2021. 01. 19.

Tényleg a végidőkben élünk? – Székely János püspök gondolatai

„Jézus nem akarja, hogy számolgassuk az időt. Azt akarja, hogy a mostani pillanatban készen álljunk Rá”. Az Emmánuel Közösség Rázós kérdések című eseménysorozatában Székely János szombathelyi megyéspüspök beszélt az utolsó időkről a Jelenések könyve és más igék alapján. Előadásának legfontosabb gondolatait szemlézzük.

Gyakran hallunk a Szentírásban és az Egyház tanításában az idők jeleiről. Jézus arra hívja az Őt hallgatókat, hogy ismerjék fel ezt a legszentebb időt, amikor Isten belép az örökkévalóságból a történelembe, a világba. Azt az időt, amelyet úgy is hív a teológia, mint az „idő közepe”, az idő teljessége.

A II. vatikáni zsinat inkább úgy értelmezte az „idők jeleit”, hogy minden korban az evangélium fényénél kell megvizsgálnunk, hogy merre vezet a Szentlélek, mi a küldetésünk a mostani korban.

A tanítványok azt kérdezgették Jézustól, mikor lesz a vég, és hogyan tudjuk felismerni az előjeleit? Ehhez hasonló a ma emberének kérdése is. Ám Jézus nem arra hív, hogy számoljunk vissza a végidők előtt, sokkal inkább arra, hogy ismerjük fel Őt, aki által Isten belép a világba.

II. János Pál pápa is érezte az idők jeleit, azt mondta:

hirdetés

„a hit ereje a leghatalmasabb erő, amely alakítja a történelmet: ha Isten velünk, ki ellenünk?”.

A legtöbben a Jelenések könyve alapján kezdik el számolgatni, hogy mikor jön el a világvége és mik ennek az előjelei. A Jelenések könyve keresztényüldözések idején történik, műfaját tekintve apokaliptika.  Ez egyfajta „korabeli szamizdat”, mely jelképekben beszél arról, amit nyíltan nem lehetett hirdetni, tehát nemcsak a jövőről, hanem az akkori jelenről is szól.

A 144 ezer egy szimbolikus szám, vagyis nemcsak ennyi ember fog üdvözülni, hanem ez pontosan 12×12, vagyis a választott nép 12 törzsének teljességére utal. A vadállat száma, a 666 a tökéletlenséget jelzi, mivel csak majdnem hét, amely a teljesség száma. Vagyis a gonosz olyannak akar látszani, mint Isten, a világosság angyalának, ám ez becsapás.

A Jelenések könyvének alapüzenete, hogy a történelem ura nem a vadállat, hanem a Bárány, akit megöltek, de mégis él. Ez a könyv nem egy időszalag vagy egy rejtvény, ahol be kellene helyettesítenünk egyes részleteket, hanem egy hatalmas freskó, egy látomás a történelmet irányító igazi erőkről,

a Bárányról, aki a kezében tartja a mindenséget.

Jézus is arra figyelmeztet: „Nem tartozik rátok, hogy ismerjétek az időpontokat és a körülményeket. Ezeket az Atya szabta meg saját hatalmában. De megkapjátok a Szentlélek rátok leszálló erejét, és tanúim lesztek Jeruzsálemben s egész Júdeában és Szamáriában, sőt egészen a föld végső határáig.” (ApCsel 1:7-8.)

Mik a mai idők jelei?

Mire hívja a Szentlélek most az egyházat?

Egy amerikai gondolkodó szerint a globalizmusnak öt halálos ellensége van, melyeket mindenáron el akar pusztítani. Első az Isten és a vallás, hiszen a legerősebben a Teremtőhöz kötődünk. A második a család, vagyis azok a szálak, amelyek a szeretteinkhez kötnek minket, a szingli ugyanis a legideálisabb fogyasztó, ő a leginkább manipulálható. A harmadik a nemzeti identitás, azaz mindaz, ami az anyanyelvhez, a kultúrához és az őseinkhez köt bennünket. A negyedik a fizikai föld, az ötödik pedig a közösségek. A gonosz, a szétdobáló (Diabolos) ezeket a szálakat akarja elvágni, hiszen ezek éltetnek minket. A mai korunk feladata az, hogy ezeket a szálakat még jobban megerősítsük.

