2024. 09. 04.

Tudtad? Régészek felfedezték Szodoma és Gomora egykori városokat!

Szodoma és Gomora története sokak számára úgy tűnik, mintha csak mitológia lenne. Vannak, akik azt sem hiszik el, hogy a szóban forgó városok egyáltalán léteztek, az pedig végképp hihetetlenül hangzik, hogy Isten égből jövő tűzzel eltörölte volna a településeket – lakóival együtt – a föld felszínéről. Azonban régészek egy csoportja Dr. Steven Collins vezetésével (aki felfedezéséről könyvet is írt) egyértelmű bizonyítékokra bukkantak.

„Akkor Isten kén- és tűzesőt bocsátott az égből Szodomára és Gomorrára. Így pusztította el ezeket a városokat, az egész vidéket, a városok minden lakóját és a mező egész növényzetét. (…) Ábrahám korán reggel kiment arra a helyre, ahol Isten színe előtt állt, és körülnézett Szodoma és Gomorra irányában, meg az egész síkságon. Azt látta, hogy a földből füstgomolyag száll fel, amely hasonlított az olvasztókemence füstjéhez.” (Ter 19, 24-28)

Nemrég egy katolikus teológus, Dr. John Bergsma, akinek szakterülete az Ószövetség tanulmányozása, egy podcastadásban osztotta meg, hogyan bizonyítja a tudomány Isten létét, illetve beszélt különböző bibliai történetek valódiságáról is, így például Noé bárkájának, valamint Szodoma és Gomora városának történetéről. Ó persze, tűz jön az égből, mesélj még…! Őszinte leszek, kihívás volt elfogadnom még felnőttként is, hogy Szodoma és Gomora története valódi lenne. Aztán jó pár évvel ezelőtt részt vettem egy konferencián, aminek része volt egy izgalmas előadás. Kutatók jordán régészeti felfedezésekről beszéltek. Már vagy háromnegyed órája hallgattam az előadást, mikor realizáltam, hogy az előadók úgy gondolják, megtalálták a bibliai Szodoma és Gomora városát, csak nagyon körülményesen, visszafogottan fogalmaztak. Két városhalomról beszéltek, amit a Jordán folyó jordániai oldalán találtak meg. Azonnal feltettem a kezem, és megkérdeztem tőlük: találtak nyílhegyeket? Azért kérdeztem ezt, mert amikor egy eltemetett ókori várost fedeznek fel, és találnak nyílhegyeket egy adott rétegben, az azt jelenti, hogy hadsereg okozta a pusztulást, nyilakat lőttek a város védőire, lakóira. Ha viszont nem találnak, akkor nem hadsereg okozta a város vesztét, hanem valószínűleg valamilyen természeti katasztrófa. Dr. Steven Collins elmondta, hogy nem találtak, viszont atomrobbanáshoz hasonló katasztrófa nyomaira bukkantak.”

A régész szakember kifejtette, hogy egyszerűen követte a Teremtés könyvében szereplő összes helyszínre utaló nyomot, így felfedezte az egész Közel-Kelet legnagyobb bronzkori városát, amely minden tekintetben megfelel a Szodomáról szóló bibliai beszámolónak, beleértve a hirtelen megsemmisülését is. Az ásatások során először egy kerámiadarabot találtak, amelynek az egyik oldala mázréteggel volt bevonva. Collins azt gondolta, hogy a kutatásnak ezzel vége, mivel azt a fajta mázolást, amit látni vélt, nem találták fel még abban az időben. Úgy hitte, hogy az ásatási területen „szennyeződés” található, mivel későbbi kor leletei kerülnek elő. De aztán megfordította a kerámiát, és a hátoldala tipikus bronzkori kerámiának tűnt. Nem tudta, hogyan lehetséges ez, elküldte egy amerikai laboratóriumba vizsgálatra, ahonnan az az eredmény jött vissza, hogy a kerámiák trinitittel voltak bevonva. A trinitit egy olyan kristályra emlékeztető, de teljesen egyedi anyag, ami „üvegréteg-szerű felszínt képez például akkor, ha a sivatagban felrobbantunk egy atombombát, és az megolvasztja a homokot”- magyarázta Collins. Tehát a talált kerámiadarabok rövid időre 2200 Celsius fok fölé hevültek fel.

