2024. 10. 14.

A példaképeink is szoronganak – önismereti show-n jártunk

Új műfajban mutatkozott be a keresztény vloggerként ismert Hamar Donát: Magyarországon elsőként indított önismereti show-műsort. A Hoppá! Show első estjén Telegdy-Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes és világbajnok úszó és férje, Telegdy Ádám – szintén elismert úszó – voltak a vendégek. Nevettem, meglepődtem, elgondolkodtam – friss élménybeszámoló következik.

Ma már szinte végtelen lehetőségünk van interjúkat hallgatni és nézni, hiszen tele vagyunk podcastokkal, videós kérdezz-felelek adásokkal, mindenki megtalálja azt a műfajt és interjúlanyt, ami és aki épp érdekli. Ebben a hatalmas dömpingben frissítő hatású tud lenni egy élő beszélgetés, amely egész más atmoszférát teremt, mintha a telefon képernyőjét néznénk, miközben persze csinálunk valami mást is.  

Hamar Donát – akivel korábban mi is készítettünk interjút – korábban YouTube-on gyártott tartalmakat, kezdetben egyedül, majd a feleségével együtt. A két keresztény fiatal, akik coachingot is tanultak, sok izgalmas kérdésről beszélt eddig a kamerák előtt: házasság, intimitás, konfliktuskezelés, kommunikáció, határok, vágyak és szükségletek… hogy csak néhány témát említsünk. Aztán néhány évig teljesen eltűntek a YouTube-ról, sejthető, hogy azért is, mert gyerekeik születtek.  Mára Donát úgy mutatkozik be, mint a Hoppá! Show, Magyarország első önismereti show-jának házigazdája.

Ennek legelső alkalmán voltam, és azt kell mondjam, nem csalódtam. Érezhető volt a kezdeti izgulás a műsorvezetőben, ugyanakkor az a hatalmas lelkesedés is, amellyel az egész műsort felépítette.

hirdetés

Sikerült ötvöznie a humort és a komolyabb témákat, a show-jelleget és a leülős, beszélgetős műsorokat, a szórakoztatást és a felhívást, hogy mi, nézők nézzünk magunkba.

Egy ilyen produkció kívülről könnyűnek tűnhet, de azt gondolom, komoly munka van mögötte.

„Egy olyan szórakoztató műsort állítottunk össze, amiben fejlődésre motiváljuk az embereket és bemutatjuk, hogy önmagunkon dolgozni nemcsak az egyik legnagyobb befektetés, hanem ténylegesen mérhető eredménnyel is jár. Olyan vendégeket hívunk meg hónapról hónapra, akik saját példaértékű életükkel mutatják be, hogy lehet máshogyan is élni az életet” – olvashattuk az esemény meghívójában.

Fotó: Frisch Bianka

Hamar Donát első két vendége Telegdy-Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világbajnok és hétszeres Európa-bajnok úszó és férje, Telegdy Ádám, szintén elismert úszó volt. Amellett, hogy két profi élsportolót láthattunk a színpadon, két végtelenül kedves, alázatos, humoros fiatalt ismerhettünk meg, akik nyolc éve együtt vannak és két éve össze is házasodtak. Meséltek a sportolói pályájuk kialakulásáról, arról, hogy mi motiválta és motiválja őket a mai napig, hogy mi vezet el egy olimpiai vagy világbajnoki éremig, és a csillogás mögött mennyi lemondás, félelem, kudarc és újrakezdés van. Egészen más, amikor a sportolókat a ragyogó teljesítményük után kérdezgetik a  sportriporterek, és az, amikor őszintén, sebezhetően, a gyengeségeiket felvállalva beszélnek magukról és egymásról.

Ettől válnak emberivé – akikkel tudunk azonosulni.

Elmondták, hogy mindketten járnak pszichológushoz, Bogi kettőhöz is, az egyik a sportpszichológusa, a másikkal a húga elvesztésének gyászát dolgozza fel.