 

Székely János teljes előadása megtekinthető ITT.

Borítókép: MTI, Balogh Zoltán
Szemle
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz filipánics tibor 2021. 01. 20. 01:36

    “Jézus nem akarja, hogy …. Azt akarja,..” Vajon mért adunk Jézus szájába olyan szavakat, amiket nem mond. Ráadásul még vitatkozni sem mer vele senki,hisz “Jézus akarja”
    “„a hit ereje a leghatalmasabb erő, amely alakítja a történelmet: ha Isten velünk, ki ellenünk?”. Az elejével még egyet tudok érteni,de a vége,…sose tetszett. Nem Istennel van bajom,hanem,hogy Isten legyen valakivel és a másikkal nem.(Nyilván ez a gondolat az ószövetségből jön,ahol Istennek van kiválasztott népe) Ez egy rettenetesen egoista gondolat. Ha én kijelentem,hogy most nekem van igazam,sőt még Isten is velem van,neked mennyi esélyed van?? Ebben az idézetben Istent nem tartjuk érett személyiségnek,hanem részlehajlónak,pont olyannak mint amilyenek mi emberek vagyunk. Vajon mikor vesszük észre a valódi Istent,aki nem lök el senkit és mindenki mellett van. Hogy nem lehet mindenki mellett lenni? Igazad van. Nekünk nem,Istennek igen.
    “Vagyis a gonosz olyannak akar látszani, mint Isten, a világosság angyalának, ám ez becsapás.” Sajnos még Istent sem sikerült megértenünk,szerintem hagyjuk a gonoszt,mert ott még nagyobbat tévedünk. Elgondolkodtató az is,hogy ha annak akar látszani,biztos,hogy téged nem vert még át? Honnan tudod?
    „Nem tartozik rátok, hogy ismerjétek az időpontokat és a körülményeket. Ezeket az Atya szabta meg saját hatalmában.” Na végre! Ezt a logikát mért nem lehet alkalmazni? Például: “nem tartozik rátok”,hogy Isten kivel van. (ez sem helyes,de legalább nem rossz)
    Az utolsó hat sorral egyet értek.