Dr. Collins és csapata tovább folytatta a kerámiák felhozatalát, végül emberi maradványokat is találtak, köztük csontvázakat, amelyek körülbelül a gerinc feléig teljesek voltak, aztán csak égési nyomok vannak – a csontozat felső része teljesen hiányzott. Mindezek a jelek arra bizonyítékok, hogy egy hatalmas hőrobbanás az égből elhamvasztotta ezeket az ikervárosokat a folyó jordániai oldalán, a Holt-tengertől északra. Számítógépes szimulációval azt állapították meg, hogy ha a rendkívüli erejű hőrobbanást az égből lezuhanó meteor okozta, akkor az körülbelül 25 fokos szögben érkezett, és a lehulló tűz- és gázfelhő percek alatt elhamvasztotta a két bűnös várost Kr. e. 1650 körül.

Steven Collins szerint

a várost elpusztító robbanás ereje mintegy 1000 hirosimai bomba erejével volt egyenlő.

A kataklizma nyomai leginkább egy olyan hatalmas erejű légköri aszteroida-robbanáshoz és -becsapódáshoz hasonlítanak, mint ami a 20. század elején a szibériai Tanguszkában történt. További párhuzam James Kennett, a Kaliforniai Egyetem földtudományi professzor emeritusa szerint az, hogy a robbanás nagy mennyiségű sót juttatott a légkörbe.

“Ez a felfedezés egybevág a bibliai történet leírásával, amelyben Lót felesége sóoszloppá változott Szodoma elpusztítása után.

A só a nagy erejű légköri hullám nyomán kavarodott fel. A becsapódás részben a Holt-tengert érintette, amely köztudottan rendkívül gazdag sóban” – mondta a geológus szakértő.

Az időpont, a helyszín és a talált bizonyítékok mind megegyeznek azzal, amit a Teremtés könyvében olvasunk a két városról. A Biblia sokat beszél Szodomáról és Gomoráról még évszázadokkal később is, Izajás és Jeremiás próféta is ír róluk. “Ez a világtörténelmi, traumatikus esemény, mikor is két várost teljesen eltörölt egy égből jövő hőrobbanás, megragadt a kulturális emlékezetben. Érdekes, hogy egyetlen történelmi forrás sem jegyzi fel az eseményt, pedig Szodoma és Gomora vitathatatlanul a két legnagyobb, legbefolyásosabb és leggazdagabb város volt az egész térségben. Kereskedelmi útvonalon feküdtek, mely összekötötte a Keletet Nyugattal, minden áthaladt rajtuk. Csak a Bibliában találunk történelmi beszámolót erről a meteorológiai, geológiai eseményről, amelyről most már tanúsítani is tudjuk, hogy valóban megtörtént. Vannak olyan bibliai történetek, amelyek annyira furcsán hangzanak, hogy nehéz elhinni, hogy valósak lennének. Majd hirtelen kiderül, hogy igaz, tényleg bekövetkezett történelmi eseményről van szó…! Ez a felfedezés megváltoztatta az Ószövetséghez való hozzáállásom” – mesélte a beszélgetés során Dr. John Bergsma teológus.

Fontos kérdés az, hogy mit von maga után ez a régészeti felfedezés? Látjuk, hogy a Biblia igazat ír, és Isten tényleg hoz ítéletet egyének, városok, sőt egész nemzetek ellen, ha azok makacsul elutasítják Őt, nem engedelmeskednek parancsainak. Isten adott szabályokat az emberiség számára, amelyek szerint élnünk kell, és komoly következményei vannak annak, ha bűnünkben megmaradva nem térünk meg.

Forrás: Youtube.com, index.hu, hetek.hu

Fordította: Fekete Ágnes

Borítókép - Fotó: https://www.westarinstitute.org/
Hírek
hirdetés