2018. 05. 12.

Ha felvenném a szavaidat örülnél?

Minden embernek vannak gondolatai. Vannak akik kimondják őket, vannak akik kevésbé. Mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki azt hangoztatja, hogy “ami a szívén az a száján”. A mondatot követően vajon mért mindig valami negatív megjegyzés következik? Mi van a szívén, ha ez jön ki a száján?

Sokszor mondják, hogy ha nem tudsz semmi jót mondani akkor inkább maradj csendben. Nos, én ezzel nem értek egyet. Vagyis inkább úgy mondanám, hogy ezzel a kijelentéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem:

Ha nem tudsz semmi jót mondani, akkor hol van a szíved? 

Vajon a Mindenható és Szent Isten kezében? Olyan a szíved, ami azt mutatja, hogy a Mennyei Atya gyermeke vagy? Ezt adják át a szavaid? Mert ha nem így van, akkor ugyan miért hívjuk magunkat kereszténynek?

Amikor pletykálunk, szidjuk egy embertársunkat, káromkodunk, féltékenykedünk…. akkor vajon kire mutat a szívünk?

hirdetés

Viperák fajzata! Hogy beszélhetnétek jót, mikor gonoszak vagytok? A száj ugyanis a szív bőségéből szól. A jó ember jó kincséből jót hoz elő, a rossz ember rossz kincséből rosszat hoz elő. Mondom nektek: az emberek az ítélet napján minden fölösleges szóról számot adnak, amit kiejtenek a szájukon. Szavaid alapján igazulsz meg, és szavaid alapján vonsz magadra ítéletet. Mt 12, 34-37

Személy szerint én azt veszem észre magamon, hogy akkor van ingerem másról rosszat mondani, kritizálni, vagy kibeszélni, amikor én nem vagyok megelégedve magammal. Amikor szükségem van egy kis elismerésre, azaz azért mondok konkrétan átkot a másik ember felett, hogy nekem jobb legyen. Ilyen egy ideális keresztény, igaz? (Nem.)

Amikor a szívünk Istennél van, amikor Rá fókuszálunk, amikor az Ő gondolataival vannak tele a mi gondolataink, akkor nincs szükségünk más eszközökre ahhoz, hogy értékesnek lássuk magunkat.

A szavainkkal építhetünk és rombolhatunk. Képzeljük el azt a kisgyereket, akit a szülei kiskora óta elismernek, dicsérnek, és a hiányosságaikra is szeretettel hívják fel a figyelmet. Valószínűleg egy ilyen gyermek egészséges önbizalommal rendelkező felnőtt lesz. Nos, ha ezt megfordítjuk, és egy olyan kisgyermekre gondolunk, akinek a szülei csak a hiányosságaira hívják fel a figyelmét, állandó negatív megjegyzések között nevelkedik, akkor szinte biztosak lehetünk benne hogy komoly gondjai lesznek az önértékeléssel. 

A nyelvnek hatalmában van az élet és halál, amint használja, úgy eszi gyümölcsét. Péld 18,21

Szó szerint élet és halál van a nyelv hatalmában, amit ez a videó elég szemléletesen mutat be:

Ha egy növény ilyen erőteljesen megérzi a szavak erejét, akkor vajon az az embertársad, akire a legutóbb tettél valamilyen negatív megjegyzést hogyan érezhette magát? Sőt… amikor te, önmagadat szidod, legyen az külső vagy belső tulajdonság, azzal vajon építed vagy rombolod magadat? Szerintem Isten nem teremt selejtet. Azaz ha te megszülettél, akkor értékes vagy. Inkább dicsérd és adj hálát azért a mestermunkáért (és ezzel a Mesternek is) aki te vagy!

Semmiféle rossz szó ne hagyja el ajkatokat, hanem csak olyan, amely alkalmas az épülésre, hogy amiben kell, javára váljék hallgatóitoknak. Ne okozzatok szomorúságot Isten Szentlelkének, akivel meg vagytok jelölve a megváltás napjára. Legyen távol tőletek minden keserűség, indulat, haragtartás, szóváltás, káromkodás és minden egyéb rossz. Inkább legyetek egymás iránt jóindulatúak, könyörületesek, és bocsássatok meg egymásnak, amint Isten is megbocsátott nektek Krisztusban. Ef 4, 29-32

Ha azokat a szavakat, amik az elmúlt héten elhagyták a szádat (vagy amiket leírtál) valaki felvenné, majd lejátszaná, vajon mit gondolna, milyen a te szíved? 

Mert nincsen jó fa, amely rossz gyümölcsöt terem, sem rossz fa, amely jó gyümölcsöt hoz. A fát a gyümölcséről lehet megismerni. Nem szednek tövisbokorról fügét, s gyalogszederről sem szüretelnek szőlőt. A jó ember szívének jó kincséből jót hoz elő, a rossz ember pedig a rosszból rosszat. Hisz a száj a szív bőségéből beszél. Miért mondjátok nekem: Uram, Uram! – ha nem teszitek meg, amit mondok? Lk 6, 43-46

 

 

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Bartos Lídia Lelle Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás