2024. 09. 10.

Az öngyilkosság megelőzhető, vegyük észre, ha baj van!

Magyarországon az öngyilkosságok száma az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent, de még mindig magas a nemzetközi összehasonlításban. A legfrissebb KSH-statisztikák szerint évente nagyjából 1500 magyar ember vet véget az életének. Ma, az öngyilkosság megelőzésének napján szeretnénk emlékeztetni, hogy Jézussal van kiút! Ha pedig nem te vagy érintett, fontos, hogy odafigyelj öt jelre, amely öngyilkosság tervezésére utalhat.

A világon évente több mint 800 ezer ember dobja el az életét, a férfiak körében háromszor gyakoribb az öngyilkosságok száma. Magyarországon csökken az öngyilkosságok száma, de még így is évente közel kétezren lesznek öngyilkosok, ezzel hazánk a legtöbb esetet regisztráló húsz ország között van. Az öngyilkossági kísérletek száma 3-6-szor annyi, mint a befejezett cselkmények száma, jelentős részük segélykiáltás, utolsó kísérlet, hogy az illető felhívja a figyelmet arra – még ha tudatalatt is – , hogy bajban van, rosszul érzi magát – olvashatjuk a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálat (LESZ) oldalán. Magyarországon ők működtetik a 116-123 lelki elsősegélyvonalat, a 18 tagszervezetüknél közel hatszáz önkéntes dolgozik az ország különböző pontjain, ezek közül hat 24 órás szolgálat.

Az Ifjúségi Lelki Elsősegély szakértői úgy fogalmaznak: aki öngyilkosságot követ el, az nem meghalni akar, csak éppen akkor annyira kilátástalannak érzi az életét, hogy nem lát más kiutat a helyzetéből, be vannak szűkülve a gondolatai. Éppen ezért, ha a megfelelő időben kap segítséget, akkor meg lehet menteni.

Az öngyilkosságok mögött sokszor valamilyen pszichés betegség áll, de nagyon gyakori az is, hogy krízishelyzet adódik, amivel az egyén képtelen megbirkózni.

Ilyen lehet egy szakítás, egy iskolai vagy munkahelyi kudarc vagy bármilyen élethelyzet, amivel a szokásos problémamegoldó eszközeinkkel nem tudunk boldogulni.

2003 óta tartják minden év szeptember 10-én az öngyilkosság megelőzésének világnapját. Az idei évben a közösségi oldalakon, különösen az Instagramon egy figyelemfelkeltő pontosvesszővel kampányolnak. Knapek Éva klinikai szakpszichológus is részt vesz a kampányban az ő oldalán ez áll: ,,Ha egy jelre vársz, hogy köztünk maradj, akkor ez az!” De mit jelent a pontosvessző? „Azt, hogy noha gondolkodtunk rajta, hogy ponttal lezárunk egy mondatot, mégis a folytatás mellett döntünk.”

A Mélylevegő Projekt nevű, pszichológusok által működtetett Instagram-oldal hangsúlyozza: van 5 olyan jel, amelyek az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokra, tervekre utalhatnak, így ezeket soha nem szabad figyelmen kívül hagynunk:

  1. Az úgynevezett „end of life language” jelensége azt jelenti, hogy szinte viccként állítja be az illető, hogy nem szeretne tovább élni. Olyan megjegyzéseket tesz, mint: „Tuti jobb lenne nektek nélkülem!” vagy „Nekem már úgyis mindegy, inkább csak legyen vége.”
  2. Ha valaki különösebb fizikai tünetek nélkül orvoshoz fordul, és ott burkoltan szuicid gondolatokra utal.
  3. Elkezd kimaradni a társasági eseményekből, indoklás nélkül elszigetelődik, már nem keresi a kapcsolatokat.
  4. Üzeneteket ír arról, hogy hamarosan vége a szenvedésnek vagy konkrét búcsúleveleket hagy.
  5. Ha valakiről a környezetedben tudod, hogy mentális betegségben szenved, akkor érdemes jobban odafigyelned rá és észrevenni, ha valami szokatlant tapasztalsz a viselkedésében. A depresszió az egyik leggyakoribb rizikófaktor, ugyanis az ebben szenvedő beteg teljesen kilátástalannak érezheti a jövőjét.

Ha az 5 jel közül bármelyiket észleled, nagyon fontos, hogy figyelj oda rá! Szólj valakinek, hogy mit vettél észre, vagy ott a konkrét helyzetben kérdezd meg az illetőt, hogy hogy van. Legyél ott neki egy kicsit, ha szeretne beszélni bármiről. Vagy, ha nem szeretne, akkor is. A puszta jelenlét is sokat jelenthet neki – húzza alá a Mélylevegő posztja.

Emellett keresztényként óriási lehetőség van a kezünkben: imádkozzunk az érintettel vagy ha nem szeretné, akkor érte, a távolból.

Isten minden mélységből ki tud emelni a szeretetével és békességével, akkor is, ha az emberi perspektívából  már minden összeomlott.

„Ha a mennybe szállnék, ott vagy, ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is jelen vagy. Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger túlsó végén laknék, kezed ott is elérne, jobbod megragadna engem. Ha azt gondolnám, hogy elnyel a sötétség, és éjszakává lesz körülöttem a világosság: a sötétség nem lenne elég sötét neked, az éjszaka világos lenne, mint a nappal, a sötétség pedig olyan, mint a világosság.” (Zsolt. 139, 8-12)

Fontos lelkisegély telefonszámok és link:

116 123 vagy 116 121

ongyilkossagmegelozes.hu

Forrás: LESZ, ongyilkossagmegelozes.hu, Ifjúsági Lelki Elsősegély, Mélylevegő Projekt, KSH

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog Hírek Szilágyi Anna
hirdetés