meg. Számomra lenyűgöző volt, hogy mennyire megnyíltak nekünk, és milyen mélységekig osztottak meg velünk példákat az életükből. Sokan tárgyakkal is szemléltettek akár egy-egy hasonlatot, így még jobban megmaradt bennünk az üzenetük. 

Az esti dicsőítések során Csiszér Laci és a Csiszér Band szolgál, akik fantasztikus hangulatot teremtenek mindig. A dicsőítés alatt közbenjáró imaszolgálat folyik, ahol a résztvevőkért imapárok imádkoznak. A közbenjáró imában az imapár imádkozik az imakérő szándékaiért, Jézus elé emelik őt és megáldják mindazt, amit Isten cselekszik az imakérő szívében. Az ilyen imában előfordulhat Szentlélektől ihletett ismeret szava vagy prófécia is, ami építheti, buzdíthatja és megerősítheti az imakérőt. Ez a szolgálat rengeteg kegyelmet hordoz magában, és a tábor végén lévő „tábori tanúságtétel” résznél sokan osztanak meg olyan élményeket, tapasztalatokat, amelyek ezekhez az imákhoz köthetők.

Mint minden évben, idén is speciálisak voltak nekem ezek az alkalmak. Egyik este, mikor imádkoztak értem, azt az egy szót emelték ki, hogy „csillogás”. Hirtelen nem értettem, hogy vajon mire is utalhat ez, vagy, hogy a Lélek mire szeretné ezzel felhívni a figyelmemet. Bevallom őszintén, kicsit csalódott is voltam, hogy nem kaptam olyan üzenetet, gondolatot, ami úgy tényleg személyes lett volna.

Másnap azonban az esti közbenjáró imaszolgálat során az első mondat, melyet kimondott az értem imádkozó páros, ez volt: „Csillogó gyémánt vagy Isten szemében.”

Ott és akkor átjárt a Szentlélek és csorogtak a könnyeim. Óriási öröm és csodálat volt a szívemben, hogy Isten újból és újból meg tudja mutatni mennyire hatalmas szeretettel szeret engem és mindenkit, és valóban ismer minket és vágyainkat.

Fotó: Lelkes Napok

A kiscsoportokban való megosztás nekem mindig hatalmas kincs. Ilyenkor pár napra ez a néhány ember olyan közel kerül egymáshoz, hogy mindent megosztunk egymással. Itt nincs olyan, hogy valami ciki, vagy kellemetlen. Az Isten tapasztalatainkat, problémáinkat és kérdéseinket nyugodtan osztjuk meg egymással, és ilyenkor jól is esik ezekről beszélni. Hálás vagyok az idei kiscsoportomért, akikkel nagyon szoros kötelék alakult ki köztünk, és mai napig sokszor gondolok vissza a beszélgetéseinkre. Hiszen annyi minden történhet egy hét alatt Isten jelenlétében…

Idén tényleg óriási hangsúlyt kapott Isten jelenléte, és hogy Őt keressük, ne pedig csak a csodáit, és lenyűgöző cselekedeteit. Hanem, hogy „érjük be” Jézus mellettünk létének ajándékával. De ezzel nem beérni kell, hanem ezt kell csodálnunk benne! Azt, hogy Ő mindig mellettünk van, és hív minket a követésére. Azt hiszem, én ezt tanultam meg. A folytonos IGEN-t mondást Jézusnak. Minden percben és döntésben.

Úgy érkeztem a táborba, hogy én már annyi mindent kaptam a korábbi Lelkes Napok táborokban, hogy most tényleg csak kiüresítem magam, és várom Jézust, hogy töltsön meg azzal, amivel szeretne. Nem voltak elvárásaim, és nem kerestem konkrét válaszokat, csak egy kis útmutatást kértem. És Isten ismét túlszárnyalta minden elképzelésemet. Olyan embereket ismerhettem meg idén is, akikért borzasztó hálás vagyok.

Találkozhattam Istennel a csendben, az imában, az Oltáriszentségben, a beszélgetésekben, a lehetőségekben, a nevetésben és a könnyekben is.

Katolikus családban nőttem fel, misére járunk, és aktív tagjai vagyunk a plébániánknak. Azonban valódi kapcsolatom Jézussal az első Lelkes Napokon való részvétel után alakult ki. Találkozhattam a Szentlélekkel, és az ő ajándékaival, Jézussal, akinek személyes üzenete van mindannyiunk számára, és aki minden hajszálunkat számon tartja. Aki végtelenül figyelmes és szeret mindannyiunkat. És ezt néha könnyebb észrevenni, ha csaknem több mint 200 ember jelenlétében dicsőíthetjük Őt…

Szívből ajánlom a Lelkes Napokat minden 16-25 éves fiatalnak, akik vágynak Isten megtapasztalására, és a Szentlélek vezetését, erejét meg szeretnék ismerni. És azoknak, akik hasonló értékrendű és gondolkodású fiatalokat szeretnének megismerni.

Berényi Rebeka

Borítókép - Fotó: Lelkes Napok
Egyéb Lelkiség Programajánló
hirdetés