Ádám elárulta, hogy nagyjából minden edzése előtt szorong, hiszen teljesíteni kell napról napra, mindig jobbnak lenni, mint a tegnapi önmagad. Kiderült az is, hogy az úszásedzők korábban abszolút a félelemmel motiválták a versenyzőket, különféle büntetéseket kitalálva, ha nem sikerült jól az adott feladat. Mondjuk pillangózniuk kellett egy órán keresztül, még az edzés után. Egy sportoló sokak példaképévé válhat, ami egyszerre megtiszteltetés és felelősség is számukra – ebben mindkét úszó egyetértett. „A kis úszónövendékek gyakran nézik az edzéseimet, jönnek utánam, figyelnek: egyáltalán nem mindegy, mit mutatok nekik” – fogalmazta meg Kapás Bogi, akinek egyébként gyerekként Egerszegi Krisztina volt a legnagyobb példaképe. Rongyosra nézte videón a versenyeit, nyilatkozatait.

Azért is jó ilyen beszélgetéseket hallgatni, mert a közösségi média mindig szép, mindig pozitív világában csak a jó pillanatokat látjuk, egymás küzdelmeit már sokkal kevésbé. Ezt a Telegdy házaspár is elismerte. „A veszekedéseinkről, a sírásokról, a mindennapos koránkelés küzdelmeiről nyilván nem posztolunk mi sem. Tudatosnak kell lennünk abban, hogy amit mondjuk az Instagramon látunk, az illúzió: senkinek nem csak boldog az élete, a valóság ennél sokkal árnyaltabb” – fejtette ki Ádám.

Bogi azt is megosztotta a közönséggel, hogy időnként pánikrohamokkal küzd, ezért is jár terápiára. Azt gondolom, nagyon sokat segít a hasonló mentális problémákban szenvedőknek, ha egy híresség elmondja, hogy bizony ő is ismeri ennek a sötétségét, tehetetlenségét. Míg a sikerek folytonos kirakatba állítása irigységet tud szülni az emberekben, addig az ilyen nehéz lelki tapasztalatok megmutatása reményt adhat a sorstársaknak, hogy nincsenek egyedül. Mivel én is jól ismerem a szorongás bugyrait, megnyugtató volt hallani, hogy még az ország legkiválóbb sportolói sincsenek acélból, időnként ők is félnek.

Fotó: Frisch Bianka

Jó példák abban is, hogy fiatalon összeházasodtak, hiszen míg sok influenszer – akiket fiatalok milliói követnek – az egyéjszakás kalandokat, a gyakori pernercseréket hirdeti büszkén, addig Bogi és Ádám a tartós párkapcsolat, a házasság hívei. Meséltek ennek a szépségéről és a küzdelmeiről is, hiszen hogyne lennének egy kapcsolatban harcok is!

Tanulják, hogyan legyenek ott egymásnak, mi ad megnyugvást a másiknak, ha az épp stresszel, hogyan tudják erősíteni egymást a jó szokásokban.

Kaptunk tehát egy nagy csomag gondolkodnivalót a saját életünkre nézve is. Az interjú közben volt néhány játék, jó volt látni, hogy nem az amerikai talkshow-kat (pl. Jimmy Fallont, EllenDeGenerest) koppintva, hanem eredeti ötletekkel. Biztosan tud még hová fejlődni a show, hiszen az éles műsorból tanulnak a legtöbbet a szervezők, de nyitásnak remek volt.

Legközelebb Vályi István autós újságíró lesz a Hoppá! Show vendége, érdekel, hogy ő mennyire tud majd megnyílni ennyi ember előtt, és beszélni a kríziseiről, önismereti állomásairól is. Ha kíváncsiak vagytok egy ilyen jellegű, kicsit szokatlan, de annál izgalmasabb másfél órás előadásra, szívből ajánlom, nézzétek meg!

Borítókép - Fotó: Frisch Bianka
Blog Szilágyi Anna
hirdetés