  • Válasz Ben 2021. 01. 20. 13:53

    Most kivételt teszek és szembesítelek az okoskodásod paradoxonaival:
    1. kötekedésed
    Az első mondatod végig teljesen egyet tudok érteni veled. A Második után nézek ki magamból az értetlenség miatt. Aki olvasta a 4 evangéliumot, annak felrémlik miket mondott Jézus, tehát ha egy kijelentés ezekkel összhangban van, akkor a vitatkozás cselekvése fel sem merül. A pap szavai -cikk első mondata- tehát hivatkoznak az Apcsel 1:7-re (amit a cikk is idéz), tehát érthetetlen mi is a problémád.
    .
    2. kötekedésed
    “(…)Nem Istennel van bajom,hanem,hogy Isten legyen valakivel és a másikkal nem.(Nyilván ez a gondolat az ószövetségből jön,ahol Istennek van kiválasztott népe) Ez egy rettenetesen egoista gondolat.(…)”
    A Biblia közel 100-szor használja az ‘Isten” és “ellenség” szót egy versszakban. Legtöbbször az ellenség szó első személy egyes számú birtokos- és többesszámú birtokos személyjellel, mint ellenségEM, és ellenségeIM, ezen kívül kifejezetten ritkán harmadik személy egyes- és többesszámú birtokos személyjellel, mint személyesen Isten ellensége (viszont mielőtt örülnél az igazadnak, sajnos van rá kivétel, hogy közvetlenül Isten ellenségéről ír. Meg fogsz lepődni, az “Isten” és “ellenség” szó megközelítőleg egyharmada újszövetségi versben található. Alátámasztást a végére hagyom.
    .
    3. kötekedésed
    “Sajnos még Istent sem sikerült megértenünk,szerintem hagyjuk a gonoszt,mert ott még nagyobbat tévedünk. Elgondolkodtató az is,hogy ha annak akar látszani,biztos,hogy téged nem vert még át? Honnan tudod?”
    Mindenkit átvert. A sátán valószínűleg sokkal intelligensebb az embernél, és naponta számos olyan gondolatunk van mindannyiunknak, amit lehet elhiszünk, és valójában az átverés atyjától, sátántól származik. Ha közted és a pap közül kellene megítélnem melyiktek áll fényévekkel közelebb az Igazsághoz, szerintem tudnád a választásomat. Ergo, mi van ha pont te vagy itt a legjobban átverve? Természetesen én erről meg vagyok győződve, még is csak a példa kedvéért hoztam ezt fel, egyébként nem dobálnék ilyen kijelentéseket a fejedhez. Nem az a kérdés, hogy a sátán kit ver át akár a múltban, jelenben, jövőben, hanem az, hogy ezt felismerjük-e. A képességet pedig egyedül Jézus Krisztusnak köszönhetjük. Utána nem lesznek ilyen ostoba kérdések, hogy “honnan tudod?”, mivel alapvetően képes leszel ezt tudni.
    “Nem is csoda, mert maga a Sátán is a világosság angyalának adja ki magát.” 2Korinthus 11:14
    “De tudjuk, hogy eljött az Isten Fia, és képességet adott nekünk arra, hogy felismerjük az Igazat; és ezért vagyunk az Igazban, az ő Fiában, a Jézus Krisztusban. Ő az igaz Isten és az örök élet. “1János 5:20 ”
    .
    4. kötekedésed
    “Na végre! Ezt a logikát mért nem lehet alkalmazni? Például: “nem tartozik rátok”,hogy Isten kivel van. (ez sem helyes,de legalább nem rossz)”
    Azért nem lehet alkalmazni, mert két különböző dologról beszélünk. Nem tartozik ránk, hogy tudjuk az időpontokat, de nem találunk olyan kijelentést a Bibliában ahol Isten így fogalmazna: „Nem tartozik ránk ki az ellenségünk”, sőt a Biblia elég szépen körülírja, ki és mi az ember ellensége, ez pedig arra enged következtetni, hogy Isten gondoskodott az alapos ismeretünkről az ellenséget illetően. Hivatkozva az előzőekben írottakra, tehát tudjuk, hogy Isten kivel van.
    Végül a 2. és úgy unblock az egész hozzászólásodra megválaszolásképpen,
    .
    Mi a legnagyobb hazugság? Az, ha valaki azt állítja, hogy Jézus nem a Messiás. Aki ezt mondja, az Krisztus ellensége, mert nem akarja elismerni az Atya-Isten és a Fiú hatalmát. (1 János 2:22)
    Ezt pedig szándékosan az egyszerű fordításból idéztem, hogy pontosan lásd a Isten ellenségére a definíciót. Ma a világban számos ember utasítja el Jézust, és tagadja meg őt, mint Isten Fiát és egyedüli személyt aki által üdvözülhet. Tehát isten ellenségei sokan vannak, legyenek azok emberek, vagy másfajta lények. Remélem nem dühítettelek fel, de nekem is kezd sok lenni a Biblia ellenes okoskodásod az oldalon, és mikor néha-néha beleolvasok, már néha attól is elmegy a kedvem hogy a 777-et látogassam. Persze ez után ígérem ha valami nem tetszik a filozófus meglátásaidból, akkor nem reagálok rá. Egyébként nem terveztél egy ‘filizofikuspszihologus” szakkört indítani? Lehet sokan elmennének, sokféle ember van, mondjuk én kihagynám, de valaki biztos vevő rá (csak vicc volt). Minden jót!